Ce i-a promis Biden lui Zelenski la Kiev. ”Este cel mai mare război terestru din Europa din ultimii 75 de ani”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit liderului american Joe Biden pentru vizita sa la Kiev din 20 februarie, scrie ziare.com.

„Joseph Biden, bun venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este o manifestare extrem de importantă de sprijin pentru toți ucrainenii”, a spus președintele ucrainean.

Casa Albă a confirmat vizita lui Biden la Kiev și a publicat o declarație prin care promite că va trimite un nou lot de arme pentru Forțele Armate ale Ucrainei – muniție pentru artilerie, sisteme antitanc și radare de supraveghere a spațiului aerian pentru a proteja împotriva atacurilor aeronavelor rusești.

„Astăzi sunt la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelensky și pentru a reafirma angajamentul ferm și neclintit al Ucrainei față de democrație, suveranitate și integritate teritorială. Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, a crezut că Ucraina este slabă și Occidentul este divizat. Credea că poate să ne bată, dar s-a înșelat”, a spus liderul de la Casa Albă.

Săptămâna aceasta, Biden dorește să anunțe sancțiuni suplimentare împotriva elitei politice ruse și a companiilor legate de mașina militară a Moscovei.

„În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de țări de la Atlantic până la Pacific pentru a ajuta la protejarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent, iar acest sprijin va continua”, subliniază textul.

În timpul unui briefing, Biden a clarificat că Ucraina va primi un pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari din partea Statelor Unite – muniție pentru MLRS și obuziere HIMARS cu rază lungă de acțiune, precum și ATGM Javelin.

Potrivit presei, președintele american a enumerat obligațiile privind furnizarea de arme către Ucraina: peste 700 de tancuri, mii de vehicule blindate, 1.000 de sisteme de artilerie, peste 2 milioane de obuze de artilerie și multe altele.

„Acesta este cel mai mare război terestru din Europa din ultimii 75 de ani. Și ați reușitl, împotriva tuturor așteptărilor. Sunt sigur că veți continua să câștigați”, a spus președintele SUA.

Biroul Președintelui Ucrainei (OP) a adăugat că Zelenski s-a întâlnit cu Biden pe terasa Palatului Mariinsky din centrul capitalei. Zelenski a subliniat că va vorbi cu Biden despre situația de pe front, precum și despre ucrainenii care trec prin momente foarte grele.

„Ce ar trebui să facem pentru a opri războiul, pentru a avea succes în acest război, pentru a face Ucraina și mai puternică și pentru a câștiga anul acesta”, a spus Zelenski.

Președintele SUA a menționat că este bucuros să viziteze Kievul.

„Cred că ar fi extrem de important să nu lăsam nicio îndoială că Statele Unite sprijină Ucraina în războiul său împotriva agresiunii brutale”, a subliniat Biden.

Biden a fost însoțit de oficiali guvernamentali ucraineni în centrul orașului din Piața Sofia.

Două mame care spărgeau semințe într-un loc de joacă au fost puse de polițiști să măture. N-au scăpat nici de amenzi

Poliția Locală din Craiova a relatat pe pagina de Facebook modul în care două femei care își duseseră copiii într-un loc de joacă au fost amendate și puse să măture.

Două mame care spărgeau semințe într-un loc de joacă din Craiova au fost puse de polițiști să măture și apoi amendate cu 2.500 de lei

Cu haștagul #ATÂT_AU_PUTUT, polițiștii locali craioveni au scris: „două „doamne”, din Craiova, V.M. în vârstă de 22 de ani și M.S.A. în vârstă de 42 de ani, s-au gândit să dea o lecție de educație copiilor despre civilizație, în incinta locului de joacă „tocând” o pungă de semințe ale căror coji le-au aruncat pe jos, stând efectiv cu picioarele în propria mizerie.

„Atunci când au fost depistate de către polițiștii locali, una dintre contraveniente a devenit și recalcitrantă, deși știa ce făcuse, părându-i-se un fapt normal să arunce cojile de semințe pe jos și în incinta unui loc de joacă”, mai scrie în postare.

Poliția Locală anunță că cele două au primit „amenzi în cuantum de 2.500 de lei ro, iar ca măsură complementară s-a dispus curățarea domeniului public.”

În Republica Moldova sunt așteptați mari investitori de energie regenerabilă

Până la sfârșitul anului 2023, Republica Moldova va anunța un concurs pentru marii investitori pentru a instala capacități mari de surse regenerabile de energie, potrivit anunțului ministrului Energiei, Victor Parlicov.

Scheme de sprijin pentru energiile regenerabile. Practici internaționale |  Bizlaw

Potrivit lui, licitația, conform calendarului, este programată să fie lansată în trimestrul IV. ”Vorbim de 100 de MW energie eoliană și vreo 50 MW energie solară, la această etapă. Dacă totul va merge conform graficului, cred că în trimestrul IV al acestui an va fi lansat acest concurs și anul viitor am putea vedea primele rezultate”, transmite bani.md.

Ministrul a spus că este vorba despre implementarea unor proiecte finanțate din surse private. ”Proiecte de investiții din fonduri private. Statul doar vine cu mecanismele de suport și garantează achiziționarea acestei energii pe o anumită perioadă, cu un preț fix cu care participă, de fapt, ofertantul la această licitație. Cel cu prețul cel mai bun ia statutul de producător eligibil, care îi permite ca timp de 15 ani să dea energie electrică în rețea cu un preț prestabilit”, – a declarat Victor Parlicov.

Autoritățile au declrata că vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 mil MWh, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în ședina de mâine a Guvernului.

Studiu alarmant: Consumul de cocaină a crescut în toată Europa. Ce țări se găsesc în top

Studiul a analizat apele uzate în UE, acestea arătând că cele mai ridicate niveluri de reziduuri au fost descoperite în Belgia, Spania, Portugalia şi Ţările de Jos, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Studiul, cel mai amplu realizat până în prezent de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri (EMCDDA), a analizat zilnic apele reziduale din staţiile de epurare care deservesc aproximativ 54 de milioane persoane din 104 oraşe europene.

Au fost analizate probe colectate pe o perioadă de o săptămână între martie şi aprilie anul trecut pentru urme de cocaină, amfetamină, metamfetamină, MDMA/ecstasy, ketamină şi canabis, şi a fost descoperit un consum de droguri mai mare decât în studiile anterioare.

„Descoperirile din prezent, din 104 oraşe, prezintă o imagine a unei probleme privind drogurile care este larg răspândită şi complexă, toate cele şase substanţe fiind detectate în aproape fiecare locaţie”, a declarat Alexis Goosdeel, directorul EMCDDA, într-un comunicat.

Rezultatele au arătat o „creştere continuă în detectarea cocainei”, o tendinţă observată încă din 2016, şi de asemenea că mai multe oraşe au raportat urme de metamfetamină în apele reziduale.

Mai mult de jumătate din cele 66 de oraşe europene au înregistrat creşteri ale reziduurilor de cocaină în apele uzate.

Cea mai mare cantitate de reziduuri a fost descoperită în apele uzate din oraşe din Danemarca, Italia, Portugalia şi Spania.

Kremlinul susține că relațiile cu Republica Moldova sunt ”foarte tensionate”: ”Îi sfătuim pe omologii moldoveni să fie extrem de atenți”
Articolul anterior
România propune un regim separat de sancțiuni, pentru încercările de destabilizare a R. Moldova de către Rusia
Articolul următor