„Comandantul nostru de regiment e beat”. Convorbirea unui soldat rus, interceptată de partea ucraineană

Au apărut noi înregistrări ale unor convorbi telefonice purtate de soldați ruși aflați în Ucraina cu cei de acasă. Acestea ar fi fost interceptate de serviciile de securitate ale ucrainenilor și au fost făcute publice de Anton Gerașcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean, scrie Obozrevatel.com, citat de Libertatea.

În aceste convorbiri, scrie publicația ucraineană, militarii ruși recunosc că împușcă civili și bombardează orașele. Un soldat e auzit plângându-se de ofițerii beți și de faptul că el și tovarășii lui au fost folosiți drept carne de tun. Serghei, cum se numește acesta, vorbește probabil cu iubita lui. El îi spune că șeful de stat major și comandantul regimentului sunt „albaștri până la refuz” (beți criță – n.r.), iar coloana urmează să meargă la Sumî.

„E deja ora două și nu știe nimeni ce o să facem și unde o să ajungem. Comandantul nostru de regiment este beat”, e auzit soldatul. Ca răspuns, fata îi spune că „începe să creadă în ce spun ucrainenii”, să înțeleagă că toate acestea sunt adevărate și că „îi pare rău”.

Soldatul confirmă, spunând că nu a mai rămas aproape nimic din orașele ucrainene pe care le-a văzut. Fata l-a îndemnat să se predea: „Dacă există o posibilitate, predați-vă, cei care au făcut-o măcar sunt în viață!”.

Serghei recunoaște în discuție că are de gând să fugă, mai degrabă decât să meargă mai departe la luptă. Pare nervos și încheie discuția zicând: „Nu v-am spus decât o parte din ce s-a întâmplat în aceste zile”.

Clipul video poate fi văzut mai jos dar, vă atenționăm că conține limbaj licențios!

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Populația Moldovei a crescut cu 4% ca urmare a războiului din Ucraina
Articolul anterior
Nelly Ciobanu: ce nu se știe de Eurovision, dezamăgirea față de publicul de acasă și perioada când nu a putut cânta
Articolul următor