Practic toate locurile din secțiile COVID din spitalele din Republica Moldova sunt ocupate, iar Centrul de triere de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe cu bolnavi, aceștia sunt duși direct la spitalele unde se mai găsește câte un pat.
Despre aceasta a anunțat consilierul prezidențial Ala Nemerenco, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.
„Suntem la începutul valului doi de pandemie. Rata de contagiozitate de 1,19%, pe care o avem acum, este un indicator foarte alarmant care ne arată că în următoarele săptămâni numărul de bolnavi va crește.
La momentul actual Centrul COVID de la Moldexpo nu mai primește ambulanțe. Deplasarea unei ambulanțe la o solicitare durează mai mult de o oră.
Chiar acum m-a telefonat o persoană care mi-a spus că are o bolnavă cu o saturație de oxigen sub 40% și este îngrijorată că nu vine ambulanța. Dar ambulanța din păcate nu mai poate să vină, sistemul este suprasolicitat.
Nu-i mai duc pe bolnavi la Centrul de triere ci direct la spital în dependență unde mai poate fi găsit un loc. Situația este destul de critica”, a declarat Ala Nemerenco.
Informația a fost confirmată și de Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări.
„Practic toate locurile din spitale sunt ocupate, dar și mai grav e că și secțiile de reanimare și terapie intensivă sunt arhipline cu pacienți gravi și foarte gravi. În fiecare zi înregistrăm decese şi dacă anul trecut erau mai multe persoane cu vârsta de peste 60 de ani, din februarie, curent, avem persoane tinere cu vârsta de 29, 32 42 de ani. Spre exemplu la Spitalul Republican, patul doar se eliberează și imediat este ocupat. Lumea așteaptă deja rândul”.
Potrivit expertei, pentru a depăși această situație, RM ar trebui să vaccineze măcar 40-50 la sută din populație și oamenii trebuie să respecte întocmai recomandările medicilor epidemiologi.
„Sigur că ne așteaptă în continuare o creștere continuă a numărului de cazuri atât timp cât cetățenii noștri nu vor conștientiza cât de gravă este situația. Îmi pare rău să spun, dar ar trebui să fie un lockdown.
Eu înțeleg că avem o situație economică precară ținând cont că de un an de zile suntem în această pandemie, dar dacă vom continua cu câte 24 de decese pe zi, practic la fiecare oră avem câte un deces, situația este foarte critică. Sigur trebuie să implementăm măsuri mult mai drastice, până va fi extins procesul de vaccinare și situația se va ameliora”, a spus Ninel Revenco.
Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, consideră că rata de contagiozitate înaltă se explică și prin faptul că în RM deja există tulpina din Marea Britanie a virusului și nu este exclus că există și celelalte tulpini, cea din Africa de Sud și din Brazilia.
„Noi presupunem că avem aceste tulpini, pentru că în Marea Britanie, dacă inițial erau înregistrate circa 5% acum practic 40-50% din aceste tulpini sunt înregistrate. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a trimis aceste probe la laboratoarele de referință dar încă nu au venit rezultatele. Le așteptăm azi, mâine. Dar situația pe care o avem e cauzată evident și de aceste tulpini. Acum totul depinde de receptivitatea populației”, a mai spus experta.