Coronavirusul poate ajunge în Moldova prin coletele AliExpress primite din China?

AliExpress este o companie de livrare/transport cu sediul în China, deținut de Alibaba Group. Lansat în 2010, este format din companii mici din China și din alte locații, precum Singapore, care oferă produse cumpărătorilor online. Mai mulți cumpărători se arată neliniștiți spunând că AliExpress ar fi unul dintre transmițătorii coronavirusului. Există motive de îngrijorare?

separator
Joyce Philippe, reporter wlox.com a postat pe rețeaua sa de Twitter:

Cumpărătorii online: multe persoane își exprimă îngrijorarea despre comandarea (produselor) de pe site-uri precum Sheln sau AliExpress (sau companii care vând produse de îngrijire capilară cu livrare directă din China) în timpul izbucnirii coronavirusului. Majoritatea cazurilor provin din Wuhan, potrivit washingtonpost.com. Doar fiți siguri că știți de unde vin produsele voastre”.

Apoi, Joyce Philippe a invitat internauții să citească articolele celor de la washingtonpost.com, care au făcut o analiză asupra virusului. Tot pe Twitter s-a semnalat un caz al unui internaut care a primit coletul de pe AliExpress acum câteva zile, iar de atunci tușește și strănută. Foarte repede, acesta a fost replicat de un alt internaut: ,,Apelează serviciile medicale și nu părăsi locuința”.

Kerry Allen, analist media în China din partea BBC a scris:

„Dincolo de problemele de călătorie, închiderea orașului Wuhan rezultă în închiderea industriei poștale și de film a Chinei. China Post a confirmat că toate coletele care trec prin oraș sunt scanate și trecute printr-un proces de dezinfectare. Cum în China majoritatea curierilor livrează produse direct oamenilor pe motocicletă, compania îndeamnă consumatorii să contacteze curierii direct prin telefon, și să aranjeze bunurile pentru a fi livrate spre punctul de colectare sau cutia de colete „pentru reducerea contactului persoană cu persoană”.

Wuhan este un punct important de infrastructură și producție, având numeroase fabrici, uzine și centre de producțe textilă. Compania AliExpress livrează colete peste tot în lume.

Coronavirusul a început să se manifeste din data de 12 decembrie, anul trecut, în Wuhan, China. De atunci s-au înegistrat zeci de morți și suspecți sau infectați, numărul lor fiind în creștere. Doar din data de 24 ianuarie s-au luat prime măsuri împotriva virusului: verificări și dezinfectări ale coletelor.

Sursa

Proteste masive în Georgia: Zeci de mii de persoane au cerut anularea legii controversate privind „influenţa străină”

Circa 50 000 de manifestanţi au ieşit în stradă sâmbătă seara la Tbilisi, în Georgia, transmite Reuters. Oamenii protestează împotriva unui proiect de lege controversat privind „influenţa străină”, susţinut de guvern, însă criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Agerpres cu referire la AFP.

În mulţime, care s-a îndreptat spre Piaţa Europei, manifestanţii au fluturat steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene, la care Tbilisi vrea să adere, în pofida acestui text pe care detractorii săi îl consideră similar cu legislaţia rusă folosită împotriva opoziţiei.

„Georgia! Georgia!”, au scandat manifestanţii care au mărşăluit de-a lungul malului fluviului Kura, pe o ploaie torenţială.

Printre cei prezenţi, Mariam Meunargia a declarat că a venit să arate că ţara ei doreşte „pur şi simplu să facă parte din societatea europeană”. „Ne protejăm viitorul European”, a spus ea.

Manifestaţii care au mobilizat uneori zeci de mii de persoane împotriva acestui text zdruncină Georgia de la începutul lunii aprilie.

Acest text, iniţiativă a partidului aflat la putere „Visul Georgian”, a provocat mânia unei părţi a populaţiei, care îl consideră contrar aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucazul de Sud.

Proiectul de lege prevede să impună oricărei organizaţii neguvernamentale sau media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”.

Guvernul georgian susţine că această măsură este destinată să asigure „transparenţa” asupra finanţării organizaţiilor.

Criticat de asemenea de ţările occidentale, proiectul este inspirat dintr-o lege utilizată de mai mulţi ani de Kremlin pentru a reprima vocile disidente în Rusia.

Cum a votat publicul din Moldova la Eurovision 2024

Chiar dacă Republica Moldova nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2024, publicul și juriul din țara noastră a avut ocazia să voteze concurenții celorlalte țări participante. Astfel, spectatorii și juriul din Moldova au acordat punctaj maxim – câte 12 puncte – prestației reprezentantelor țării vecine Ucraina. 

Potrivit site-ului Eurovision, la ediția concursului muzical din 2024, publicul din Moldova a acordat Ucrainei 12 puncte, Israelului – 10, Suediei – 8, Croației – 7, Franței – 6, Elveției – 5, Italiei – 4, Greciei – 3, Irlandei – 2, iar Armeniei – 1.

La rândul său, juriul din țara noastră a acordat Ucrainei 12 puncte, Italiei – 10, Croației – 8, Elveției – 7, Franței – 6, Lituaniei – 5, Portugaliei – 4, Israelului – 3, Luxemburgului – 2, iar Suediei – 1, scrie Newsmaker.

Precizăm că Eurovision Song Contest, ediția 2024, a avut loc în perioada 7 – 11 mai, în orașul Malmo, Suedia.

Elveția a câștigat concursul muzical din acest an. Țara a fost reprezentată de interpretul Nemo, cu piesa „The Code”, despre indentitatea nonbinară. Croația, reprezentată de Baby Lasagna, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, a completat podiumul liderilor, clasându-se pe locul doi. Pe locul trei s-a clasat Ucraina, reprezentată de interpretele alyona alyona & Jerry Heil cu piesa „Teresa & Maria”.

Interpreta Natalia Barbu, care a reprezentat Republica Moldova în acest an, nu a reușit să se califice în finala concursului Eurovision.

Cel mai bun rezultat pe care l-a obținut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey Mamma, s-a clasat pe locul 3.

Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto, în contextul Blajinilor

În scopul asigurării unei bune desfășurări a serviciilor de transport către Cimitirul “Sfântul Lazăr”, Primăria Chișinău adresează un apel către conducătorii auto.

Se solicită ca locurile destinate autobuzelor de rută să fie păstrate libere, evitând parcarea neregulamentară în aceste zone.

„În atenția conducătorilor auto!

Vă rugăm să nu parcați neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna desfășurare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Totodată nu parcați neregulamentar sau fiți atenți cum staționați astfel ca să nu fie blocată circulația altor unități de transport, inclusiv unităților publice”, se arată în declarația Primăriei Chișinău.

Un copil de 8 ani a câștigat, anul trecut, 26 de milioane de dolari din YouTube
Articolul anterior
Un șofer moldovean a plătit o amendă de 2000 de euro în Italia
Articolul următor