Centrul Covid din Capitală nu mai primește ambulanțe. Locuri în spitale nu sunt

Practic toate locurile din secțiile COVID din spitalele din Republica Moldova sunt ocupate, iar Centrul de triere de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe cu bolnavi, aceștia sunt duși direct la spitalele unde se mai găsește câte un pat.

Despre aceasta a anunțat consilierul prezidențial Ala Nemerenco, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

„Suntem la începutul valului doi de pandemie. Rata de contagiozitate de 1,19%, pe care o avem acum, este un indicator foarte alarmant care ne arată că în următoarele săptămâni numărul de bolnavi va crește.

La momentul actual Centrul COVID de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe. Deplasarea unei ambulanțe la o solicitare durează mai mult de o oră.

Chiar acum m-a telefonat o persoană care mi-a spus că are o bolnavă cu o saturație de oxigen sub 40% și este îngrijorată că nu vine ambulanța. Dar ambulanța din păcate nu mai poate să vină, sistemul este suprasolicitat.

Nu-i mai duc pe bolnavi la Centrul de triere ci direct la spital în dependență unde mai poate fi găsit un loc. Situația este destul de critica”, a declarat Ala Nemerenco.

Informația a fost confirmată și de Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări.

„Practic toate locurile din spitale sunt ocupate, dar și mai grav e că și secțiile de reanimare și terapie intensivă sunt arhipline cu pacienți gravi și foarte gravi. În fiecare zi înregistrăm decese şi dacă anul trecut erau mai multe persoane cu vârsta de peste 60 de ani, din februarie, curent, avem persoane tinere cu vârsta de 29, 32 42 de ani. Spre exemplu la Spitalul Republican, patul doar se eliberează și imediat este ocupat. Lumea așteaptă deja rândul”.

Potrivit expertei, pentru a depăși această situație, RM ar trebui să vaccineze măcar 40-50 la sută din populație și oamenii trebuie să respecte întocmai recomandările medicilor epidemiologi.

„Sigur că ne așteaptă în continuare o creștere continuă a numărului de cazuri atât timp cât cetățenii noștri nu vor conștientiza cât de gravă este situația. Îmi pare rău să spun, dar ar trebui să fie un lockdown.

Eu înțeleg că avem o situație economică precară ținând cont că de un an de zile suntem în această pandemie, dar dacă vom continua cu câte 24 de decese pe zi, practic la fiecare oră avem câte un deces, situația este foarte critică. Sigur trebuie să implementăm măsuri mult mai drastice, până va fi extins procesul de vaccinare și situația se va ameliora”, a spus Ninel Revenco.

Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, consideră că rata de contagiozitate înaltă se explică și prin faptul că în RM deja există tulpina din Marea Britanie a virusului și nu este exclus că există și celelalte tulpini, cea din Africa de Sud și din Brazilia.

„Noi presupunem că avem aceste tulpini, pentru că în Marea Britanie, dacă inițial erau înregistrate circa 5% acum practic 40-50% din aceste tulpini sunt înregistrate. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a trimis aceste probe la laboratoarele de referință dar încă nu au venit rezultatele. Le așteptăm azi, mâine. Dar situația pe care o avem e cauzată evident și de aceste tulpini. Acum totul depinde de receptivitatea populației”, a mai spus experta.

”Hai acasă de Crăciun”: peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă în localitățile din țară, dar și în diasporă

Peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate în localitățile din țară, dar și în diasporă, în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Hai acasă de Crăciun”. Activitățile culturale vor începe joi, 19 decembrie, și se vor încheia pe 16 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În întreaga țară sunt programate peste 43 de spectacole artistice, cu participarea Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”;  „Moldova Concert” cu ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, „Mugurel”,  formațiile „Milenium” și „Noroc”; Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” –  cu ansamblul „Folclor”, Accordion Band „Concertino”; Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu formația Enigma Romilor, precum și artiști independenți.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și Teatrul Republican „Luceafărul” vor duce „Magia Crăciunului” în casele de cultură din 7 sate și orașe din țară.

