Controale inopinate la comercianții de pește viu. Câte amenzi au fost aplicate

În perioada 04.04.2025-13.04.2025, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat  o serie de controale inopinate în cadrul magazinelor specializate, piețelor agroalimentare și locurilor potențiale de vînzare ilegală a peștelui viu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Raziile au avut loc conform Ordinului directorului general al ANSA nr. 163/2025 cu privire la intensificarea controalelor privind comercializarea peștelui viu, dar și conform Ordinului nr.57/2023 privind verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și verificarea cerințelor privind certificarea sanitar-veterinară.

Total, au fost efectuate, în această perioadă, 80 de controale inopinate, în urma cărora au fost constatate mai multe neconformități:

1. Condiții necorespunzătoare de transportare și păstrare a peștelui viu;

2. Transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar-veterinar;

3. Lipsa sistemelor de oxigenare a apei în bazine și unitățile de transport;

4. Lipsa informațiilor privind lotul, specia, cantitatea și data capturării sau livrării;

5. Comercializarea peștelui a cărei origine probabilă ar fi din braconaj;

6. Vînzarea peștelui viu în piețe sau pe marginea drumului fără acte permisive.

La moment, inspectorii ANSA au aplicat 38 sancțiuni contravenționale. Controalele inopinate continuă pe teritoriul țării, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.

Precizăm că. persoanele care au admis astfel de încălcări sunt pasibile de sancțiuni conform art.114 alin. (3) al Codului contravențional care prevede amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale pentru persoane fizice și de la 240 la 300 de unităţi convenţionale persoanelor juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an. 

După elucidarea tuturor aspectelor,  dosarele administrative urmează a fi transmise către Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a fi examinate și prin prisma actelor normative pentru a se stabili și a se cuantifica daunele aduse mediului prin acțiuni de braconaj, pe care urmează să le suporte făptașii.

Stimați consumatori! Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să achiziționați pește viu doar din locuri de comercializare autorizate sanitar-veterinar și, la necesitate, să solicitați certificatul sanitar – veterinar de proveniență a peștelui. 

! Totodată, este important ca peștele viu să fie expus spre comercializare în bazine/containere curate, cu apă limpede, oxigenată și la temperatura corespunzătoare, fiind însoțit obligatoriu de certificat sanitar-veterinar.

! Peștele viu destinat comercializării pentru consumul uman este crescut în bazine acvatice naturale sau artificiale, în cadrul exploatațiilor specializate pentru creșterea peștelui, autorizate sanitar-veterinar și capturat în zone sigure, cu efectuarea controlului ihtiopatologic.

Este interzisă comercializarea peștelui viu în următoarele cazuri:

1. Fără acte de provenință (certificat sanitar – veterinar) ;

2. Din unități de transport, stradă sau unități de comerț (piețe agroalimentare, magazine specializate, supermarketuri, etc.) neautorizate sanitar veterinar;

3. Fără respectarea normelor de bunăstare animală (bazine murdare, apă neoxigenată, lipsă întreținere);

4Specii protejate sau pește pescuit ilegal;

Aducem mulțumiri cetățenelor care au sesizat ANSA despre suspectarea comercializării speciilor de pește care ar proveni din braconaj. 

Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela Call Centrul ANSA 022-511-511.

Trafic intens la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători

Poliția de Frontieră anunță că în dimineața curentă se atestă trafic intens la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sculeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Autoritățile de frontieră anunță că lucrează la capacitate maximă și aplică măsuri de fluidizare a traficului, însă aglomerația rămâne semnificativă.

Pentru evitarea întârzierilor, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să aleagă din timp rute alternative, precum PTF Costești, PTF Leova sau PTF Cahul.

Pentru planificarea eficientă a călătoriilor, șoferii și pasagerii sunt îndemnați să consulte hărțile online și să acceseze informații în timp real despre starea traficului pe pagina oficială a Poliției de Frontieră: border.gov.md.

