Când revine Wizz Air în Republica Moldova și când va zbura Ryanair de la Chișinău

Autoritățile moldovene poartă negocieri cu compania ungurească Wizz Air să revină pe piață și cu operatorul irlandez Ryanair ca să lanseze curse de la Chișinău. Europa Liberă a încercat să afle în ce condiții cele două companii low-cost ar putea opera zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Disruption effects are key to FY23 results of Wizz Air | AirInsight

Compania Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie, invocând motive de securitate ale spațiului aerian din regiune.

Într-un răspuns oferit serviciului unguresc al Europei Libere, Wizz Air a menționat că poartă discuții cu Guvernul de la Chișinău și că „își menține angajamentul față de piața din R. Moldova, monitorizează constant situația din spațiul aerian moldovenesc pentru a-și redeschide zborurile imediat ce acesta va deveni sigur”.

Compania nu spune exact care sunt riscurile de securitate, în condițiile în care șase operatori, majoritatea internaționali, operează în continuare zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță, aplicând o serie de proceduri și mecanisme, care au drept scop diminuarea riscurilor ce ar afecta siguranța și securitatea spațiului aerian”, a comunicat Europei Libere Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

În ceea ce privește Ryanair, negocierile au început în 2019, când a fost deschisă Ambasada R. Moldova în Irlanda. În februarie 2022, MIDR a adresat o scrisoare directorului executiv al companiei, Michael O’Leary. Peste un an, o delegație a Parlamentului de la Chișinău s-a întâlnit, la Dublin, cu reprezentanții Ryanair din Irlanda, care au spus că firma este gata să lanseze rute din și spre R. Moldova dacă taxele aeroportuare vor fi reduse.

Potrivit autorităților, adevărata provocare pentru atragerea companiilor aeriene low-cost în R. Moldova o reprezintă mărimea taxelor aeroportuare percepute la plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Valoarea acestor taxe constituie 21 de euro per pasager, dintre care 9 euro reprezintă doar taxa pentru modernizarea aeroportului.

Continuare aici.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Câți pasageri au reușit să-și recupereze banii, după anularea zborurilor „Air Moldova”
Articolul anterior
Mesajul sfâșietor al iubitei unuia dintre tinerii uciși în accidentul de la Răzeni
Articolul următor