Comemorarea a 29 de ani de la trecerea în neființă a Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici

Pentru a păstra veșnica amintire a celor doi artiști-simbol ai renașterii naționale, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, ieri, 30 octombrie, 2021, la Cimitirul Armenesc, reprezentanții Primăria Municipiului Chișinău, Direcția Cultură a municipiului Chișinău, mama Doinei Aldea-Teodorovici, Eugenia Marin, fiul Cristofor Aldea-Teodorovici și prietenii s-au recules la mormântul celor doi interpreți care au stat la începuturile independenței Republicii Moldova.

„Au trăit și au cântat nu atât pentru sine, cât pentru neamul lor, pe care l-au iubit și pentru care s-au sacrificat. Două inimi, două lacrimi, două flăcări ale românismului şi libertăţii noastre care au aprins focul sacru pentru tot ce este frumos şi pentru acelaşi ideal naţional.

Au fost două cetăţi care au apărat valorile noastre româneşti şi ne-au cântat, neînfricaţi, despre Eminescu, despre neam, despre Limbă — comori pe care le pierduse Basarabia şi care, datorită lor, le-am regăsit şi am continuat să luptăm pentru a le apăra şi a le transmite urmaşilor noştri.

Au fost fericiţi pentru că au ştiut să-i facă fericiţi şi pe alţii. Şi-au dăruit sufletul, inima, talentul, bonomenia celor care au avut nevoie de sprijin. Ei au luptat nu cu arma, au luptat cu cântecul, cu sufletul lor curat. În timpul războiului din Transnistria, cu riscul vieţii, împreună cu titanii literaturii noastre Grigore Vieru şi Adrian Păunescu au dat spectacole pentru vitejii noştri patrioţi, pentru cei ce cu arma în mână apărau integritatea ţării.

Două figuri emblematice ale patrimoniului nostru cultural, două inimi gemene unite pe pământ prin căsnicie și prin spirit unite în ceruri.

Veșnică și sacră ne este amintirea”, se arată într-un mesaj al Direcției Cultură a Primăriei Chișinău.

Un minor de 15 ani, găsit fără suflare, în Taraclia
Articolul anterior
Un liceu din ţară a reuşit să facă economii de mii de lei după implementarea unui proiect de optimizare a curentului
Articolul următor
Alte articole interesante