Cele trei tipuri de certificate digitale Covid pentru călătorie în UE

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) din România a anunţat că a realizat cu succes testarea de interconectare cu grupul tehnic de lucru de la nivel european în privinţa certificatelor digitale UE privind Covid-19.

România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

„Pentru implementarea certificatelor digitale UE în România, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România”, a anunţat STS într-un comunicat.

Ce date conţine certificatul digital UE?

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

„După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, a mai spus STS.

Cum sunt emise ,,paşapoartele verzi”?

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. „Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE”, mai spune STS.

De la 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate pentru călătorie în UE

Certificatul verde digital ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie. Totuși va urma perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp pentru a le implementa, a adăugat comisarul european. Asta înseamnă mare parte din perioada turistică de vârf, respectiv lunile iulie şi august. „Începând 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate”, a declarat reporterilor Didier Reynders. Este vorba despre documente care atestă 1. vaccinarea anti-Covid, 2. un test negativ și 3. recuperarea din boală. Acestea vor fi valabile în toate țările UE, potrivit euobserver.

„Toate vor fi gratuite pentru toți cetățenii UE și vor fi disponibile în format digital”, a spus el. Certificatele pot fi, de asemenea, tipărite. Autoritățile din fiecare țară vor putea verifica validitatea unui certificat prin încărcarea cheilor de semnătură pe un gateway special al UE. Cu toate acestea, doar 17 state UE, plus Islanda, au testat până acum cu succes acest portal UE pentru verificarea certificatelor de călătorie. Cele 17 state ale UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Spania și Suedia. Alții au programat teste suplimentare în zilele următoare, inclusiv Letonia, Irlanda, Malta, Polonia, Portugalia și România.

Certificatul de vaccin va indica tipul de vaccin, când a fost administrat și doza. O persoană vaccinată cu o singură doză poate călători în continuare, dar fiecare stat membru va decide dacă o acceptă sau nu. De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să accepte numai vaccinuri autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Dacă o persoană este vaccinată cu un tip de ser neautorizat de EMA, atunci fiecare stat membru va decide separat dacă o acceptă sau nu. Nu este clar încă pentru cât timp va fi valabil certificatul de vaccinare. „Nu știm încă daca va exista o a treia vaccinare, înca nu am ajuns acolo”, a spus Reynders.

Certificat de vaccinare Covid

Certificat de testare Covid

Certificat de recuperare post Covid

sursa

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, alături de câinii care începuseră să mânânce din trupul ei

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, iar scenele au îngrozit țara. Adriana Neagoe a fost descoperită moartă, în apartamentul său din Târgu Jiu, alături de câinii ei, care începuseră să mănânce din trupul ei. Inițial s-a crezut că femeia de 34 de ani a fost omorâtă, însă legiștii nu au descoperit urme de violență pe corpul ei și, după efectuarea autopsiei, s-a aflat de ce a murit, de fapt, Adriana.

Cea care a dat alarma a fost sora Adrianei Neagore, care nu mai știa nimic de sora ei. În momentul în care cadavrul femeii a fost descoperit, de aceasta nu se mai știa nimic de 5 zile. Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit o imagine șocantă.

Polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie, despre faptul că sora sa nu mai răspunde la telefon sau la ușă de cinci zile.

Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit trupul fără viață al Adrianei Neagoe și alături de ea se aflau cei doi câini de talie mică ai femeii, care mușcaseră din trupul ei, probabil flămânzi.

„Un echipaj de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu, împreună cu un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au fost direcționate la adresa indicată și întrucât nicio persoană nu a răspuns, ușa fiind în poziția închis asigurat, pompierii au procedat la pătrunderea în apartament prin forțarea ușii, în prezența și cu acordul apelantei, în interior pe podea, fiind găsit cadavrul unei femei, de 34 de ani’, a anunțat Poliția. 

Cunoscuții Andei Sasha, așa cum o știau prietenii, susțin că aceasta era cunoscută pentru consumul de droguri și alcool.

„Da, este adevărat. Familia Neagoe a mai dăruit un înger cerului, preaiubita mea soră. (…) Aprecierea sau dragul, într-adevăr pot avea forme diferite. Cei care totuși credeți că în adâncul inimii ati avut unul dintre aceste sentimente curate pentru ea, vă rog să îi acordați respectul cuvenit, iar mie și familiei mele liniște’, a scris sora tinerei, pe FB. 

Necropsia efectuată de medicii legiști a stabilit drept cauză a decesului un infarct miocardic. Conform sursei citate, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca decesul să fi fost influențat de consumul de substanțe interzise.

Pentru cei doi câini de talie mică ai Adrianei, polițiștii au emis ordin de plasare în adăpost, fiind preluați de lucrători din cadrul Consiliului Județean Gorj.

Autoritățile anunță un nou program de ajutor financiar în sezonul rece pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu People in Need, cu suportul financiar al Uniunii Europene, anunță o nouă inițiativă: „Asistență financiară de iarnă pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni”, care va avea loc în perioada ianuarie – martie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Această inițiativă își propune să sprijine gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiații ucraineni aflați sub protecție temporară, prin acordarea de compensații financiare pentru a atenua impactul crizei energetice, mai ales în sezonul rece.

În acest sens a fost semnată o nouă anexă, în cadrul Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și People in Need Moldova.

Această măsură urmărește să sprijine grupurile vulnerabile în perioada sezonului rece, prin acoperirea parțială a costurilor crescute de trai, generate de criza energetică, utilizând fonduri alocate de către People in Need și Uniunea Europeană. Bugetul total al programului de suport este de 700.000 Euro, care vor fi oferiți sub formă de compensații nominative pentru sprijinirea categoriilor de beneficiari stabilite.

Această inițiativă subliniază angajamentul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al organizației People in Need de a sprijini cele mai vulnerabile grupuri din Republica Moldova, consolidând protecția socială și solidaritatea în fața crizei energetice.

Inițiativa a fost posibilă grație contribuțiilor din fondurile People in Need, resursele SOS Ukraine – donațiile poporului ceh, și finanțării Uniunii Europene.

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Un individ riscă să fie cercetat penal

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce, pe sensul de intrare în țară, pentru efectuarea controlului de specialitate s-a prezentat un autoturism de model ,,BMW X7”, care se deplasa din România, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU), în vârstă de 49 de ani, a selectat „coridorul verde” de control și conform declarațiilor acestuia, transporta doar bunuri personale.

În rezultatul controlului vamal, în habitaclul autoturismului, sub banchetele din față și spate, printre bunurile personale transportate, funcționarii vamali au depistat un lot comercial de ustensile utilizate în medicina dentară, nedeclarate autorității vamale. Valoarea în vamă a mărfurilor nedeclarate a fost estimată la 900 170 lei.

Lotul de marfă a fost ridicat, unitatea de transport a fost indisponibilizată, iar cazul urmează să fie investigat de ofițerii Direcției urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal.

De ce este Iodul important în timpul sarcinii?
Articolul anterior
Cadavrele mai multor copii și femei, aduse de valuri pe o plajă din Libia. O organizație caritabilă bate alarma!
Articolul următor