Când revine Wizz Air în Republica Moldova și când va zbura Ryanair de la Chișinău

Autoritățile moldovene poartă negocieri cu compania ungurească Wizz Air să revină pe piață și cu operatorul irlandez Ryanair ca să lanseze curse de la Chișinău. Europa Liberă a încercat să afle în ce condiții cele două companii low-cost ar putea opera zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Disruption effects are key to FY23 results of Wizz Air | AirInsight

Compania Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie, invocând motive de securitate ale spațiului aerian din regiune.

Într-un răspuns oferit serviciului unguresc al Europei Libere, Wizz Air a menționat că poartă discuții cu Guvernul de la Chișinău și că „își menține angajamentul față de piața din R. Moldova, monitorizează constant situația din spațiul aerian moldovenesc pentru a-și redeschide zborurile imediat ce acesta va deveni sigur”.

Compania nu spune exact care sunt riscurile de securitate, în condițiile în care șase operatori, majoritatea internaționali, operează în continuare zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță, aplicând o serie de proceduri și mecanisme, care au drept scop diminuarea riscurilor ce ar afecta siguranța și securitatea spațiului aerian”, a comunicat Europei Libere Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

În ceea ce privește Ryanair, negocierile au început în 2019, când a fost deschisă Ambasada R. Moldova în Irlanda. În februarie 2022, MIDR a adresat o scrisoare directorului executiv al companiei, Michael O’Leary. Peste un an, o delegație a Parlamentului de la Chișinău s-a întâlnit, la Dublin, cu reprezentanții Ryanair din Irlanda, care au spus că firma este gata să lanseze rute din și spre R. Moldova dacă taxele aeroportuare vor fi reduse.

Potrivit autorităților, adevărata provocare pentru atragerea companiilor aeriene low-cost în R. Moldova o reprezintă mărimea taxelor aeroportuare percepute la plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Valoarea acestor taxe constituie 21 de euro per pasager, dintre care 9 euro reprezintă doar taxa pentru modernizarea aeroportului.

Continuare aici.

VIDEO! Piesa lui Carla’s Dreams „Sub pielea mea” a căpătat o nuanță deosebită, în interpretarea unui cor militar din Rusia

Piesa lui Carla’s Dreams „Sub pielea mea” a căpătat o nuanță cu totul deosebită, în interpretarea unui cor militar din Sankt-Petersburg, Rusia, scrie UNIMEDIA.

Tânărul din imaginile postate pe TikTok cântă în limba română și pare să se descurce de minune cu versurile.

„Acest tânăr poate reinterpreta orice piesă”, se menționează pe pagina de TikTok a Corului Armatei Ruse.

Internauții i-au apreciat talentul la maxim.

Deși înregistrarea este din 2020, aceasta s-a viralizat acum pe rețele.

Maia Sandu a participat la ceremonia depunerii Jurământului absolvenților de la medicină

Maia Sandu a participat la ceremonia depunerii Jurământului medicului și farmacistului de către absolvenţii USMF.

”Azi le-am mulțumit celor 1025 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie pentru că au ales această carieră responsabilă și i-am felicitat pentru perseverență și disciplină de învățare.

Dragi viitori doctori, ați depus jurământul medicului și farmacistului – un angajament sacru și onest de a salva vieți și de a ajuta oamenii să fie sănătoși. Veți avea provocări, veți avea nopți nedormite, dar veți avea cea mai înaltă satisfacție – o viață în slujba altor vieți.

Îmi exprim recunoștința pentru profesionalismul și dăruirea tuturor medicilor din Moldova și mizez pe implicarea și energia tinerilor specialiști, pe care îi îndemn să aleagă să lucreze în beneficiul oamenilor acasă, în Republica Moldova. Doar anul trecut, salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor au crescut în medie cu 15%. În ultimii trei ani, Guvernul a investit circa 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor din țară. Iar tinerii medici care lucrează în regiunile rurale primesc, la angajare, o indemnizație de 120 de mii de lei într-o singură tranșă. Știm că mai rămân multe de făcut pentru sistemul de sănătate, dar pas cu pas vom reuși să parcurgem drumul ambițios pe care am pornit împreună.”, scrie președintele într-o postare.

Telenovelă politică în România: un primar și-a ”zdrobit” nevasta la alegerile locale

Locuitorii comunei Gogoşu, judeţul Mehedinţi, au fost martorii unor alegeri locale neobișnuite, în care pentru funcția de primar s-au confruntat actualul edil, Jean Rogoveanu, și fosta sa soție, Ileana-Codruța Rogoveanu, aflați în plin proces de divorț pe parcursul campaniei electorale.

Învingător a fost Jean Rogoveanu (PSD), care și-a menținut funcția cu 71,4% din voturi, adică 859 de voturi. Pe locul al doilea s-a clasat fosta sa soție, Ileana-Codruța Rogoveanu (PNL), cu 27,93% din voturi, reprezentând 336 de alegători. Un al treilea candidat, Gheorghe Haneş (PMP), a obținut 8 voturi (0,67%).La alegerile locale din comuna Gogoşu au fost înscriși 3.272 de alegători pe listele electorale permanente, dintre care 1.822 s-au prezentat la urne.

Primarul Jean Rogoveanu a declarat pentru presa locală că fosta sa soție și-a depus candidatura din răzbunare. Cei doi s-au căsătorit în 2009, iar divorțul a fost pronunțat în luna mai a acestui an.

Jean Rogoveanu a fost implicat anterior într-un scandal după ce a achiziționat, din fonduri publice, trei telefoane mobile în valoare de 6.000 de euro, aparatele fiind folosite de el, viceprimar și o angajată a Primăriei Gogoşu.

sursa

Câți pasageri au reușit să-și recupereze banii, după anularea zborurilor „Air Moldova”
Articolul anterior
Mesajul sfâșietor al iubitei unuia dintre tinerii uciși în accidentul de la Răzeni
Articolul următor