Casele părăsite dintr-o localitate din Grecia emană o arămă misterioasă

Casele părăsite dintr-un sat din Grecia emană o aromă misterioasă. Turiştii sunt uimiți.

Kalives este un sat grecesc devenit stațiune. Nu una dezvoltată pe turismul de masă, ci în care se regăsesc case și vile ale localnicilor sau ale grecilor care locuiesc în zona Salonicului, precum și câteva unități de cazare. Are o plajă întinsă, cu nisip fin, intrare lină în mare, apă caldă și curată, scrie sinteza.org.

Casele tradiționale, înlocuite de construcții moderne
Ca în multe alte locuri, casele tradiționale au fost înlocuite de construcții moderne. Totuși, s-au păstrat câteva, mai mult ruine. Iar aici intervine misterul. Turiștii aflați la plimbare în căutarea unor locuri pitorești au constatat un fenomen straniu: zidurile ruinate emană un puternic miros de nucă de cocos. Asta în condițiile în care, în zonă, cresc din belșug smochini, pini, tot felul de ierburi dar, în niciun caz, cocotieri.

Una dintre cele mai interesante astfel de ruine se află într-un loc cu un farmec aparte. În fața ei e câmp deschis, apoi, la mică distanța, marea. O priveliște superbă. Din păcate din vechea construcție au rămas în picioare doar zidurile exterioare. Acoperișul s-a prăbușit demult iar interiorul este năpădit de smochini. Turiștii care trec pe lângă ea sau se opresc să facă poze rămân uimiți. Miroase puternic a nucă de cocos.

Fenomenul se repetă la altă casă ruinată, situată la oarece distanță, aproape de mica promenadă a localității. Pe frontispiciul carei în paragină se mai observă anul construcției: 1920.

Și aici, unul dintre colțurile casei are aceeași aromă stranie și fermecătoare. Care vine tot dinspre ziduri. Nu crește nicio plană care să poată emana parfumul de cocos, acesta este prezent mereu, indiferent de zi sau oră. Localnicii nu au nici ei o explicație.

Explicații ar fi multe, dar niciuna nu pare să se potrivească în situația dată. În prezent, când se renovează clădiri vechi, se folosește metoda sablării cu praf din nucă de cocos.

O explicație ar fi o combinație de arome ale unor plante din zonă
În anii 1900 este însă puțin probabil ca grecii care își construiau case pe malul mării, pescari, agricultori sau mici meșteșugari, să folosească astfel de tehnici.

Pe de altă parte, clădirile din Kalives care emană aroma ciudată au multe elemente de lemn pentru întărirea structurii și există o tehnică de ungere a acestuia cu ulei de nucă de cocos, pentru a-l face mai rezistent la trecerea timpului.

Din nou, puțin probabil, pentru acesta ar fi fost mult prea scump și greu de procurat într-o comunitate rurală. În plus, a trecut mai bine de o stă de ani de la ridicarea acestora și parfumul nu ar fi rezistat soarelui, ploilor și timpului.

În lume se mai găsesc construcții care au această aromă, dar acestea se află mai ales în America, acolo unde trăiește o specie de furnici care emană acest miros.

Până la urmă, o posibilă explicație ar fi o combinație de arome ale unor plante din zonă care, împreunate, crează senzația parfumului de cocos. Sau un fenomen misterios care ține de istoria veche și complicată a locurilor.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Tot mai mulţi miri preferă să se cunune fără naşi
Articolul anterior
Averea și veniturile moldovenilor, estimate la zeci de miliarde de lei
Articolul următor