Candidații restanțieri din anii precedenți pot susține Bacalaureatul: orarul examenelor

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare prezintă orarul pentru susținerea examenelor de absolvire a gimnaziului și a examenului de bacalaureat, de către candidații restanțierii din anii precedenți; persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior; persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat.

separator

Examenele de absolvire a gimnaziului vor fi desfășurate în perioada 02-07 iulie 2020, iar examenul de bacalaureat în perioada 03-17 iulie 2020. Orarul sesiunii poate fi vizualizat aici.

Examenele de absolvire a gimnaziului vor fi desfășurate în centre de susținere a examenului constituite în fiecare raion/municipiu, iar examenul de bacalaureat se va desfășura în 22 de centre de bacalaureat constituite în raioanele/municipiile republicii: Cahul, Comrat, Chișinău, Bălți, Edineț. Lista centrelor de bacalaureat va fi făcută publică în a doua jumătate a lunii iunie.

La data de 3 iulie, candidații alolingvi vor susține prima probă de examen la limba și literatura română la care s-au înscris 305 candidați.

A doua probă de examen, la limba de instruire (limba și literatura română, limba și literatura rusă), se va desfășura la data de 07 iulie și pentru această probă s-au înscris 763 de candidați.

La data de 10 iulie se va desfășura a treia probă de examen la limba străină (limba engleză, limba franceză, limba germană, limba spaniolă). La această probă de examen s-au înscris 1144 de candidați.

Cea de-a patra probă de examen se va desfășura la data de 14 iulie la disciplina de profil (matematica, istoria românilor și universală, specialitatea (arte), pregătirea sportivă) la care s-au înscris 2133 de candidați.

Disciplina la solicitare (chimia, biologia, informatica, fizica, matematica, istoria românilor și universală, geografia) se va desfășura la data de 17 iulie. Pentru această probă s-au înscris 737 de candidați.

Rezultatele preliminare vor fi afișate în centrele de bacalaureat la data de 22 iulie. Candidații la examenul de bacalaureat vor avea la dispoziție 48 de ore pentru depunerea contestațiilor – în zilele de 22-23 iulie. Fiecare candidat își va putea vedea testele verificate, accesând pagina www.bac.edu.md, în zilele de 22 și 23 iulie, în baza unei parole pe care o va primi de la instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe data de 26 iulie. Instituțiile de învățământ vor elibera diplomele de bacalaureat pentru absolvenți la data de 27 iulie 2020.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare vor întreprinde acțiuni pentru asigurarea respectării normelor stabilite pentru prevenirea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, în scopul asigurării securității, protecției vieții și sănătății persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea sesiunii de examene iulie 2020.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 71 din 21 mai 2020 privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020 (publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.131-141 din 05.06.2020, art.235).

Cătălin Măruță a ajuns de urgență la spital

Cătălin Măruță a ajuns de urgență la spital, noaptea trecută, după un incident casnic. Îndrăgitul prezentator TV a fost nevoit să-și facă trei vaccinuri, pentru a se asigura că sănătatea nu-i este amenințată, scrie realitatea.net.

Măruță a ajuns de urgență la Spitalul „Matei Balș” din București, după ce a fost mușcat de propria pisică. Chiar dacă animalul este vaccinat, acesta a preferat să se supună tratamentului preventiv în astfel de situații.

Prezentatorul TV a fost nevoit să-și facă trei vaccinuri, două de antirabic și unul de antitetanos, și să ia tratament cu antibiotice, potrivit BZI.

El le-a transmis și telespectatorilor să fie atenți când se joacă cu animalele de casă, dacă vor să evite astfel de situații neplăcute.

„Să vezi ce înseamnă joaca cu pisica. Aveți grijă oameni buni, că dintr-o glumă ca asta… (…) chiar dacă aveți pisica dumneavoastră acasă sau câinele, cel mai bine este să mergeți la doctor dacă sunteți mușcați”, a spus Cătălin Măruță.

Comasarea alegerilor este constituțională. Sesizarea Opoziției a fost respinsă

Curtea Constituțională a respins sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la ordonanța privind comasarea alegerilor. Pe cale de consecință, alegerile locale și europarlamentare se vor desfășura pe 9 iunie, evz.ro.

Magistrații CCR au analizat constitușionalitatea OUG 21/2024, cunoscută drept ordonanța de comasare a alegerilor. Actul normativ a fost adoptat de guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Curtea Constituțională a decis peivind comasarea

Magistrații au decis că actul normativ ce stabilește cadrul legislativ pentru alegerile din 9 iunie nu încalcă Constituția. Curtea Constituțională a judecat, marți, o sesizare formulată la solicitarea partidului REPER.

Este vorba despre OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Judecătorii ICCJ au admis, în martie, o cerere depusă de reprezentanţii REPER privind sesizarea Curţii Constituţionale. REPER a invocat o excepţie de neconstituţionalitate pe dispoziţiile OUG 21/2024. Partidul lui Dacian Cioloș a deschis un proces, în care a reclamat că nu i s-a acceptat un reprezentant în Biroul Electoral Central. Contestația a fost respinsă de instanță.

Pe de altă parte, magistraţii au admis o cerere de sesizare a CCR în legătură cu ordonanţa de comasare a alegerilor.

Pe 16 martie, la constituirea Biroului Electoral Central, au fost respinse cererile REPER şi PMP de a avea reprezentanți în cadrul structurii. Au fost invocate prevederile prevederile ordonanţei privind comasarea alegerilor.

OUG, prevede că din BEC fac parte membrii propuşi de partidele politice parlamentare şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au avut grup parlamentar propriu. De asemenea, art. 2, lit. d) prevede că din BEC vor face parte membrii propuşi de partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2019.

Partidele politice care au grup parlamentar propriu şi care pot desemna reprezentanţi în BEC sunt PSD, PNL, USR, AUR şi UDMR.

Alegeriile europarlamentare și locale se vor desfășura pe data de 9 iunie, așa cum a stabilit Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Curtea Constituțională a acceptat că prevederile ordonanței nu încalcă Constituția.

REPER a acuzat în sesizarea pe care a formulat-o că „a fost deposedat de dreptul de a avea reprezentanţi în secţiile de votare şi în Biroul Electoral Central. Aceasta deşi are drept membri 5 europarlamentari dintre care Dacian Cioloş, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru sunt şi candidaţi”.

O altă furtună solară de intensitate mare va lovi Pământul

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, scrie spotmedia.ro.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), transmite AFP.

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine – într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl.

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC. Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”.

Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii.

„Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

UE va susţine businessul mic şi mijlociu din Moldova în contextul crizei Covid-19
Articolul anterior
Un preot moldovean a decedat, în urma complicațiilor cauzate de virusul Covid-19
Articolul următor