Caz șocant în România: Trei picioare de om, amputate, au fost furate din incinta unui spital. Unul a fost aruncat pe stradă

Situație șocantă la Spitalul Cantacuzino din București. Trei picioare de om, amputate, au fost furate din incinta unității medicale, de către un bărbat. Poliția face cercetări în acest caz, scrie adevarul.ro.

Potrivit polițiștilor, individul ar fi sustras picioarele amputate dintr-o ladă frigorifică. În continuare, autorul faptei este căutat de autorități.

 Pe fir au intrat polițiștii, dar și reprezentanții DSP, care au deschis o serie de anchete și au amendat spitalul cu suma de 4.400 de lei. Între timp, doi saci cu rămășițe biologice au fost deja găsiți, iar în spațiul public au apărut și primele imagini ale hoțului surprins de camerele de supraveghere.  

Dr. Iulian Brezean, managerul spitalului, a declarat într-un comunicat de presă că incidentul i-a fost adus la cunoștință de către directorul medical al unității la o zi după incident.

„În seara zilei de vineri, 10 ianuarie, aproximativ ora 22.00, a fost găsit de către un medic rezident al spitalului un membru amputat, pe Bulevardul Dacia”, a precizat managerul. „Medicul rezident a anunțat medicul de gardă din ziua respectivă care a trimis brancardierul de serviciu să recupereze piesa. Piesa recuperată a fost depozitată în lada frigorifică amplasată în spațiul destinat deșeurilor infecțioase”, a mai declarat dr. Brezean. 

Incidentul a fost anunțat la 112 două zile mai târziu, mai exact luni, 13 ianuarie. Imediat la sediul spitalului s-au prezentat trei echipaje de poliție care au solicitat diverse documente, note de relații de la personal, au vizionat spațiul de depozitare și au luat amprente. Tot atunci au fost vizionate și imaginile surprinse de camere în seara incidentului. Pe filmare s-a observat apariția unui bărbat care venea dinspre gangul unde funcționează morga spitalului deplasându-se către rampa de deșeuri infecțioase. „Spațiul nu era încuiat, persoana pătrunde în incintă de unde sustrage mai mulți saci cu care pleacă pe același traseu, probabil părăsind incinta prin escaladarea gardului dinspre Bulevardul Dacia”, continuă explicațiile managerul Brezean.  

Luni dimineață, în prezența echipajului de poliție medicii verifică lăzile frigorifice în care erau depozitate deșeurile anatomo-paatologice și constată dispariția a încă două pachete. „Atunci s-a descoperit faptul că mai lipsesc încă două pachete care conțineau două membre amputate. Ulterior, în data de 14.01.2025, a fost găsit un pachet într-o pubelă galbenă de deșeuri amplasată în spatele lăzii frigorifice, în rampa de deșeuri infecțioase”, se mai precizează în comunicat.  

Dincolo de macabrul incidentului se nasc o serie de întrebări. Unde se află celălalt picior? Cum de este posibil să existe o astfel de bresă în sistemul de securitate al spitalului? De ce au anunțat medicii abia luni incidentul? De ce a recurs persoana respectivă la un astfel de gest? Să fi fost doar o glumă proastă, să fi pierdut, oare, un pariu? Să fie vorba despre o persoană cu probleme psihice? Sau, poate, cineva a încercat să discrediteze, astfel, unitatea medicală. „Indiferent de motive, incidentul este unul șocant, fără precedent și de neimaginat”, a declarat pentru „Adevărul” medicul legist Cristian Paparau care este și medic psihiatru.  

„În primul rând, trebuie spus faptul că, în general, picioarele amputate nu sunt amputate din șold sau de la genunchi, așa cum poate mulți tind să creadă. Când vorbim despre astfel de amputații, ele sunt destul de rare. În general, se elimină părți mici din organul afectat. Se taie, de obicei câțiva centimetri. De obicei, se amputează puțin mai sus de degete. Rar se taie de la gambă”, explică legistul procedura. 

Pe de altă parte, aceste deșeuri biologice, dacă ar fi fost valoroase, nu ar fi fost depozitate acolo și nu ar fi putut fi furate. „Aceste rămășițe sunt necrozate. Nu ai ce face cu ele decât să le dai la incinerat. Ele nu pot fi transplantate și nici ca material didactic nu pot fi folosite. Pentru că pe de-o parte sunt necrozate, pe de altă parte sunt tăiate grosier, cu fierăstrăul. Nu ai ce să faci cu ele. Nu sunt dezarticulate ca să le poți studia”, continuă medicul. 

Dr. Ioanel Sinescu, fost rector al Universității de Medicină din București și medic în cadrul spitalului Fundeni, a precizat pentru „Adevărul” că, într-adevăr, la o amputație de membru se recurge în cazul unor afecțiuni extrem de grave. „De regulă, vorbim despre afecțiuni vasculare, cu necroze. Tulburările vasculare apar mai întâi la degete. Prin urmare, se poate amputa un deget în întregimea lui sau ultima falangă care cuprinde și unghia. Totul depinde de segmentul care este afectat. Dacă nu mai poate fi vascularizat, dacă nu mai există nici o posibilitate să fie conservat, se amputează. Uneori vorbim despre un segment mic, alteori mare. Poate fi o amputație a membrului de la nivelul gambei, sub genunchi, sau chiar deasupra genunchiului, la nivelul coapsei.  Dezarticularea de la nivelul șoldului este o operație cu totul ieșită din comun și are loc în cazuri rare, de cancer”, explică medicul Sinescu. 

