Cele mai valoroase invenții și inovații din țara noastră au fost premiate în cadrul expoziției ,,Infoinvent”!

În perioada 20-23 noiembrie 2019, la „Moldexpo”, s-a desfăşurat cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate (EIS) „Infoinvent”. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Centrul Internaţional de Expoziţii (C.I.E.) „Moldexpo” S.A., în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare.

separator
La expoziție au participat aproximativ 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din circa 10 ţări, care au prezentat la standurile expoziționale peste 450 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic etc.

În cadrul festivităţii de premiere, Comisia de experți și Juriul expoziției, în urma evaluării celor aproximativ 450 de lucrări expuse la standuri, a acordat următoarele distincții: medalii de aur – 140, medalii de argint – 80 și medalii de bronz – 80.

De asemenea, invențiile prezentate au fost distinse cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și a partenerilor naționali, dar și cu mențiuni speciale ale instituțiilor internaționale prezente la eveniment.Directorul general interimar al AGEPI, Andrei Popa, a menţionat, în cadrul festivității de premiere, că prin intermediul acestei expoziţii, s-a reuşit oferirea cadrului necesar pentru promovarea rezultatelor muncii cercetătorilor și inventatorilor în atmosfera unui eveniment ce s-a bucurat de atenția reprezentanților mass-media, a publicului și a oamenilor de afaceri, interesați să-și dezvolte businessul pe o bază inovațională modernă.

„Anume acesta a fost și scopul pe care și l-au propus organizatorii evenimentului – promovarea obiectelor de proprietate industrială, a produselor și tehnologiilor noi, stimularea activității inovaționale, schimbul de informații tehnico-științifice și normativ-legislative. Urez tuturor participanţilor să-și valorifice lucrările, să obțină finanțare și să contribuie la progresul Republicii Moldova.”, a subliniat Andrei Popa.
Cea mai importantă distincție care se acordă în cadrul EIS „INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”. În cadrul acestei ediții, marele premiu a revenit inventatorului Nicolae Eremia, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții din domeniul medicinei veterinare.

Tradițional, în cadrul expoziției sunt înmânate distincțiile Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru cei mai activi inventatori și instituții inovative. Astfel, Medalia de Aur a OMPI pentru Inventatori a fost acordată lui Valeriu Cerempei, dr. habilitat, conferențiar universitar, inventator în domeniul tehnicii agricole.

Trofeul OMPI în domeniul proprietăţii intelectuale pentru întreprinderi a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova.

Totodată, în cadrul ediţiei curente a Expoziţiei „INFOINVENT”, a fost decernată şi Medalia de Aur pentru Creativitate a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. De această distincție s-a învrednicit Clubul Sportiv de Dans „Codreanca”, fondator și director artistic, Petru Guzun, pentru promovarea dansului sportiv ca artă interpretativă cu valoare mondială a Republicii Moldova, precum și pentru calitățile universale pe care le implică sportul – excelența, respectul reciproc și competiția echitabilă, în contextul tematicii din anul 2019 a Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale: „Mai rapid, mai puternic, mai sus! Cucerește aurul: Proprietatea Intelectuală și Sportul!”.În cadrul aceluiași eveniment de amploare, echipa de inventatori formată din Ion Bostan, Viorel Bostan, Valeriu Dulgheru, Marin Guţu, Oleg Ciobanu, Radu Ciobanu, Vitalie Gladîș, Maxim Vaculenco şi Alexandru Toacă, Universitatea Tehnică a Moldovei, a primit Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru ciclul de invenții „Turbine eoliene cu ax vertical și orizontal”.

Premiul AGEPI „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, la nivel național, i-a revenit Alinei Trofim, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei. La nivel internațional, premiul a fost acordat lui Henriette Szilagyi, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, România, pentru ciclul de invenții legate de ciment, beton armat, panouri termoizolante etc. AGEPI a acordat, de asemenea, premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator din Republica Moldova” lui Roman Rusnac, Universitatea de Stat din Moldova, pentru invenția din domeniul chimiei şi medicinei. Premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator din străinătate” a fost acordat lui Dimitrie-Cristian Fodor, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa din Iași, pentru dispozitivul pentru resuscitare cardiopulmonară.

Premiul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” i-a revenit Arinei Popov, Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru modelul vestimentar cultural „Metamorphosis”.

De asemenea, AGEPI a oferit Premiul „Cel mai de succes soi de plantă” lui Ion Comanici, Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”.

Premiul AGEPI pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie” a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, România.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” reprezintă un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. Este un eveniment major pentru întreaga comunitate științifică și inovațională din Republica Moldova.

Sursa: agepi.gov.md

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Clubul Internațional al Femeilor din Moldova organizează cea de-a 23-a ediție a Târgului Internațional de Caritate
Articolul anterior
La cumpărături pe note muzicale! Cum i-a surprins Moldovan National Youth Orchestra pe clienții unui magazin din Capitală
Articolul următor