Casele părăsite dintr-un sat din Grecia emană o aromă misterioasă. Turiştii sunt uimiți.
Kalives este un sat grecesc devenit stațiune. Nu una dezvoltată pe turismul de masă, ci în care se regăsesc case și vile ale localnicilor sau ale grecilor care locuiesc în zona Salonicului, precum și câteva unități de cazare. Are o plajă întinsă, cu nisip fin, intrare lină în mare, apă caldă și curată, scrie sinteza.org.
Casele tradiționale, înlocuite de construcții moderne
Ca în multe alte locuri, casele tradiționale au fost înlocuite de construcții moderne. Totuși, s-au păstrat câteva, mai mult ruine. Iar aici intervine misterul. Turiștii aflați la plimbare în căutarea unor locuri pitorești au constatat un fenomen straniu: zidurile ruinate emană un puternic miros de nucă de cocos. Asta în condițiile în care, în zonă, cresc din belșug smochini, pini, tot felul de ierburi dar, în niciun caz, cocotieri.
Una dintre cele mai interesante astfel de ruine se află într-un loc cu un farmec aparte. În fața ei e câmp deschis, apoi, la mică distanța, marea. O priveliște superbă. Din păcate din vechea construcție au rămas în picioare doar zidurile exterioare. Acoperișul s-a prăbușit demult iar interiorul este năpădit de smochini. Turiștii care trec pe lângă ea sau se opresc să facă poze rămân uimiți. Miroase puternic a nucă de cocos.
Fenomenul se repetă la altă casă ruinată, situată la oarece distanță, aproape de mica promenadă a localității. Pe frontispiciul carei în paragină se mai observă anul construcției: 1920.
Și aici, unul dintre colțurile casei are aceeași aromă stranie și fermecătoare. Care vine tot dinspre ziduri. Nu crește nicio plană care să poată emana parfumul de cocos, acesta este prezent mereu, indiferent de zi sau oră. Localnicii nu au nici ei o explicație.
Explicații ar fi multe, dar niciuna nu pare să se potrivească în situația dată. În prezent, când se renovează clădiri vechi, se folosește metoda sablării cu praf din nucă de cocos.
O explicație ar fi o combinație de arome ale unor plante din zonă
În anii 1900 este însă puțin probabil ca grecii care își construiau case pe malul mării, pescari, agricultori sau mici meșteșugari, să folosească astfel de tehnici.
Pe de altă parte, clădirile din Kalives care emană aroma ciudată au multe elemente de lemn pentru întărirea structurii și există o tehnică de ungere a acestuia cu ulei de nucă de cocos, pentru a-l face mai rezistent la trecerea timpului.
Din nou, puțin probabil, pentru acesta ar fi fost mult prea scump și greu de procurat într-o comunitate rurală. În plus, a trecut mai bine de o stă de ani de la ridicarea acestora și parfumul nu ar fi rezistat soarelui, ploilor și timpului.
În lume se mai găsesc construcții care au această aromă, dar acestea se află mai ales în America, acolo unde trăiește o specie de furnici care emană acest miros.
Până la urmă, o posibilă explicație ar fi o combinație de arome ale unor plante din zonă care, împreunate, crează senzația parfumului de cocos. Sau un fenomen misterios care ține de istoria veche și complicată a locurilor.