Castelele Peleș și Pelișor ar putea fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Ministerul Culturii pregătește includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor, a anunțat ministrul Raluca Turcan pe Facebook, scrie digi24.ro.

„Pregătim includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor. Am avut o primă discuție la sediul Ministerului Culturii cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, ai Muzeului Național Peleș și ai Asociației Casa Majestății Sale – Casa Regală cu care am stabilit un grup de lucru pentru îndeplinirea cerințelor procedurale pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, de la identificarea capacității de gestionare și management, până la definirea exactă a perimetrelor, la îndeplinirea condițiilor de autenticitate și integritate și a criteriilor privind valoarea universală excepțională.

Castelele Peleș și Pelișor nu sunt doar monumente istorice, autentice, excepționale, ci și destinații vii care reflectă identitatea națională contemporană. Ele funcționează ca muzee, aducând în prim-plan istoria și cultura într-o manieră interactivă și accesibilă. De asemenea, Reședințele regale din Sinaia impresionează prin frumusețea și semnificația arhitecturală, reprezentând un punct de referință pentru Europa de Est. Valoarea lor excepțională merită să fie recunoscută de UNESCO prin includerea în Lista Patrimoniului Mondial. Le mulțumesc reprezentanților instituțiilor participante la discuții cu care vom avea un dialog activ în următoarea perioadă. Vom iniția colaborări și cu alte instituții cu atribuții directe sau indirecte asupra Domeniului Regal de la Sinaia în vederea asigurării standardelor de calitate necesare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, arată mesajul publicat marți de Raluca Turcan.

Încă o fetiță, internată în spital după ce a mâncat prăjitură otrăvită în parc

Încă o fetiță din stânga Nistrului a fost internată la Institutul Mamei și Copilului cu suspiciuni de otrăvire. Presa din regiunea tranistreană spune că mama s-a adresat la spital după ce a văzut filmulețul în care așa-numita miliție de acolo deschide punga femeii pentru verificări. Copila ar fi gustat din prăjitura care ar fi otrăvită de o femeie, reținută ieri la Tiraspol.

Purtătorul de cuvânt de la Institutul Mamei și Copilului ne-a confirmat că două fetițe de doi, și respectiv patru ani, sunt internate în spital. Au fost preluate probe care urmează să stabilească exact cu ce s-au otrăvit acestea. 

Incidentul a avut loc ieri, într-un parc de la Tiraspol. Potrivit presei transnistrene, o femeie le oferea copiilor brioșe, iar una din mame ar fi simțit un miros puternic de acetonă, iar când a verificat-o a găsit în interiorul prăjiturii niște granule albastre. Potrivit așa-numitului minister de Interne de la Tiraspol, părinții au imobilizat-o pe femeia de 34 de ani și au chemat polițiștii. Femeia s-ar afla la evidența medicului psihiatru și narcolog, scrie tv8.md.

Astăzi este sărbătorită Ziua fraţilor şi a surorilor

Pe 10 aprilie, în diferite ţări ale lumii este marcată o sărbătoare de familie – Ziua fraţilor şi a surorilor (Siblings Day). În SUA această sărbătoare este numită Ziua naţională a fraţilor şi surorilor (National Siblings Day) şi este menită să continue tradiţia de celebrare a legăturilor de familie şi de rudenie şi să consolideze relaţiile dintre persoanele apropiate, aşa cum sunt relaţiile dintre fraţi şi surori.

separator
Trebuie să menţionăm că tradiţia de celebrare a legăturilor de sânge dintre fraţi şi surori, a relaţiilor apropiate dintre ei pe parcursul vieţii, există la mai multe popoare. De exemplu, în India, unde există o sărbătoare naţională intitulată Raksha Bandhan, care se marchează în a doua jumătate verii şi este însoţită de diverse ritualuri. Unul dintre acestea este momentul în care sora îi leagă fratelui său o brăţară sau un şnur sfinţit, care ar urma să-l apere de forţele malefice. La rândul său, fratele îi oferă surorii un cadou şi îi promite că o va apăra şi o va ajuta toată viaţa. Această sărbătoare naţională stă la baza valorilor familiale şi are menirea de a aminti permanent rudelor dragi sufletului de necesitatea iubirii şi a ajutorului reciproc.

Tradiţia marcării, la 10 aprilie, a Zilei fraţilor şi a surorilor a venit din SUA, iniţiatoarea spirituală a acestei noi sărbători fiind Claudia Evart. Ea şi-a pierdut fratele şi sora la vârstă fragedă şi a suferit foarte tare din această cauză. În memoria lor, Claudia a decis să organizeze o sărbătoare, iar ca dată a ales 10 aprilie – ziua naşterii surorii sale. Ea s-a adresat oamenilor cu apelul de a nu-şi uita persoanele dragi: fraţii şi surorile, şi de a preţui posibilitatea de a simţi căldura, bunătatea, grija şi înţelegerea rudelor apropiate, subliniind că o astfel de persoană este o minune şi un dar de la Dumnezeu.

Sărbătoarea a fost marcată pentru pentru prima oară în anul 1998, dar a început să capete rapid popularitate, întâi în SUA, iar apoi şi în alte state ale lumii. În această zi se obişnuişte să se ofere cadouri fratelui sau surorii, să se trimită felicitări, să se stabilească întâlniri, fie într-o cafenea, fie acasă cu întreaga familie, fraţii şi surorile dăruindu-şi căldură și bucurie unul altuia.

Sursa



Un nou atac al rușilor asupra regiunii Odesa: Cel puțin 4 oameni au murit, inclusiv o fetiță de 10 ani

Trupele ruse au lansat un nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa, pe 10 aprilie. În rezultat, patru persoane au fost ucise. Printre victime este și o fetiță de 10 ani, spun autoritățile ucrainene, conform Newsmaker.

Șeful administrației militare regionale Odesa, Oleg Kiper, a declarat că infrastructura de transport și camioanele din apropiere au fost avariate în urma bombardamentelor.

„Patru persoane au fost ucise, inclusiv un copil, o fetiță de 10 ani, încă șapte persoane au fost rănite. O persoană era în stare gravă, membrele inferioare i-au fost amputate. Medicii fac tot posibilul”, a scris Kiper pe Telegram.

Rusia nu a comentat, deocamdată, atacul asupra Odesei.

Alimentul nesănătos pe care mulți îl mâncăm aproape zilnic, fără să ştim
Articolul anterior
Cursuri de dansuri populare pentru amatori
Articolul următor