Traseul materialelor biologice din spital la rampa de deșeuri

Orice material biologic rezultat în urma unei intervenții chirurgicale se trimite la departamentul de anatomie patologică a spitalului, explică în continuare dr. Sinescu. „Este înregistrat că s-a trimis, este înregistrat că a fost primit, iar apoi așteptăm rezultatul în urma examenului anatomo-patologic. Prin urmare, e greu de crezut că astfel de materiale care se trimit și care au o valoare extraordinară pentru evoluția ulterioară a pacientului operat, ar putea să dispară. Iar dacă dispar este foarte grav, pentru că îl privezi pe respectivul pacient de un tratament în lipsa căruia și-ar putea pierde chiar viața. Aceste lucruri sunt acte medico-legale și, în mod normal, în condiții firești, nu se pot întâmpla. Dacă se întâmplă, se întâmplă dintr-o lipsă de supraveghere corectă, o perturbare a unor rute firești de manevrare a acestor produse biologice”. Din fericire, dacă ne putem exprima așa, în cazul de față avem de-a face cu probe biologice care ar fi fost incinerate.  

Medicul Sinescu este de părere că în acest caz avem de-a face cu o persoană irațională, rău intenționată, cu posibile probleme psihice, dar și cu o neglijență din partea cadrelor medicale sau a personalului care se ocupă cu paza spitalului. „Într-o astfel de încăpere nu are acces oricine. Poate intra doar personalul autorizat, cei care lucrează acolo. Sau cineva din exterior însoțit de personalul autorizat. Apoi, acea cameră trebuie securizată. Aici se intră pe bază de cartelă, tastând un cod de securitate eventual. Prin urmare, vorbim despre o neglijență, o breșă de securitate. Iar așa ceva nu are voie să se întâmple”.   Potrivit medicului Sinescu, probele biologice rezultate în urma intervențiilor chirurgicale nu pot fi lăsate la întâmplare. „Există niște circuite foarte bine supravegheate, un traseu bine stablit al acestor probe”. 

Cum se asigură paza și securitatea într-un spital

Problema cea mai mare o reprezintă însă neglijența și lipsa totală de securitate de care spitalul s-ar putea face vinovat. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Iași, a explicat pentru „Adevărul” ce presupune securitatea dintr-un spital din punctul de vedere al pazei și cum se asigură această pază. „Conducerea unui spital are posibilitatea de a angaja paznici sau de a semna un contract cu o firmă de pază. Noi, de exemplu, avem contract cu o astfel de firmă care ne asigură paza în două puncte: la intrarea principală, unde există o persoană, și la intrarea din spate, unde, la fel, avem o altă persoană. Aceasta din urmă păzește intrarea, dar trebuie să și patruleze prin curtea spitalului”. Mai mult, în camera agenților de pază există monitoarele pe care aceștia urmăresc imaginile înregistrate de camerele de supraveghere amplasate în curte. 

Trump a depus jurământul fără să pună mâna pe Biblie

Donald Trump a depus luni jurământul pentru instalarea în funcția de preşedinte al Statelor Unite fără a-și pune mâna stângă pe cele două Biblii pe care soţia sa, Melania, le ţinea în timp ce stătea lângă el. Gestul lui Trump american a stârnit controverse în mediul online, iar specialiștii s-au pronunțat dacă acest lucru afectează sau nu validarea sa ca președinte, scrie digi24.ro.

Aparenta omisiune nu are niciun impact practic, spun specialiştii, dar a stârnit curiozitatea online. În ciuda fastului de la ceremonia de învestitură şi a unui discurs revigorant, cel mai important lucru pe care americanii l-au căutat pe Google în legătură cu Trump luni după-amiază a fost despre faptul că acesta nu a pus mâna pe Biblie, potrivit Agerpres, care preia Reuters. Obiectul pe care jură un viitor preşedinte, fie că este o Biblie, un document istoric sau nimic, nu este relevant pentru asumarea puterii, a declarat Jeremi Suri, profesor de istorie la Universitatea din Texas, şi specialist în teme prezidenţiale. „Nu există nimic în Constituţie care să spună că preşedintele trebuie să facă o legătură între acesta (jurământ – n.r.) şi Dumnezeu în vreun fel”, a spus el. „Jurământul este către Constituţie”, a adăugat Suri.

