Cardurile sunt blocate. Egor Kreed a rămas fără mâncare în Dubai

Rapperul rus Egor Bulatkin, în vârstă de 27 de ani, cunoscut sub pseudonimul său Creed, a rămas fără mâncare în Emiratele Arabe Unite. Cântărețul a vorbit despre dificultățile de plată din Dubai.

Egor Creed se odihnește pentru a treia săptămână cu prietenii, în Dubai, și se plânge pe situația din țară, neînțelegând ce se întâmplă.

Creed în Dubai nu poate plăti cu un card rusesc.

Potrivit cântărețului, împreună cu prietenii au decis să meargă la un supermarket din Dubai pentru a cumpăra mâncare. Au pus produsele în coș, inclusiv ,,carne de vită marmorată”, dar au fost refuzați la casă: cardurile lor nu sunt valabile.

,,Cardul meu este invalid, mai târziu un prieten și prietena lui la fel – cardurile lor sunt și ele blocate”, a spus Creed aproape plângând.

Cântărețul va trebui să stea pe ,,apă și pâine” până când el și prietenii lui vor zbura acasă.

Măsuri pentru a preveni decesul în penitenciare a deținuților grav bolnavi

Guvernul ia măsuri care să prevină decesele în penitenciare a deținuților grav bolnavi și să excludă situațiile în care Republica Moldova este condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), din cauza asistenței medicale neadecvate, oferite după gratii.

Ministerul Justiției a intervenit cu o serie de modificări în „Regulamentul privind procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau înlocuirea, revocarea arestului preventiv”. Regulamentul în formulă nouă a fost susținut de executiv la ședința din 12 iunie.

În prezent, procedurile de identificare, selectare, examinare și înaintare în instanța de judecată a demersului pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv, sunt excesiv de îndelungate. Din acest motiv, până își văd aprobată cererea, unii deținuți grav bolnavi mor în închisori. Noul regulament, elaborat de Ministerul Justiției, își propune să urgenteze procesul.

Astfel, nu vor activa trei comisii cu drept de decizie asupra prezentării deținuților grav bolnavi pentru liberare de la executarea pedepsei, ci doar de una. Sarcina îi va reveni Consiliului medical consultativ din cadrul spitalului penitenciar. Membrii Consiliului vor stabili diagnosticul și administrarea tratamentului. În cazul în care constatarea medicală se regăsește în lista bolilor grave care împiedică detenția, Consiliul va înainta un demers în instanța de judecată pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Raportul Consiliului va fi prezentat secretariatului instituției, pentru a fi examinat de administrația organului care pune în executare pedeapsa sau arestul preventiv. Procedurile vor fi inițiate imediat, dar nu mai târziu de cinci zile de la recepționarea raportului medical.

Lista bolilor grave a fost actualizată conform Clasificatorului internațional al maladiilor (CIM) aplicabil în Republica Moldova, extinzând astfel gama de diagnostice care permit deținuților să fie tratați acasă sau în instituții medicale externe. Ministerul își propune în așa mod să elimine birocrația și să stabilească termene clare pentru fiecare factor de decizie implicat în proces.


Această inițiativă face parte dintr-un proces amplu de revizuire a cadrului normativ în domeniul detenției, inițiat odată cu reorganizarea sistemului penitenciar și ghidată de experți de la Consiliul Europei. Cazul Cosovan vs. Republica Moldova, judecat la CEDO, unde reclamantul a murit în arest preventiv din cauza asistenței medicale inadecvate și a lipsei unui mecanism de liberare pentru persoanele grav bolnave, a fost un argument esențial pentru modificarea regulamentului. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților omului în instituțiile penitenciare este unul dintre obiectivele Ministerului Justiției pentru anul 2024.

A fost lansată o nouă platformă pentru femeile de afaceri din Moldova

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la lansarea Consiliului Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen. Evenimentul s-a desfășurat la „Glia Impact Hub”, o nouă platformă pentru femeile de afaceri, lansată la finele lunii mai curent.

În discursul său, premierul a accentuat că Guvernul își dorește ca fiecare femeie din țară să aibă oportunitatea și resursele necesare pentru a-și dezvolta propria afacere. „Structura nou creată – Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen – va oferi expertiza necesară ca Guvernul să-și îmbunătățească politicile și Moldova să devină cea mai prietenoasă țară din regiune pentru lansarea afacerilor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Executivului s-a referit la realizările, din ultimii ani, în ceea ce privește sprijinul pentru femei și promovarea egalității de gen. În mod special, a fost evidențiată Strategia Națională de Dezvoltare Economică, care promovează o economie incluzivă, centrată pe șanse egale. De asemenea, a fost dezvoltat Programul guvernamental de susținere a antreprenoriatului feminin, cu un buget de 30 de milioane de lei și o perioadă de implementare de trei ani, de care vor beneficia cel puțin 90 de femei antreprenoare. 

Prim-ministrul a specificat că femeile de afaceri au un rol determinant în reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător și le-a îndemnat să participe la acest proces. „Vreau să vă invit să participați activ și la proiectul nostru de țară: să construim Moldova Europeană”, a adăugat premierul Dorin Recean.

Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen va activa pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova și este o platformă de dialog public-privat. 

Centrul de inovații „Glia Impact Hub” a fost deschis în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova și constituie o platformă de cooperare, încurajare și învățare pentru tinerele femei din Moldova.

Circa 19 milioane de lei necontabilizați, ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigație a IGP, de comun cu procurorii PCCOCS, ofițerii de investigații a Direcției Generale Antifraudă a SFS, anunță destructurarea unei scheme de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari pentru perioada anului fiscal 2022,  de către o rețea de restaurante ce își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În cadrul urmării penale s-a stabilit că urmare a evitării emiterii bonului fiscal clienților, agentul economic încasa bani în numerar care nu se reflectau în evidența contabilă a întreprinderii și, respectiv, nu se luau în calcul la achitarea impozitelor și taxelor la bugetul de stat, în proporții deosebit de mari.

La 11 iunie curent, în cadrul perchezițiilor efectuate la oficiile agentului economic investigat, oamenii legii au depistat și ridicat în una din subdiviziunile întreprinderii, bani în numerar, aproximativ 19 milioane de lei necontabilizați în evidența contabilă a întreprinderii.

În context, oamenii legii  îndeamnă cetățenii să ceară bon fiscal la procurarea bunurilor și serviciilor. 

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.  

Dima Bilan pleacă în Israel
Articolul anterior
Victoria Bonya și-a distrus geanta Chanel în fața camerei, în semn de protest
Articolul următor