Cel mai feeric târg de sărbătoare din țară s-a încheiat cu un concert extraordinar, la Castel Mimi

Seria de evenimente “A fost odată la Castel”, desfășurate la Castel Mimi, s-a încheiat în acest weekend, odată cu concertul lui Argatu și Moș Martin, un eveniment exceptional, așteptat mai ales de amatorii de muzică underground și chiar și de iubitorii de folclor autentic românesc.

separator
Majoritatea oaspeților evenimentului au rămas mai mult decât încântați de concert. Dar, să le luăm pe rând! Cum au fost, pe scurt, evenimentele din seria “A Fost Odată la Castel”?

Dacă ar fi să descriem, într-un singur cuvânt, manifestațiile desfășurate în perioada sărbătorilor de iarnă, la Castel Mimi, acest cuvânt ar fi “feeric”! Să începem cu faptul că “A fost Odată la Castel” a început cu “Avanpremiera de Crăciun”, pe 14 decembrie 2019, eveniment în cadrul căruia oaspeții s-au bucurat de izvar nelimitat, de show de lumini și de un concert interpretat de National Youth Orchestra. Cei mici au reușit să-l viziteze pe Moș Crăciun și să facă poze împreună, să le scrie răvașe celor dragi și să le trimită prin intermediul Poștei Moșului. Mai mult, bucătarii Castelului au preparat tarte, checuri și delicii culinare speciale.Seria de evenimente “A fost Odată la Castel” a urmat și pe data de 22 decembrie 2019, odată cu „Atelierul lui Moș Crăciun”, un eveniment dedicat copiilor, cu mai multe activițăți pentru cei mici, între care: Reprezentații științifice haioase de la Mendelevium, fire show Sansara, show de lumini spectaculos, fanfara Moșilor Crăciunei și, bineînțeles, atelierul propriu-zis al lui Moș Crăciun, unde micuții au confecționat cadouri pentru prieteni și părinți.

“Ajunul Crăciunului” este un alt eveniment din seria “A fost Odată la Castel”, care s-a desfășurat la Castel Mimi pe 24 decembrie. Pe scenă a urcat îndrăgitul artist Cristofor Aldea-Teodorovici, împreună cu orchestra sa și a cântat, în mare parte, melodii în stilul folk-funk. Oaspeții au mai avut parte de mai multe show-uri de lumini, proiectate pe clădirea castelului, de izvar în cantități nelimitate și, desigur, de un adevărat târg de sărbătoare.Organizatorii seriei de evenimente “A fost odată la Castel” nu au ratat nici ocazia de a desfășura, pe 28 decembrie, un concert marca Vali Boghean Band, în cadrul căruia cele câteva sute de oameni, prezenți la eveniment, au fredonat melodiile vestitului muzician moldovean.Sfârșitul lui 2019 a fost marcat de o mare Forfotă, la Castel, care a presupus un târg de sărbătoare, show-uri de lumini, izvar, ceai cald, dulciuri preparate de bucătarii Castelului și desigur, o atmosferă de poveste.Începutul noului an 2020 a fost dedicat, în exclusivitate, copiilor! Pe data de 4 și 5 ianuarie, picii prezenți la evenimentul “Petrecerea Copiilor” s-au bucurat de un spectacol grandios, cu personaje de poveste și cu Moș Crăciun, acompaniat de Alba ca Zăpada. Deși organizatorii nu au menționat, în program, despre eventualele cadouri pe care cei mici urmau să le primească, Moșul a fost generos și le-a oferit celor mici dulciuri și cadouri.Noul an a mai adus la Castel o serie de excursii, cu genericul “Turul Castelului de Iarnă”, desfășurate în perioada 2-10 ianuarie. Cei dornici de a cunoaște labirinturile Castelului Mimi, beciurile, vinăria, legendele locale, dar și să deguste vinurile Castel Mimi, au reușit să-și împlinească curiozitatea, în acest sens.Iar punctul culminant și ultimul eveniment din seria “A fost Odată la Castel” a fost cel din data de 11 ianuarie, când Argatu și Moș Martin au urcat pe scenă, pentru a oferi publicului ritmuri de folclor autentic românesc mixate cu beaturi de hiphop. Aceasta a fost petrecerea în cadrul căreia nici o persoană nu a stat locului și s-a dansat timp de 2 ore, încontinuu. Faptul că evenimentul a fost unul excepțional îl demonstrează feedbackul pe care vizitatorii Castelului l-au oferit ulterior. Aceștia s-au arătat pur și si simplu încântați de prestația artiștilor Argatu și Moș Martin.

La o bună parte dintre evenimentele “A fost odată la Castel”, oaspeții au venit cu trenul de pe ruta Chișinău-Castel Mimi-Chișinău, pus pe linie special pentru aceste ocazii. Show-urile de lumini, proiectate pe clădirea Castelului, izvarul care a curs gârlă, târgul de Crăciun, muzica de sărbătoare și decorul feeric au fost câteva dintre elementele cheie, care au făcut din ambianța de la Castel – o adevărată sărbătoare.        

