Carla’s Dreams, Holograf, Andra: Cât a plătit Primăria Chișinău pentru concertele mai multor artiști

Carla’s Dreams, Ștefan Bănică, Holograf și Andra – sunt doar câteva nume ale artiștilor plătiți de municipalitate pentru a cânta la Chișinău. TV8 a analizat contractele de achiziție încheiate de Direcția Cultură a Consiliului Municipal Chișinău și a aflat că 30 de minute de Carla’s Dreams pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, în noaptea de Revelion, au costat 586.050 de lei.

Conform datelor prezentate pe tender.gov.md, trupa a luat totuși mai puțini bani decât atunci când a cântat în 2022, la Chișinău, cu ocazia hramului orașului – 597.960 de lei.

În noaptea dintre ani au mai urcat pe scenă: Frații Advahov și Zinaida Julea, Ansamblul de muzică şi dansuri populare „Fluieraș”, condusă de Edgar și Marcel Ștefăneț, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul folcloric „Romaniţa”, Ansamblul etnofolcloric „Ialoveneanca”, Nelly Ciobanu, Brio Sonores, Cornelia Ștefăneț, Constantin Moscovici, Veta Ghimpu-Munteanu, Lenuța Gheorghiță, Cătălin Josan, Doina Sulac, Satoshi, Dara, dar şi cete de colindători şi dansatori.

Municipalitatea a dat sute de mii de lei și pentru un recital al lui Ștefan Bănică Jr. din România.

442.200 de lei a costat prezența artistului la festivitatea de inaugurare a pomului de Crăciun, organizată pe 23 decembrie 2023.

Cetățenii au admirat atunci și: Corala „Vocile Primăverii”, Ansamblul de Violonişti „Divertisment”, pianiştii Iurie Mahovici şi Anatol Lapicus, Ethno Republic cu Marcel Ştefăneţ, Nelly Ciobanu, Cornelia Ştefăneţ, Natalia Gordienko, Geta Burlacu, Dara, Brio Sonores, Aurel Chirtoacă, Adrian Ursu, Ion şi Ruxanda Raţă, Cristina şi Sofia Scarlat, Viorica Lupu şi Ansamblul folcloric „Opincuţa”.

Pe 14 octombrie 2023, pe scena din PMAN, a urcat Holograf din România. O oră de muzică a trupei a costat municipalitatea 438.100 de lei.

De hramul orașului, oamenii au mai dansat și au cântat împreună cu: Formația „Zdob și Zdub”, Orchestra municipală de muzică populară sub conducerea Fraților Advahov, Zinaida Julea, Maria Iliuț și „Crenguța de Iederă”, Adriana Ochișanu, Gabriel Nebunu, Geta Burlacu, Ansamblul folcloric „Ștefan Vodă”, băieții de la „Brio Sonores”.

Iar pentru un recital al Andrei la Festivalul „Te salut, Chișinău”, dedicat aniversării Capitalei la cei 587 de ani de la prima atestare, autoritățile municipale au plătit 455.899 de lei.

La același festival au urcat pe scenă: Brio Sonores, Dara, Satoshi, Misha Miller, Radu Dolgan, Ana Cernicova, Vladimir Fotescu, Aliona Triboi, Gicu Cimbir, Ana Odobescu, ⁃Orchestra Fraților Advahov, Zinaida Julea, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Gabriel Nebunu, Fuego și alții.

În iulie 2023, conducerea primăriei a participat la Milano și Barcelona, la așa-numitele zile ale Chișinăului. Nu au fost găsite date privind câți bani au fost cheltuiți pentru a fi organizate aceste evenimente, dar reprezentanții primăriei au dat asigurări că Primăria a plătit doar biletele de avion pentru interpreți. Restul cheltuielilor ar fi suportate de administrația locală din orașele gazdă, dar și de moldovenii din diasporă.

Și dacă internauții au văzut în aceste concerte o tentă electorală, Ion Ceban a afirmat că scopul acestor acțiuni este promovarea culturii și tradițiilor moldovenești în orașele europene. Zilele Chișinăului au fost organizate și la Viena și Barcelona.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Primul caz de rujeolă din acest an, depistat la un copil de 3 ani
Articolul anterior
Flashmob în scuarul Parlamentului. Deputații au aprins lumânări și au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor Holocaustului
Articolul următor