Cele mai valoroase invenții și inovații din țara noastră au fost premiate în cadrul expoziției ,,Infoinvent”!

În perioada 20-23 noiembrie 2019, la „Moldexpo”, s-a desfăşurat cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate (EIS) „Infoinvent”. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Centrul Internaţional de Expoziţii (C.I.E.) „Moldexpo” S.A., în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare.

separator
La expoziție au participat aproximativ 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din circa 10 ţări, care au prezentat la standurile expoziționale peste 450 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic etc.

În cadrul festivităţii de premiere, Comisia de experți și Juriul expoziției, în urma evaluării celor aproximativ 450 de lucrări expuse la standuri, a acordat următoarele distincții: medalii de aur – 140, medalii de argint – 80 și medalii de bronz – 80.

De asemenea, invențiile prezentate au fost distinse cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale din partea Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și a partenerilor naționali, dar și cu mențiuni speciale ale instituțiilor internaționale prezente la eveniment.Directorul general interimar al AGEPI, Andrei Popa, a menţionat, în cadrul festivității de premiere, că prin intermediul acestei expoziţii, s-a reuşit oferirea cadrului necesar pentru promovarea rezultatelor muncii cercetătorilor și inventatorilor în atmosfera unui eveniment ce s-a bucurat de atenția reprezentanților mass-media, a publicului și a oamenilor de afaceri, interesați să-și dezvolte businessul pe o bază inovațională modernă.

„Anume acesta a fost și scopul pe care și l-au propus organizatorii evenimentului – promovarea obiectelor de proprietate industrială, a produselor și tehnologiilor noi, stimularea activității inovaționale, schimbul de informații tehnico-științifice și normativ-legislative. Urez tuturor participanţilor să-și valorifice lucrările, să obțină finanțare și să contribuie la progresul Republicii Moldova.”, a subliniat Andrei Popa.
Cea mai importantă distincție care se acordă în cadrul EIS „INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil”. În cadrul acestei ediții, marele premiu a revenit inventatorului Nicolae Eremia, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții din domeniul medicinei veterinare.

Tradițional, în cadrul expoziției sunt înmânate distincțiile Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru cei mai activi inventatori și instituții inovative. Astfel, Medalia de Aur a OMPI pentru Inventatori a fost acordată lui Valeriu Cerempei, dr. habilitat, conferențiar universitar, inventator în domeniul tehnicii agricole.

Trofeul OMPI în domeniul proprietăţii intelectuale pentru întreprinderi a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova.

Totodată, în cadrul ediţiei curente a Expoziţiei „INFOINVENT”, a fost decernată şi Medalia de Aur pentru Creativitate a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. De această distincție s-a învrednicit Clubul Sportiv de Dans „Codreanca”, fondator și director artistic, Petru Guzun, pentru promovarea dansului sportiv ca artă interpretativă cu valoare mondială a Republicii Moldova, precum și pentru calitățile universale pe care le implică sportul – excelența, respectul reciproc și competiția echitabilă, în contextul tematicii din anul 2019 a Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale: „Mai rapid, mai puternic, mai sus! Cucerește aurul: Proprietatea Intelectuală și Sportul!”.În cadrul aceluiași eveniment de amploare, echipa de inventatori formată din Ion Bostan, Viorel Bostan, Valeriu Dulgheru, Marin Guţu, Oleg Ciobanu, Radu Ciobanu, Vitalie Gladîș, Maxim Vaculenco şi Alexandru Toacă, Universitatea Tehnică a Moldovei, a primit Premiul Mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru ciclul de invenții „Turbine eoliene cu ax vertical și orizontal”.

Premiul AGEPI „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, la nivel național, i-a revenit Alinei Trofim, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei. La nivel internațional, premiul a fost acordat lui Henriette Szilagyi, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, România, pentru ciclul de invenții legate de ciment, beton armat, panouri termoizolante etc. AGEPI a acordat, de asemenea, premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator din Republica Moldova” lui Roman Rusnac, Universitatea de Stat din Moldova, pentru invenția din domeniul chimiei şi medicinei. Premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator din străinătate” a fost acordat lui Dimitrie-Cristian Fodor, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa din Iași, pentru dispozitivul pentru resuscitare cardiopulmonară.

Premiul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” i-a revenit Arinei Popov, Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru modelul vestimentar cultural „Metamorphosis”.

De asemenea, AGEPI a oferit Premiul „Cel mai de succes soi de plantă” lui Ion Comanici, Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”.

Premiul AGEPI pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie” a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, România.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” reprezintă un mediu ideal pentru întâlniri de afaceri între inventatori, cercetători și reprezentanții sectorului investițional. Este un eveniment major pentru întreaga comunitate științifică și inovațională din Republica Moldova.

Sursa: agepi.gov.md

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

Clubul Internațional al Femeilor din Moldova organizează cea de-a 23-a ediție a Târgului Internațional de Caritate
Articolul anterior
La cumpărături pe note muzicale! Cum i-a surprins Moldovan National Youth Orchestra pe clienții unui magazin din Capitală
Articolul următor