Ce se întâmplă acum cu rebelii de la Wagner: Putin nu scoate un cuvânt. Rușii se tem că Prigojin va fi asasinat

Cartierul general al grupării paramilitare ruse Wagner din Rusia, situat la Sankt Petersburg (nord-vest), dă asigurări luni că operează ”în mod normal”, la două zile după rebeliunea oprită de către şeful grupului Evgheni Prigojin, relatează AFP.

rebeliune wagner

”În pofida evenimentelor care au avut loc, Centrul continuă să funcţioneze în mod normal, conform legislaţiei Federaţiei ruse!”, anunţă într-un comunicat Wagner, potrivit News.

Soarta grupării – de la o dezmembrare, la o integrare în armata rusă sau menţinerea statu-quoului – rămâne incertă.

Rusia depunea luni eforturi să lase impresia unei reveniri la nomal, odată cu ridicarea măsurilor de securitate instaurate în timpul revoltei Wagner – o criză fără precedent care cristalizează, consideră Occidentul, fragilitatea lui Vladimir Putin.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, care a ”dispărut” în timpul rebeliunii şefului Wagner Evgheni Prigojin, a reapărut luni, într-o înregistrare video, inspectând forţele ruse angajate în Ucraina.

Putin apare într-o înregistrare și nu scoate un cuvând despre rebeliune

Putin a apărut, la rândul său, pentru prima oară de la sfârşitul insurecţiei, sâmbătă seara, tot într-o înregistrare video, în care se adresează unui forum consacrat tineretului şi industriei.

El nu suflă o vorbă despre rebeliune şi era imposibil să se determine unde şi când au fost înregistrate aceste imagini.

Potrivit Kremlinului, el a discutat cu omologul său iranian Ebrahim Raisi, şi cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, care şi-au manifestat susţinerea faţă de liderul rus după rebeliune.

Vladimir Putin nu a vorbit în mod public despre rebeliune de la alocuţiunea televizată de sâmbătă, în plină criză, în care l-a acuzat pe Evgheni Prigojin de trădare.

Alt semn al acestui efort de revenire la normal, luni, este faptul că autorităţile au anunţat sfârşitul ”regimului operaţiunii antiteroriste” care le conferă puteri lărgite forţelor de securitate, în regiunile Moscova şi Voronej, la sud de capitală, în care au unităţi Wagner în marş şi unde au avut loc schimburi de focuri.

Rușii se așteaptă ca Prigojin să fie asasinat

Ultima apariţie publică a şefului Wagner Evgheni Prigojin a avut loc sâmbătă seara, când a plecat – în aplauzele unor locuitori ai oraşului – din Rostov-pe-Don (sud-vest), unde a preluat controlul unui important cartier general militar al armatei ruse.

Kremlinul a dat asigurări că şeful Wagner are ”cuvântul” lui Vladimir Putin că poate pleca de pe teritoriul rus liber, către Belarus, o ţară aliată a Moscovei, şi că nu va fi urmărit penal.

Bloggerul militar rus Mikhael Nacke crede că Evgheni Prigojin îşi va instala baza Wagner în Belarus şi că va continua să desfăşoare acţiuni Wagner în Africa.

Însă ”Prigojin a devenit o ţintă extrem de vulnerabilă. El poate fi încarcerat, poate fi ucis”, declară bloggerul AFP.

Evgheni Prigojin şi-a lansat insurecţia la câteva zile după ce Vladimir Putin a anunţat că mercenarii Wagner trebuie să semneze contracte cu armata.

”Ei voiau să desfiinţeze gruparea”, a acuzat sâmbătă Evgheni Prigojin.

Expert: Putin este acum convins că nu mai are nevoie de Wagner și Prigojin

Kremlinul a dat asigurări că oamenii care şi-au urmat şeful în rebeliunea sa nu vor fi urmăriţi penal, ca mulţumire pentru serviciile pe care le-au adus în Ucraina şi că unii, ”dacă vor”, vor putea să semneze contracte cu armata rusă.

”Wagner ar putea să fie în înregime desfiinţat sau să fie absorbit” în armată, apreciază un expert militar american, Michael Kofman.

”Putin nu are nevoie de Wagner sau de Prigojin. El se poate descurca cu propriile lui forţe. El este, acum, absolut convins de acest lucru”, subliniază analista independentă rusă Tatiana Stanovaia.

Obiectivul afişat al rebeliunii lui Evgheni Prigojin era să obţină o înlocuire a ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu şi a şefului Statului Major Valeri Gherasimov din funcţie.

În acest stadiu, Vladimir Putin nu a anunţat vreo schimbare în ierarhia militară.

Dovada faptului că Serghei Ghersimov intenţionează să-şi păstreze postul este că televiziunea publică l-a arătat, luni dimineaţa, în prima sa apariţie publică după rebeliunea abandonată, într-o inspecţie a forţelor ruse în Ucraina.

Prigojin a acționat singur?

Constatarea este ameţitoare: combatanţii Wagner au reuşit, în doar 24 de ore, să preia controlul unei părţi a Rostovului (sud-vest), un oraş cu peste un milion de locuitori, şi să se apropie la 400 de kilometri de Moscova – la 200 de kilometri, porivit lui Evgheni Prigojin.

Şeful Wagner, care a anunţat că a preluat controlul cartierului general al armatei ruse din Rostov ”fără să tragă un foc de armă”, a fost ajutat din interior, aşa cum cred unii?

Sau a acţionat în disperare de cauză, văzând că se strânge laţul în jurul grupării sale şi apreciind că ajungerea la un acord cu Kremlinul era singrurul mijloc de a obţine garanţii de securitate?

Nişte declaraţii ale primului adjunct al serviciilor militare ruse de informaţii (GRU) au făcut valuri.

Vladimir Alekseiev îi îndemna sâmbătă, într-o înregistrare video, pe combatanţii Wagner să-şi oprească rebeliunea.

El părea ca, în acelaşi timp să-i ironizeze pe Şoigu şi pe Gherasimov, pe care Evgheni Prigojin voia să-i răstoarne.

”Aduceţi-mi-i!”, tuna, el, făcând un gest cu mâna.

Cel mai cunoscut vlogger din lume dezvăluie de ce a refuzat excursia cu submersibilul Titan
Articolul anterior
Scandal în timpul unui zbor spre Spania. 30 de turişti beţi care s-au bătut în avion, întâmpinaţi de poliţie pe aeroport
Articolul următor