Un blogger care a vizitat de curând Federația Rusă a povestit impresiile sale de călătorie pe un grup de Facebook dedicat vacanțelor pe cont propriu. La intrarea în Rusia, vameșii au realizat că a fost mai întâi în Ucraina, pentru că avea viza acestui stat pe pașaport, scrie adevarul.ro.
Un cunoscut blogger român, care postează pe Facebook de pe contul „Cu rucscul în spate”, a decis să își petreacă vacanța în Rusia. La intrarea în Rusia a avut parte de unele emoții. Cum pe pașaport îi apărea și o viză de Ucraina, ofițerii ruși l-au luat la întrebări, dar i-au permis să intre în țară.
Pe de altă parte, vizita sa în Rusia l-a transformat și în ținta celor care detestă mult această țară, în special după ce Putin a provocat un război sângeros, care nu poate fi justificat, în Ucraina vecină. Unii dintre cei care i-au citat postarea, pe un grup de Facebook dedicat vacanțelor pe cont propriu, nu au ținut cont de faptul că o vacanță petrecută într-o țară nu echivalează cu susținerea politicii externe promovate de Moscova și i-au reproșat pe un ton vehement faptul că a ales Rusia ca destinație.
„Zdrastvuite, salutări din Moscova! Recunosc, îmi doream de mult să ajung în Rusia. Și acum că am văzut cum este pe acolo îmi doresc să revin. În special pentru Transsiberian! Prima postare din seria Rusia vine cu chestiuni practice pe care ar trebui să le știi dacă vrei și tu să îți planifici o călătorie. Nu de alta, dar nu e tocmai cel mai ușor să te organizezi pentru țara asta!”, și-a început el postarea.
Cum a obținut viza
În continuare, el a scris cum se poate obține viza de Rusia și cum se ajunge în această țară.
„Viză – De la sfârșitul anului trecut se poate opta pentru e-visa pentru Rusia, nefiind nevoie să mai mergi cu dosarul la ambasadă. Ia-ți vreo două ore pentru completarea aplicației pentru viză, procesul fiind asemănător cu cel pentru viza de America. Pe lângă bilete de avion și cazări o să mai ai nevoie și de o asigurare de călătorie valabilă în Rusia. Viza costă 50 euro (plătiți în AED) și este eliberată în câteva zile. Cu e-visa poți sta în Rusia cel mult 16 zile. Avion – Din cauza restricțiilor, nu se poate zbura către Rusia din nicio țară UE. Așa că ești obligat să zbori din Istanbul, Belgrad, Tbilisi, Dubai sau Yerevan. Sau din Minsk, dar nici aici nu poți zbura din EU. Cea mai convenabilă variantă pentru noi este prin Istanbul, cu Turkish Airlines, însă nu te aștepta la prețuri prea mici. Ba din contră! ”, a mai scris el.
Românul susține că rușii vor turiști străini, astfel că sunt deschiși pentru a-i atrage.
„Immigrations – Din ce am observat, Rusia își dorește din nou turiști europeni, așa că problemele la frontieră cred că sunt destul de rare. Dacă ai ștampile de Ucraina în pașaport, așteaptă-te însă la întrebări suplimentare. Noi am fost în Ucraina chiar în timpul războiului, așa că a trebuit să așteptăm un ofițer de frontieră care să ne întrebe ce am făcut pe acolo!”
Au urmat detalii despre cazare și bani. El le-a reamintit internauților că în prezent cardurile bancare utilizate în România nu funcționează în Rusia, din cauza sancțiunilor.
„Cazare – Booking și alte platforme cunoscute nu funcționează în Rusia. Există însă platforme similare, care funcționează pe aceleași model. Am folosit Ostrovok și a fost în regulă. Plata cazării se poate face la fața locului. Bani – Cardurile Visa, Mastercard, Revolut, etc. nu funcționează sub nicio formă în Rusia. Așa că trebuie să te pregătești cu euro sau dolari, pe care îi schimbi în ruble după ce ajungi. Ia-ți bani în plus pentru că nu poți primii alții din țară, nici serviciile precum Western Union nu funcționează acolo. Conectivitate – Cartele SIM cu internet și minute pot fi cumparate de peste tot, inclusiv din aeroport. Sunt ieftine și funcționează bine. Atât doar că GPS-ul nu merge bine în Moscova, indiferent de aplicația folosită. Înțeleg că este bruiat în mod intenționat chiar de către ruși.”
În continuare, el a explicat că rețele sociale și site-urile occidentale nu pot fi accesate ușor din Rusia. „VPN – Facebook, Instagram, Twitter si alte site-uri occidentale nu pot fi accesate din Rusia decât cu VPN. Grijă mare însă, VPN-ul nu poate fi accesat cu sim card-ul cumpărat din Rusia în telefon. A mers însă fiind conectat la internet cu un e-sim care acoperea atât Rusia, cât și Turcia. Cum mi s-a părut Moscova? Grandioasă. Plină de viață. Extrem de curată și sigură. Cu o mâncare de nota 20. Un oraș pe care nu ai voie să îl ratezi. Sigur, poți aștepta un context ceva mai favorabil pentru o vizită. Sau nu! Cu mai multe detalii revin în postarea următoare! Dacă ai curiozități, te aștept cu un comentariu!”, și-a încheiat el postarea.