În  total 11 ansambluri și formații de muzică și dans, dar și artiști independenți vor merge să evolueze pe scenele caselor de cultură din aproape 40 de localități, sate și orașe de pe întreg teritoriul țării, inclusiv UTA Găgăuzia. 

Sergiu Prodanministrul Culturii: „Experiența de anul trecut arată că e bine ca „Hai acasă de Crăciun” să însemne toată Moldova, nu mai există centru și periferie, capitală și provincie, avem un public dornic de oameni talentați, de artiști profesioniști – pe scenele caselor de cultură, majoritatea renovate și dotate cu echipamente și mobilier corespunzător, prin programul Satul European.

Întreaga Moldovă este înfometată de momente cultural-artistice. Scopul nostru e să aducem bucuria spectacolului de calitate la cât mai mulți spectatori prețuitor de valori și tradiții autentice și să contribuim la unitatea dintre oameni.”

Cetățenii din diasporă, care nu reușesc să vină acasă, au ocazia să savureze tradițiile sărbătorilor de iarnă împreună cu actorii teatrului „Ion Creangă” la  Berlin și Frankfurt, în perioada 19 – 22 decembrie.

Turneul „Povești de Crăciun” are în ofertă basmul „Mama este soarele”, comedia muzicală „Soacra cu trei nurori”, jocuri captivante pentru cei mici și un program autentic cu datini și tradiții la cumpăna dintre ani.

Administrațiile publice locale sunt îndemnate, de asemenea, să pună în valoare tradițiile locului, prin organizarea de târguri, expoziții de artizanat, concerte cu artiști locali sau ateliere interactive. Aceste activități au scopul de a promova identitatea unică a fiecărei localități, întărind, în același timp, coeziunea și spiritul comunitar.

Mai multe informații despre ora, data și locația evenimentelor, în agenda „Hai acasă de Crăciun”

200 de milioane de euro vor fi investiți în creșterea pădurilor

Peste 63 de mii de hectare de terenuri și păduri degradate vor fi reabilitate în Moldova cu suportul financiar al Uniunii Europene. Parlamentul a ratificat Contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții pentru implementarea proiectului „Program de dezvoltare a pădurilor din Moldova”. Astfel, Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, transmite IPN.

Banii vor fi investiți în extinderea pădurilor și reabilitarea fâșiilor forestiere degradate pe o suprafață totală de 63 200 de hectare. Acest lucru va genera, în următorii 30 de ani, reduceri de circa 12 milioane de tone de dioxid de carbon.

De asemenea, resursele financiare sunt destinate pentru consolidarea infrastructurii forestiere pentru transportul materialului lemnos și crearea depozitelor forestiere, precum și a drumurilor de acces în păduri.

Potrivit autorităților, datorită implementării proiectului, vor fi create peste nouă mii de locuri de muncă permanente sau temporare.

Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 30 de ani, cu perioadă de grație de până la opt ani. Implementarea necesită investiții totale de 435 de milioane de euro.

ATENȚIE, șoferi! Ceață densă în centrul și sudul țării cu vizibilitate redusă

ATENȚIE, șoferi! Este ceață densă în centrul și sudul țării, la această oră, ceea ce reduce considerabil vizibilitatea în trafic, informează unica.md.

În context, polițiștii vin cu recomandări pentru conducătorii auto și pietoni:

  • Reduceți viteza și adaptați-o condițiilor meteo.
  • Folosiți luminile de întâlnire și cele anticeață.
  • Păstrați o distanță sigură față de vehiculul din față.
  • Evitați manevrele riscante și depășirile.

Pietoni:
– Asigurați-vă temeinic înainte de a traversa strada.
– Purtați haine cu elemente reflectorizante pentru a fi vizibili.
– Traversarea se face doar prin locuri marcate și după ce sunteți siguri că șoferii v-au observat.

Siguranța pe drum depinde de fiecare dintre noi!

Video! Natalia Gordienko a lansat piesa pe care o va interpreta la Eurovision 2021
Articolul anterior
Studiu efectuat la Universitatea din Edinburgh: Vaccinul Astrazeneca este eficient și la persoanele de peste 80 de ani
Articolul următor