China, acuzată că şi-a ascuns morţii de coronavirus. 21 de milioane de dezabonări la telefonie în 5 luni

China a raportat aproximativ 3.000 de decese legate de Covid-19 și circa 81 mii cazuri, dar numarul înregistrărilor telefonice şi al urnelor funerare scot la iveală detalii șocante, relatează RTL.FR, potrivit Mediafax.

separator

Este un scandal care începe să facă mult zgomot. China a micşorat intenţionat numărul său de decese legate de Covid-19? Oficial câteva mii de oameni au murit în Wuhan. Dar, o primă îndoială asupra acestor cifre apare cu ajutorul telefoanelor mobile, relatează rtl.fr.

Şi mai precis, din cauza milioanelor de telefoane mobile care în China nu mai răspund. 21 de milioane de dezabonări în 5 luni: China Mobile, cel mai mare operator de telefonie din lume, ar fi pierdut 8 milioane de abonamente. China Telecom, al doilea mare operator de telefonie a pierdut peste 5 milioane, iar China Unicom aproape 2 milioane. Este aceeaşi observaţie deranjantă pe partea liniilor fixe: 840.000 de linii au fost reziliate din decembrie.

Aceste cifre comunicate de mai multe site-uri de informaţii cu sediul în Asia sunt astronomice chiar şi pentru o ţară de 1,4 miliarde de locuitori, dar par de încredere. În primul rând pentru că provin de la Ministrul Industriei şi Tehnologiei care pe 19 martie a făcut aceasta declaratie. Ele au fost verificate şi de activişti anti-Beijing care au recuperat datele de la operatori.

În China, nu poţi face un pas fără telefon.

Un telefon dezactivat sugerează desigur că proprietarul său a murit. Cu toate acestea există şi alte explicaţii plauzibile. În primul rând unele companii de telefonie s-au închis din cauza pandemiei. Mulţi lucrători imigranţi au părăsit China şi s-au întors în ţara lor de origine, iar cei care au lucrat de acasa au putut să sacrifica o linie. Dar chiar şi asa îndoiala rămâne.

Şi atunci există un alt fapt, acela că în China nu faceţi un pas fără telefonul mobil, altfel înseamnă că încălcaţi legea.

În China telefonul mobil înseamnă accesul la securitatea socială, la contul bancar, la pensie şi, desigur la transportul in comun si la plata la cumpărături. Şi de la începutul pandemiei el este cel care permite oamenilor să circule. Cu un cod QR colorat: roşu pentru cei infectati, galben pentru suspecţi şi verde pentru cei sănătoşi. Acest lucru este ceea ce autorităţile chineze numesc „micromanagement local”, practic supraveghere generală despre care ei cred acum că le-a permis să înfrunte criza.

Numărul de cremaţiuni

Cu cozi de peste 200 de metri şi livrări de mii de urne funerare, fotografiile cu redeschiderea înmormântărilor aruncă îndoieli serioase cu privire la efectul negativ al epidemiei din China. În Wuhan, unde a început totul suntem cei mai surprinşi: există doar 3.186 de morţi în provincia Wuhan şi 3.304 în toată China.

Dar potrivit unei anchete de presă cel puţin 6.500 de urne funerare au fost livrate la Wuhan pentru ca familiile să poată veni şi să strângă cenuşa rudelor lor decedate. Cu siguranţă nu au murit toţi din cauza Covid-19. Dar pe reţelele de socializare se pun întrebări dacă nu cumva China şi-ar fi ascuns morţii. Într-adevăr ţara are oficial de trei ori mai puţine victime decât în Italia în timp ce este de 20 de ori mai populată.

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Piele uscată, eritem și prurit? Iată cum să o îngrijești corect!
Articolul anterior
La fel ca și spălarea corectă pe mâini, ,,igiena cibernetică” este foarte importantă
Articolul următor