Pensionarii de la Ciocana vor arăta mai bine de Paște! Aceștia s-au bucurat de servicii gratuite de frizerie

Primăria Chișinău și Pretura sectorului Centru continuă să manifeste grijă pentru locuitorii Capitalei, oferind sprijin și servicii esențiale pentru chișinăuieni. În cursul weekendului trecut, în cadrul unei colaborări eficiente cu Studio 23 Barbershop, peste 50 de persoane social-vulnerabile din sector au avut oportunitatea să beneficieze de servicii gratuite de frizerie.

Potrivit municipalității, zilnic, pe parcursul ultimilor doi ani, 100 de persoane beneficiază de prânzuri calde din partea Preturii Centru și Asociația A.S.I.C.S.

”Continuăm să ne concentrăm eforturile pe îmbunătățirea calității vieții tuturor locuitorilor orașului nostru și să aducem mai multe astfel de inițiative în beneficiul comunității.”, susține municipalitatea.

Marțea Mare: Astăzi creștinii se roagă pentru protecție divină și pocăință

Săptămâna Patimilor reprezintă zilele care preced Învierii lui Hristos și perioada în care, în Biserica ortodoxă, în fiecare zi se țin slujbe, cu denumirea de denii, și se cântă Prohodul. Este o perioadă de post, de curățare spirituală și fiecare zi are o însemnătate aparte. Iată și explicația fiecărei zile din Săptămâna Mare.

Marțea Mare

A doua zi din săptămâna Mare este Marțea Mare sau Marțea Seacă. Este ziua în care Iisus Hristos le-a povestit celor 12 ucenici ai săi două parabole: Cea a celor 10 fecioare și talanților. La slujba de Liturghie, preotul citește Pilda celor 10 fecioare.

Rugăciunea din Marțea Mare ne aduce protecție divină și ne oferă iertarea păcatelor. Este bine să o rostim cu credință până la sfârșitul zilei pentru a simți prezența Domnului alături de noi.

Marțea Mare este o zi de reflecție și rugăciune intensă. Este recomandat să participi la slujbele religioase, să te rogi cu deosebită intensitate și să meditezi la suferințele lui Iisus Hristos pentru mântuirea noastră. Este o zi propice pentru pocăință și introspecție, ideală pentru a căuta pacea interioară și a te pregăti spiritual pentru Paște.

Rugăciune de rostit în săptămâna Patimilor

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, pri­mește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și a­mes­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător.

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să în­dulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli.

Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici. Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pier­zării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fă­ră­delegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău.

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere.

S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistie­rul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închi­­puirea icoanei Tale.

Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hră­nește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine.

Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale. Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”

Florin Piersic a ajuns, aseară, de urgență pe masa de operație, după ce i s-a făcut rău în timpul ultimei reprezentații

În ultimele zile, lumea teatrului românesc și fanii lui Florin Piersic au primit vești îngrijorătoare despre starea de sănătate a marelui actor. Florin Piersic, o figură emblematică a culturii românești, a fost operat de urgență după ce a fost internat la unul dintre spitalele din Cluj-Napoca.

Informațiile, conform publicației locale Foaiatransilvana.ro, indică faptul că starea actorului s-a deteriorat în timpul unei reprezentații pe scena teatrului din Cluj, ceea ce a necesitat o intervenție chirurgicală imediată.

Detaliile sunt alarmante: în timpul ultimei reprezentații, starea de sănătate a lui Piersic s-a înrăutățit brusc. Medicii au descoperit o infecție serioasă la unul dintre genunchii actorului, necesitând o intervenție chirurgicală de urgență pentru a preveni complicații suplimentare. Intervenția a fost efectuată de medicii Secției de Ortopedie de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, sub îndrumarea doctorului Claudiu Chitea, un renumit ortoped din generația tânără, considerat o somitate în domeniu pe plan local. Intervenția chirurgicală, deși urgentă și gravă, a decurs bine, aducând un suflu de speranță celor care îl iubesc pe Piersic. Totuși, momentele dificile prin care trece actorul ne amintesc de vulnerabilitatea chiar și a celor mai mari figuri ale noastre culturale.

Înainte de această neașteptată întorsătură a sănătății sale, Florin Piersic era într-un turneu național cu piesa „Străini în noapte”, unul dintre cele mai apreciate spectacole ale sale recente. Spectacolul, în care joacă alături de Medeea Marinescu și care a fost regizat de regretatul Radu Beligan, s-a bucurat de un succes enorm, jucându-se cu casa închisă pe scenele teatrelor din întreaga Românie. Ultima reprezentație a avut loc pe 6 aprilie 2023, de Ziua Mondială a Teatrului, la Teatrul Radu Stanca din Sibiu. Spectacolul urma să continue și la Cluj, însă a fost suspendat din cauza problemelor de sănătate ale actorului.

Oaspeți de peste Prut vor veni la Chișinău de Ziua nașterii poetului Mihai Eminescu
Articolul anterior
Detalii în cazul tânărului din Bălți, împușcat mortal în timp ce umbla cu uratul
Articolul următor