Convoaie cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza, după încetarea focului. ,,Ne-am întors la casele noastre complet distruse”

Primele convoaie cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza, la câteva ore după ce a intrat în vigoare încetarea focului între Israel și militanții palestinieni.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat crearea de coridoare pentru transportul răniților. Peste 250 de persoane au fost ucise în conflictul de 11 zile, majoritatea din Gaza. Între timp, mii de palestinieni s-au întors la casele lor, oficialii spunând că reconstrucția zonei ar putea dura ani de zile.

Camioanele cu ajutoare, venite de la diferite organizații, inclusiv cele afiliate Organizației Națiunilor Unite, au început să aducă medicamente, alimente și combustibil atât de necesare în Gaza, după ce Israelul a redeschis trecerea Kerem Shalom.

Peste 100.000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pe teritoriul controlat de Hamas, iar aproape 800.000 de persoane nu au avut acces la apă potabilă, a declarat UNICEF.

Oficialii palestinieni spun că vor fi necesare zeci de milioane de dolari pentru a reconstrui zona deja săracă, afectată și de Covid-19.

Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS, a cerut accesul imediat la materiale și personal medical, spunând că unitățile sanitare riscă să fie copleșite de mii de răniți.

De ani de zile, Gaza a fost supusă restricțiilor israeliene și egiptene la trecerea persoanelor și a mărfurilor, ambele țări invocând îngrijorări cu privire la armele care ajung în Hamas.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (Unwra) a declarat că prioritatea sa este identificarea și acordarea de ajutor pentru zeci de mii de persoane strămutate și că solicită de urgență ajutor de 38 milioane dolari.

Joi, ministerul locuințelor din Gaza a declarat că 1.800 de unități de locuit nu mai pot fi locuite, iar 1.000 au fost distruse complet.

„Recuperarea după daunele provocate în mai puțin de două săptămâni va dura ani, dacă nu decenii”, a declarat Fabrizio Carboni, reprezentant al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR).

Samira Abdallah Nasser a povestit că locuința ei cu două etaje de lângă Beit Hanoun a fost lovită de o explozie în timpul luptelor și a ajuns o ruină.

„Ne-am întors acasă și nu avem unde să stăm, nu avem apă, nu avem electricitate, nu avem paturi, nu avem nimic. Ne-am întors la casele noastre complet distruse”, a spus ea pentru Reuters.  

„Este prima dată în istorie când vedem o distrugere atât de mare”, a povestit pentru Associated Press, Azhar Nsair, un alt locuitor din Gaza.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat intenţia sa de a pune în aplicare un ajutor financiar major, cu sprijinul comunităţii internaţionale pentru „reconstrucţia Fâşiei Gaza”, dar „fără a oferi Hamas posibilitatea de a-şi reface sistemul de armament”.

sursa

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Astăzi vom afla câștigătorul concursului Eurovision 2021
Articolul anterior
Un pian „Petrof” a fost donat Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”
Articolul următor