Jurământ sau afirmație

Suri a mai spus că Constituţia permite unui viitor preşedinte fie să jure, fie să afirme. Părinţii fondatori ai SUA „au lăsat deschisă posibilitatea pentru cineva care este ateu”, a apreciat Suri. Purtătorii de cuvânt ai lui Trump nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Articolul 2 din Constituţia Statelor Unite spune că un viitor preşedinte „va depune următorul jurământ sau afirmaţie: Jur (sau afirm) în mod solemn că voi executa cu fidelitate Oficiul de Preşedinte al Statelor Unite şi voi păstra, proteja şi apăra, în măsura posibilităţilor mele, Constituţia Statelor Unite”. Pentru ceremonia de ieri, Trump a ales Biblia pe care a depus jurământul al 16-lea preşedinte al SUA, Abraham Lincoln, şi o altă Biblie pe care republicanul a primit-o de la mama sa, a anunţat echipa sa de tranziţie.

De frica războiului, locatarii unui bloc din Baia Mare și-au construit, pe banii lor, un buncăr la subsol. Ce spun autoritățile

Cu războiul la graniță, locatarii unui bloc din Baia Mare au început să-și transforme, pe banii lor, beciul în buncăr. Adăpostul are curent electric, grup sanitar și chiar o sufragerie. Primarul a fost în vizită și i-a lăudat pe oameni, scrie digi24.ro.

După începerea războiului din Ucraina, locatarii unui bloc din Baia Mare au decis să-și construiască propriul buncăr în locul beciurilor de la subsol.

„Ne-am mobilizat. Am pus afișe în bloc, am anunțat vecinii și am început să construim. În primul rând, să creăm distanța necesară. Am scos pământ, după am turnat, apoi ne-am mobilizat la geamuri”, a spus o locatară.

Ideea de a construi buncărul a fost împărtășită de toți cei care locuiesc în bloc. „Toți au fost de acord, au contribuit cu o sumă de bani”, a mai spus un alt locatar. Adăpostul are curent electric. Primarul municipiului a făcut și el o vizită în buncăr.

„Trebuie să ne anunțe și să fie foarte atenți la ceea ce înseamnă consolidarea și lucrările care ar putea să apară la structura de rezistență a imobilelor și, de aceea, trebuie să fim anunțați, pentru că nu este permis să efectuăm lucrări neautorizate. Am solicitat sprijinul ISU”, a spus Doru Dăncuș, primarul municipiului Baia Mare, după vizita în buncări.

Reprezentanții ISU Maramureș spun, însă, că nu au primit nicio solicitare. „La nivelul instituției noastre nu s-a înregistrat nicio solicitare de obținere a avizului sau autorizației de realizare a adăpostului de protecție civilă”, a declarat Adriana Șanta, purtător de cuvânt ISU Maramureș. Oamenii au început lucrările după începerea războiului din Ucraina.

Donald Trump spune că Putin „distruge” Rusia

Donald Trump a făcut o nouă declarație cu privire la războiul din Ucraina, despre care spune că l-a băgat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în „mari probleme”, scrie Politico citat de digi24.ro.

„Cred că ar trebui să facă o înțelegere”, spune președintele american despre șeful de la Kremlin. Războiul „nu îl face să arate bine”. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei l-a băgat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în „mari probleme”, a declarat luni președintele american Donald Trump reporterilor.

„ Zelenski mi-a spus că vrea să facă o înțelegere, nu știu dacă Putin vrea … S-ar putea să nu o facă. Eu cred că ar trebui să facă o înțelegere. Cred că distruge Rusia prin faptul că nu face o înțelegere”, a declarat Trump în Biroul Oval în prima zi a celei de-a doua sale președinții.

„Cred că, Rusia este cam în mare dificultate. Aruncați o privire la economia lor, aruncați o privire la inflația din Rusia. M-am înțeles foarte bine cu [Putin], aș spera că vrea să facă o înțelegere”, a adăugat el.

Trump a spus că Putin nu poate fi mulțumit de progresul lent al războiului său împotriva Ucrainei – la aproape trei ani după ce a ordonat un atac total și la 11 ani după ce trupele ruse deghizate au intrat pentru prima dată în peninsula ucraineană Crimeea.

„El se chinuie. Majoritatea oamenilor credeau că va dura aproximativ o săptămână, iar acum suntem la trei ani. Asta nu îl face să arate bine”, a spus Trump.

„Avem cifre care arată că aproape un milion de soldați ruși au fost uciși.

Aproximativ 700.000 de soldați ucraineni sunt uciși. Rusia este mai mare, are mai mulți soldați de pierdut, dar acesta nu este un mod de a conduce o țară”, a adăugat el. Ucraina a negat anterior totalul lui Trump, susținând că a pierdut peste 43.000 de soldați uciși în luptă și peste 370.000 de răniți. Kremlinul nu dezvăluie numărul său oficial de victime, dar Ucraina estimează că numai în 2024 Rusia a pierdut 150.000 de soldați uciși și peste 400.000 de răniți.

Președintele din Coreea de Sud a fost arestat. Va fi anchetat pentru insurecție și abuz de putere
Articolul anterior
Accident la Orhei: Un adolescent lovit de o mașină, condusă de o angajată a MAI, în timp ce traversa strada
Articolul următor
Close menu