Coronavirus. Grecia impune noi măsuri celor care intră sau ies din ţară

Grecia anunţă noi măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, astfel că, de marţi, toate persoanele sunt obligate să completeze formularul PLF şi să prezinte un test PCR înainte de intrarea în ţară. Şi cei care pleacă din Grecia trebuie să completeze formularul, cu excepţia turiştilor.

separator

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, marţi, că autorităţile elene au anunţat noi măsuri privind condiţiile de intrare în Grecia, în contextul pandemiei de COVID-19, transmite Mediafax.ro.

Astfel, începând de marţi, toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligaţia să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de ţara din care sosesc.

De asemenea, începând de miercuri, toate persoanele care intră în Republica Elenă, indiferent de ţara din care sosesc sau de mijlocul de transport folosit, sunt obligate să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru COVID-19, care să fi fost prelevat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei.

„Totodată, începând cu data de 10 noiembrie, obligaţia de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) se aplică şi tuturor persoanelor care părăsesc teritoriul Republicii Elene, indiferent de destinaţie. Sunt exceptaţi de la această obligaţie turiştii care părăsesc Grecia, ca urmare a finalizării sejurului”, arată MAE.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate şi de a respecta cu stricteţe măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +302106774035 sau al Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.ro/, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

O delegație a Congresului SUA vine la București pentru întâlniri cu oficialii români

O delegație a Congresului Statelor Unite va ajunge în România pentru discuții cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și cu premierul Marcel Ciolacu, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și după blocarea de către SUA a ridicării vizelor pentru români, au declarat duminică, 13 aprilie, surse politice pentru Libertatea.

ora 10.00 – întâlnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni ora 12.30 – întâlnire cu parlamentari români ora 16:00 – întâlnire la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri ora 18.00 – cină informală la Vila Dante găzduită de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București

În total, 8 membri ai Congresului SUA vor veni în România, mai precis patru republicani și patru democrați.

Vizita congresmenilor SUA la București va fi cu numai trei săptămâni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 4 mai, dar și după ce SUA au blocat intrarea României în programul Visa Waiver.

Reuniune despre securitatea din Marea Neagră, organizată în Turcia. Rusia și Ucraina vor participa la discuții, potrivit CNN Turk

O reuniune a reprezentanților delegațiilor Rusiei și Ucrainei pe probleme de securitate în Marea Neagră va avea loc la Ankara în perioada 15-16 aprilie, potrivit CNN Turk, care citează surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale din Turcia.

Nu este precizat cine anume va participa la întâlnire și dacă aceasta va fi directă.

Moscova și Kievul nu au anunțat oficial vizita reprezentanților lor la această reuniune.

De la începutul anului, părțile au negociat prin intermediari.

La rândul său, Ministerul turc al Apărării Naționale a informat că va organiza la Ankara, în perioada 15-16 aprilie, o reuniune cu reprezentanți militari ai țărilor străine pe probleme de securitate în Marea Neagră. Cu toate acestea, componența delegațiilor nu este specificată.

„O reuniune privind problemele de securitate din Marea Neagră în lumina unei posibile încetări a focului între Rusia și Ucraina va avea loc în perioada 15-16 aprilie la sediul Comandamentului Forțelor Navale Turce. La aceasta vor participa reprezentanți militari ai țărilor străine și se va discuta aspectul naval al planificării militare pentru menținerea păcii în Marea Neagră”, a informat serviciul de presă al departamentului, citat de TASS.

Reprezentanții SUA au purtat discuții separate cu delegațiile rusă și ucraineană în Arabia Saudită în perioada 23-25 martie.

În urma discuțiilor, SUA au raportat că au convenit cu părțile beligerante o încetare a focului în Marea Neagră.

Kremlinul a declarat că Rusia va înceta focul în Marea Neagră numai după ridicarea sancțiunilor împotriva Rosselkhozbank, precum și a producătorilor și exportatorilor de alimente și îngrășăminte.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, comentând acest lucru, a declarat că reprezentanții ruși „au început deja să manipuleze” și „încearcă să răsucească acordurile”.

Președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa studiază condițiile înaintate de Kremlin.

Trump vine cu noi declarații despre pacea în Ucraina

La o zi după ce a părut să critice lipsa de acțiuni ale Rusiei în ceea ce privește o încheiere a războiului din Ucraina, președintele american Donald Trump a revenit cu un mesaj vehement privind negocierile de pace, scrie hotnews.ro

„Cred că Ucraina-Rusia ar putea merge în direcția bună și veți afla destul de curând. Există un punct în care trebuie să faci sau să taci. Vom vedea ce se întâmplă”, le-a declarat Trump, sâmbătă, reporterilor aflați la bordul Air Force, potrivit Reuters.

„Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni mor, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens – Un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte”, a declarat Trump, vineri, într-o postare pe platforma Truth Social.

În aceeași zi, trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff a efectuat o călătorie neanunțată la Santk Petersburg pentru a se întâlni cu mai mulți oficiali ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin. După încheierea discuţiilor, Kremlinului a transmis că cei doi au discutat aspecte ale unei soluţionări a conflictului din Ucraina, fără să facă alte precizări.

Discuțiile de la Moscova au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia menit să convină asupra unei încetări a focului în Ucraina pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor privind condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.

SUA continuă eforturile pentru încheierea războiului din Ucraina

În finalul lunii martie, Casa Albă a anunțat că a intermediat un acord de încetare parțială a focului între Rusia și Ucraina, vizând Marea Neagră și infrastructura din sectorul energiei.

Cu toate acestea, de atunci au fost raportate numeroase încălcări ale înțelegerii, iar Kievul și Moscova încă nu au căzut de acord oficial asupra termenilor. Între timp, Putin a semnalat că este reticent în a accepta o încetare deplină a ostilităților.

Donald Trump a părut să își schimbe tonul în ultimele săptămâni, declarând pentru NBC News că este „foarte supărat” pe Vladimir Putin după multiplele încercări americane de negociere a unui armistițiu.

Președintele SUA a amenințat, de asemenea, că va introduce tarife de 50% împotriva țărilor care cumpără petrol rusesc dacă Moscova nu va fi de acord cu o încetare a focului. Rusia și Belarus nu sunt vizate de taxele anunțate în această lună de liderul de Casa Albă.

De partea cealaltă, Rusia a continuat să vorbească într-o notă optimistă despre schimbarea din relațiile cu SUA și despre discuțiile care se desfășoară. Vineri, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a spus că Washingtonul încearcă să abordeze „cauzele primare” ale conflictului și a descris într-un registru pozitiv poziția lui Trump.

Moment emoționant! Un bătrânel i-a cântat serenade soției sale internată cu Covid-19
Articolul anterior
Fostul principe Nicolae a devenit tată! Ce nume va purta bebelușul
Articolul următor
Close menu