Cadoul trimis de Putin lui Kim Jong Un. Reacția Phenianului

Președintele nord-coreean Kim Jong Un a primit o mașină fabricată în Rusia pentru uzul personal de la Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, scrie presa de stat nord-coreeană citată de realitatea.net.

Cadoul de la VladimirPutin a fost transmis lui Pak Jong Chon, secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK), și lui Kim Yo Jong, director adjunct al departamentului al Comitetului Central WPK de către partea rusă la data de 18 februarie, relatează HotNews.ro.

Potrivit sursei ciate, Kim Yo Jong a transmis mulțumirile lui Kim Jong Un adresate liderului rus, spunând că acest cadou este o demonstrație clară a relațiilor personale speciale dintre liderii de vârf ai RPDC și Rusia, acestea fiind la cel mai bun nivel.

Proiectul care prevedea îndemnizații de sute de euro pentru copiii diplomaților, suspendat ”în urma reacțiilor virulente”

Proiectul de modificare a legii serviciului diplomatic urmează să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi a Parlamentului, anunță șeful diplomației moldovenești, Mihai Popșoi: “Va trebui să regândim soluțiile pentru sprijinirea copiilor de diplomați.”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

În urma reacției virulente, inițiativa ce prevede indemnizațiile lunare de până la 500 de euro pentru copiii diplomaților va trebui să fie suspendată și să se caute alte soluții. Declarații în acest sens au fost lansate ieri de ministrul afacerilor externe, vicepremierul Mihai Popșoi, în cadrul unei apariții mediatice.

Potrivit ministrului, proiectul ar urma să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi, pentru a se vedea ce alte soluții se pot găsi pentru a rezolva problema.

„Din păcate unii au încercat să prezinte în spațiul public precum că ar exista o anumită discriminare și e păcat când unii aleargă după voturi pe seama copiilor încercând să divizeze societatea după principiul „să moară capra vecinului”. Cei care până nu demult se uitau în gura refugiaților și le numărau bănuții pe care îi primeau de la organizațiile internaționale, acum s-au năpustit asupra copiilor diplomaților. Haideți să vedem care este problema în sine și ce a încercat să rezolve această lege înregistrată în Parlament de un grup de deputați. Acea lege dorea să rezolve o problemă, care afectează majoritatea diplomaților noștri, în special care merg în misiune cu copii lor în țările unde limba oficială nu este una de circulație internațională”, a declarat Mihai Popșoi.

„Spre regret, constatăm o reacție virulentă, și e de înțeles într-un stat cum este Republica Moldova unde veniturile cetățenilor sunt destul de reduse, doar că cetățenii noștri nu înțeleg sau cei care au criticat se fac a nu înțelege că diplomații noștri nu merg în excursie în țările de reședință, ci merg să muncească și să apere interesele cetățenilor noștri.

Iar acest sprijin a fost perceput ca ceva discriminatoriu, doar că trebuie să recunoaștem că copii noștri, copilul meu are confortul de a învăța în aceeași limbă pe toată perioadă. Având în vedere reacția virulentă a societății, suntem un stat democratic, plecăm urechea la reacția cetățenilor, pe undeva împărtășim această nemulțumire și va trebui să regândim abordarea, va trebui să căutăm, eventual, alte soluții și să evităm antagonizarea situației”, a mai spus ministrul afacerilor externe.

Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii, muncesc mai mult și se declară mulțumiți

Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii, muncesc mai mult și se declară mulțumiți de serviciile de sănătate și educație, dar înregistrează probleme la capitolele: egalitate de gen, învățare pe parcursul vieții și încredere în partide politice și autorități.  

Astăzi, 24 iulie 2024, au fost prezentate rezultatele Studiului privind Calitatea vieții în Republica Moldova, studiu inspirat de metodologia Uniunii Europene (UE) aplicată în țările membre și în unele țări candidate la aderarea la UE pentru cercetarea calității vieții – EQLS. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Date pentru Impact” (D4I), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Studiul privind Calitatea vieții în Republica Moldova a fost realizat în baza unui chestionar aplicat unui număr de 2 027 persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Conform datelor prezentate, comparativ cu alte țări membre ale UE și țări candidate UE, moldovenii sunt în medie mai fericiți (scor 7,2 față de 6,8 din 10) și mai mulțumiți de viața lor (scor de 6,7 față de 5,9 din 10). Totodată, doar 37 la sută din respondenți au declarat că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună. Și doar 58% dintre cetățenii țării reușesc să facă față costurilor de trai la sfârșitul lunii fără sau cu puține dificultăți, în alte țări candidate UE media fiind de 77%. Participarea în programe de învățare pe parcursul întregii vieți este mult sub standardul european (16% față de 60%), iar participarea civică se rezumă la a comenta online știrile politice sau de interes public. 

