Cetățenii prezenți la Adunarea ,,Moldova Europeană” au votat o Rezoluție, prin care au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline a Uniunii Europene

Astăzi, 21 mai 2023, cetățenii prezenți la Adunarea Moldova Europeană au votat o Rezoluție, prin care au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline a Uniunii Europene.

Textul integral al documentului:

,,Noi, cetățenii Republicii Moldova, ne-am adunat la 21 mai 2023 în Piața Marii Adunări Naționale, într-un moment hotărâtor pentru soarta țării, pentru a afirma aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, la dezvoltarea căreia dorim să ne aducem contribuția, în virtutea faptului că suntem europeni, atât istoric, geografic, cultural, cât și prin valorile de temelie.

Dreptul incontestabil de a garanta un viitor european, democratic, liber și prosper pentru Republica Moldova îi aparține poporului Republicii Moldova. 

Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită.

În acest sens, adoptăm următoarea Rezoluție:  Noi, cetățenii Republicii Moldova, cerem clasei politice, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor: 

1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova. 

2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

3. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării. 

4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată. 

5. Să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și a ridica nivelul de trai la standardele europene și pentru modernizarea localităților, așa încât toți cetățenii să aibă acces la servicii și utilități de calitate, la nivel european. 

6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri. 

7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.

Având în vedere dezideratul cetățenilor Republicii Moldova de a transforma țara pe calea europeană, facem apel la instituțiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat țării noastre și să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condițiilor de aderare. Aderarea la Uniunea Europeană este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova”. 

Mai mulți bărbați din R. Moldova și România, riscă pușcărie în Belgia, după ce au încercat să fure un seif dintr-o librărie

Un cetățean moldovean și altul român riscă până la trei ani de închisoare, după ce, în luna ianuarie, au încercat să fure un seif dintr-o librărie din Belgia. Atunci, aceștia au fost prinși de polițiștii locali în timp ce ieșeau din clădire cu seiful într-o roabă, scrie pulsmedia.md.

Conform publicației La Derniere Heure, citată de libertatea.ro, spargerea a avut loc în în orașul belgian La Louvière. Cei doi bărbați, aflați sub influența cocainei, au atras atenția localnicilor prin zgomotele puternice pe care le-au făcut în timpul nopții. Imediat a fost alertată poliția. La sosirea forțelor de ordine, s-a descoperit o mașină parcată în apropiere și un seif în fața ușii sparte a librăriei. În interiorul magazinului, polițiștii au găsit casa de marcat goală și o ladă cu băuturi parțial distrusă.

Cei doi suspecți, un cetățean moldovean și unul român, îmbrăcați în negru, au încercat să fugă, dar au fost prinși rapid. Investigația a arătat că ușa de sticlă a librăriei a fost forțată cu o rangă, iar hoții au folosit o roabă pentru a transporta seiful. În fața instanței, cei doi bărbați și-au recunoscut faptele.

Hoții riscă până la trei ani de închisoare. Avocații lor au pledat pentru clemență, menționând lipsa antecedentelor penale pentru unul dintre ei, în timp ce celălalt era cunoscut pentru 11 acte de furt anterioare.

Natura s-a dezlănţuit în SUA: 17 morţi, între care un copil de 5 ani, în urma inundaţiilor devastatoare

Natura continuă să-şi arate furia peste ocean. Cel puţin 17 persoane au murit în Statele Unite din cauza inundaţiilor devastatoare, scrie observatornews.ro

Puhoaiele au înghiţit zeci de case şi drumuri în Kentucky. Un copil de cinci ani şi-a pierdut viaţa după ce casa în care se afla a fost luată de viitură. Pericolul nu a trecut încă. Nivelul apei râurilor ar putea creşte în orele următoare.

Guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, a numit moartea băiatului „o pierdere de neimaginat” și a confirmat încă un deces sâmbătă. „Toată apa reprezintă acum un pericol. Vă rugăm să facem tot ce putem pentru a ne proteja cei dragi”, a spus el într-o declarație.

Sâmbătă după-amiază, peste 162.000 de persoane rămăseseră fără curent electric în Arkansas, Texas, Missouri și Oklahoma. Mai multe state, inclusiv Mississippi, Tennessee și Kentucky, au declarat stare de urgență la începutul săptămânii.

Meteorologii au avertizat că unele regiuni ar putea înregistra între 25 și 50 de centimetri de ploaie, provocând inundații fulgerătoare severe. Chiar și după oprirea ploilor, râurile vor rămâne periculoase, iar riscul de tornade este accentuat din cauza presiunii scăzute și a vânturilor intense.

Regiunea a fost lovită de vreme extremă pe tot parcursul săptămânii – zeci de tornade au fost raportate, iar sute de comitate au fost sub avertizări meteo.

În Tennessee, zece persoane au murit, inclusiv un bărbat și fiica sa adolescentă. În Missouri, un bărbat de 68 de ani a murit în timp ce încerca să ajute un șofer blocat pe drum.

Aceeași zonă a fost devastată și în martie de tornade, incendii de vegetație și furtuni de praf, care au provocat 40 de decese și pagube uriașe.

Euro se pregătește de o schimbare majoră!

Euro se pregătește de schimbare! Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la un nou design pentru toate bancnotele, de la 5 până la 200 de euro, informează stiripesurse.ro. Pe lângă un look fresh, acestea vor avea și măsuri de securitate mai avansate, pentru a fi și mai greu de falsificat, scrie observatorul.md.

Chiar dacă plățile digitale sunt tot mai populare, cash-ul rămâne un must-have – aproape jumătate dintre tranzacțiile din Europa încă se fac cu bani fizici. De aceea, BCE a decis că e momentul pentru un upgrade. În prezent, se caută cel mai tare design, iar unii dintre cei mai creativi graficieni își pun ideile pe hârtie. După ce va fi ales modelul final, urmează producția și distribuirea noilor bancnote.

Cu toate acestea, nu e cazul să ne grăbim să spunem „la revedere” banilor actuali –  punerea în circulație va dura câțiva ani.

Vox populi! Moldovenii speră să fie auziți! Cu ce mesaje au venit oamenii la Adunarea ”Moldova Europeană”
Articolul anterior
La Adunarea “Moldova Europeană” au participat între 75.000 și 80.000 de oameni
Articolul următor
Close menu