Încă 8 luni de închisoare pentru un tânăr care a încercat să evadeze în timp ce era transportat spre penitenciar

Procuratura municipiului Chișinău informează despre pronunțarea unei sentințe de condamnare într-un caz de evadare din arestul preventiv, scrie safenews.md.

Un tânăr de 25 de ani a fost recunoscut vinovat de evadare din locurile de deținere și condamnat la 8 luni de închisoare, printr-o sentință emisă recent de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit probelor administrate de procurori, la 10 iunie 2024, inculpatul, aflat în arest preventiv, a încercat să evadeze după o ședință de judecată, în timp ce era transportat înapoi către Penitenciarul nr. 13. Aflat în dubița autospecialei de tip „Ford Transit”, acesta a manifestat un comportament agresiv, reușind să forțeze grila și geamul vehiculului, strecurându-se în exterior în timp ce autospeciala se deplasa pe bulevardul Ștefan cel Mare din municipiul Chișinău.

Fapta infracțională a fost dejucată rapid de angajații Serviciului Escortă și Pază al BDE al DP Chișinău, care au intervenit prompt și l-au reținut în apropierea locului incidentului.

În cadrul ședinței de judecată, inculpatul a declarat că recunoaște în totalitate săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu, cauza în privința acestuia fiind examinată în procedură simplificată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

ATENȚIE, la căpușe: au intrat în faza activă! Anul trecut, peste 240 de persoane au ajuns la medic

Odată cu încălzirea vremii, căpușele au intrat în faza lor activă. Acești paraziți periculoși, care reprezintă o amenințare pentur oameni și animale, pot transmite boli grave, precum Lyme, febra Q, encefalita de căpușă sau babesioza, iar numărul cazurilor este în creștere în Republica Moldova, scrie IPN.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în 2024, peste 240 de persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme. Printre pacienți se numără și 88 de copii, inclusiv sugari cu vârsta de până la doi ani. Boala este provocată de bacterii transmise prin înțepătura unei căpușe infectate, iar semnele pot apărea între 3 și 30 de zile după mușcătură. Cel mai cunoscut simptom este eritemul migrator – o leziune roșie care apare la locul înțepăturii, adesea însoțită de febră, dureri musculare și oboseală accentuată.Pericolul nu este limitat la oameni. Și animalele de companie sau cele domestice pot fi afectate. Veterinarii atrag atenția că mușcăturile de căpușe pot cauza inflamații, febră, anemie, paralizii și, în cazuri grave, chiar moartea animalului. De aceea, este esențial ca proprietarii să verifice periodic blana animalelor, mai ales după plimbări prin zone cu iarbă înaltă sau vegetație deasă.Specialiștii explică faptul că acești paraziți hematofagi se pot ascunde în tufișuri, sol, crăpături ale clădirilor sau pe firele de iarbă, de unde se atașează ușor de gazdă – fie ea om sau animal. O singură femelă poate depune peste 10 000 de ouă, iar ciclul lor biologic necesită trei gazde pe care să se hrănească în diferite stadii ale dezvoltării.Căpușele preferă zonele umede și umbroase și pot rămâne pe gazdă fără a fi observate timp de mai multe ore. Pentru a reduce riscurile, autoritățile recomandă măsuri simple, dar esențiale: purtarea hainelor deschise la culoare, a încălțămintei închise, folosirea plaselor anti-insecte și a substanțelor repelente, evitarea contactului direct cu vegetația înaltă și inspectarea atentă a corpului și hainelor după ieșirile în natură.Specialiștii menționează că înțepătura unei căpușe nu presupune automat o îmbolnăvire, dar simptomele nu trebuie ignorate. În cazul apariției semnelor de boală, este recomandat un consult medical cât mai rapid.

Averea bașcanului, sub lupa ANI. Inspectorii urmează să verifice inclusiv dacă rudele care i-ar fi făcut donații dispuneau de mijloace financiare legale pentru astfel de „cadouri”
Articolul anterior
Un individ a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru uciderea unui bătrân de 79 de ani
Articolul următor
Close menu