Oamenii sunt mai puțin mulțumiți de procesele democratice și dezvoltarea economică, cu un scor de 4,2, respectiv 3,6 din 10. Cea mai mare încredere o au în biserică, autoritățile locale și organizațiile umanitare sau caritabile. O încredere mai scăzută înregistrează partidele politice, autoritățile publice centrale, justiția și mass-media. Este de remarcat faptul că 72% din moldoveni acceptă refugiații din Ucraina ca vecini și colegi ai copiilor lor. 

Jeff Bryan, Directorul Misiunii USAID în Moldova: „În cadrul USAID, credem că dovezile sigure reprezintă bazele unui proces eficient de elaborare a politicilor și a unei dezvoltări durabile. Proiectul nostru, „Date pentru Impact”, întruchipează această convingere prin îmbunătățirea capacităților Republicii Moldova de a colecta, analiza și utiliza datele pentru a informa și îmbunătăți reformele din domeniul social și al protecției copiilor. Acest studiu ne permite să comparăm calitatea vieții din Republica Moldova cu cea din țările membre ale Uniunii Europene, oferindu-ne un reper pentru a monitoriza progresele de dezvoltare ale țării și impactul reformelor cheie pe parcursul procesului de aderare la UE. Acesta este un instrument puternic pentru decidenții politici, abilitând luarea deciziilor informate, care pot duce la îmbunătățiri semnificative în viețile oamenilor din Republica Moldova”.

Camelia Gheorghe, Directoarea proiectului USAID „Date pentru Impact”: „Acest studiu este realizat în beneficiul cetățenilor. Sperăm că vor urma acțiuni de îmbunătățire a situației prin programe eficiente de incluziune socială, politici de ocupare a forței de muncă și stimulare economică, că se vor depăși stereotipurile ce vizează rolul femeilor și bărbaților în societate, și că tot mai mulți moldoveni vor avea parte de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru ca Moldova să atingă standardele europene. Studiul trage un semnal de alarmă asupra participării civice reduse a cetățenilor, ceea ce ar trebui să constituie un domeniu de preocupare majoră a organizațiilor societății civile în perioada următoare”.  

Prezentarea rezultatelor studiului a fost urmată de două ateliere de lucru tematice: „Sănătate și asistență medicală” și „Participare civică”. Studiul integral poate fi găsit AICI.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale, mediului academic, societății civile și partenerilor de dezvoltare.  

Despre proiect: Proiectul „Date pentru Impact” (D4I) este implementat de un consorțiu condus de Centrul pentru Populație al Universității Carolina de Nord din Chapel Hill, în parteneriat cu Palladium International, LLC, ICF, John Snow, Inc. și Universitatea Tulane. Finanțarea studiului a fost asigurată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul D4I, finanțat de USAID, sprijină țările să genereze și să utilizeze date de înaltă calitate pentru a-și îmbunătăți programele, politicile și, în cele din urmă, rezultatele în domeniul social și al sănătății. D4I consolidează, de asemenea, capacitatea tehnică și organizatorică a țărilor partenere de a colecta, analiza și utiliza date pentru sprijinirea dezvoltării lor durabile. 

ALERTĂ meteo în toată țara! Ploi puternice cu descărcări electrice, grindină și vânt

Meteorologii au emis astăzi un nou avertisment Cod Galben de instabilitate atmosferică. Se anunță averse puternice cu descărcări electrice, grindină și vânt puternic în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea va fi valabilă în perioada 24.07.2024, ora 13:00 – 25.07.2024, ora 21:00. În intervalul menționat se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-25 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În contextul avertizării meteorologică privind căderea ploilor cu averse puternice (15-25 l/m2) se prognozează, izolat formarea scurgerilor intensive pe pante, cu risc de inundații locale.

Care este legătura dintre obezitate şi problemele stomatologice?
Articolul anterior
Apel de urgență pentru a salva o mamă a trei copii, a cărei viață atârnă de un fir de ață. Întreaga familie cere ajutorul oamenilor cu suflet mare
Articolul următor