Coşmarul pasagerilor blocaţi cu trenul în câmp, pe caniculă, fără apă sau explicaţii: ”De 3 ore stăm aici. Lumea e moartă de foame”

Un coşmar! Asta au trăit pasagerii unui tren care circula pe ruta Craiova-Bucureşti din România şi care a rămas trei ore blocat în câmp. Totul, din cauza unei defecţiuni la locomotivă. Bătrâni, copii, oameni bolnavi, dar şi persoane care urmau să plece în vacanţă, cu toţii au rămas fără apă, fără mâncare şi au îndurat temperaturi insuportabile. Acum, oamenii sunt decişi să ceară despăgubiri, scrie observatornews.ro. 

„S-a rupt pantograful la locomotivă. Lumea stă în soare, în căldură. Cu copii. Lumea cu copii după ei. Stăm de o oră. Nimeni nu ne spune nimic”, povesteşte un călător. „De trei ore stăm aici. Ar trebui să ne trimită apă. Câte un covrig, ceva … Nu ştiu, la lumea asta care e moartă de foame”, spune o femeie. „A! Şi în plus de asta ar trebui să ne dea şi banii înapoi pe bilete. Nu ne dau banii înapoi, dar măcar să ne aducă o sticlă de apă, să bem şi noi că murim până la Bucureşti”. „Din câte am înţeles eu s-a cerut apă, însă au spus că nu au documentaţie pentru aşa ceva. Voi face o sesizare scrisă şi voi cere să fiu despăgubit”, promite un bărbat.

Tren de călători blocat 3 ore în câmp, la Craiova

În această dimineaţă, la ora 5, trenul a pornit de la Târgu Jiu în direcţia Bucureşti Nord. Trebuia să ajungă la destinaţie la ora 10:30. Călătoria a decurs bine până la Craiova, unde oamenii s-au pus în mişcare către destinaţie cu doar trei minute întârziere. Nu au ajuns, însă, prea departe: la un sfert de oră, s-au trezit opriţi în mijlocul câmpului. Au aflat că este vorba despre o defecţiune tehnică la sistemul de alimentare cu energie electrică. Nu a mai funcţionat nici instalaţia de aer condiționat, iar în scurt timp aerul a devenit irespirabil în vagoane. Oamenii au fost nevoiţi să iasă afară, în soare. Au aşteptat mai bine de trei ore, timp în care unii au cerut disperaţi să li se ofere o soluţie, să fie transportaţi sau să li se ofere un alt mijloc de transport în comun.

Printre călători se aflau bătrâni, bolnavi, oameni cu copii mici sau persoane care mergeau în vacanţă sau spre locul de muncă, în străinătate. Mulţi dintre ei au pierdut avioanele şi trenurile cu care urmau să ajungă, mai departe, la destinaţie şi revolta lor este justificată. Nu au primit niciun răspuns de la CFR, iar prin asta a trecut şi echipa Observator. Reprezentanţii Căilor Ferate Române nu au oferit o explicaţie nici până la ora transmiterii acestei ştiri.

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia confirmă atacarea unor infrastructuri energetice şi militare

Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi echipamente militare furnizate de statele occidentale Ucrainei, ca represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres cu referire la agenţiile EFE şi DPA.

„Noaptea trecută, Forţele Armate ale Rusiei au efectuat un atac masiv cu arme de înaltă precizie şi rază lungă de acţiune cu lansare aeriană şi navală, precum şi cu drone împotriva instalaţiilor energetice ale Ucrainei (…) şi arsenalelor de proiectile furnizate armatei ucrainene”, semnalează ministerul rus.

Acest atac, adaugă acelaşi minister, a fost un răspuns faţă de „încercările regimului de la Kiev de a avaria instalaţii energetice ruseşti”, referire la atacurile ucrainene repetate asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil ale Rusiei.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în faţa acţiunilor ofensive desfăşurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului.

Aceste atacuri ucrainene cu drone s-au axat în special pe lovirea rafinăriilor ruseşti, dar au fost de asemenea vizate diverse ţinte militare, în special aerodromuri şi amplasamente ale sistemelor antiaeriene, precum şi elemente de infrastructură.

În faţa acestor atacuri, Rusia a recurs la o serie de măsuri defensive, printre care, pe lângă sistemele antiaeriene foloseşte de asemenea mijloace de război electronic pentru a doborî dronele sau a le abate de la ţintă, precum şi plase anti-dronă amplasate deasupra elementelor cheie ale rafinăriilor. Însă marea extindere a sectorului energetic rusesc face imposibilă protejarea tuturor instalaţiilor aflate în raza de acţiune a dronelor ucrainene, unele ajungând chiar şi în zona Moscovei.

Noua salvă de rachete şi drone ruseşti lansată asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri a fost a opta din ultimele trei luni şi a ţintit regiunile Zaporojie şi Liov. Potrivit armatei ucrainene, în acest atac au fost lansate 16 rachete de diverse tipuri, printre care rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, rachete X-101 şi X-555, precum şi 13 drone kamikaze.

Armata ucraineană susţine că a doborât 12 din cele 16 rachete şi toate cele 13 drone. Cu toate acestea, compania energetică ucraineană Ukrenergo semnalează pagube produse de atacul rusesc şi întreruperi ale furnizării electricităţii până către miezul nopţii în zone de pe tot cuprinsul Ucrainei pentru efectuarea de reparaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că, în urma bombardamentelor succesive cu rachete şi drone, circa jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă. Un studiu efectuat de Universitatea de Economie din Kiev evaluează la 56,2 miliarde de dolari pagubele provocate infrastructurii energetice ucrainene.

Un moldovean, transportat la Chișinău cu avionul SMURD România, după un accident suferit în Serbia

Astăzi, în premieră, un cetățean moldovean, victimă a unui accident produs în Serbia, a fost transportat la Chișinău cu avionul SMURD România. Despre acest lucru anunță Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, într-o postare pe facebook.

Accidentul a avut loc pe data de 16 iunie, în Serbia.

Pacientul a suferit multiple traume și arsuri, acesta fiind preluat de la spitalul de urgență din Belgrad de către echipajul aero-medical SMURD România și transportat în siguranță la Chișinău.

Un reanimobil cu echipă înalt specializată de terapie intensivă al CNAMUP a transportat pacientul de la Aeroport la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău.

Ministrul Sănătății mulțumește echipelor de medici sârbi, români și moldoveni pentru serviciile acordate și înaltul profesionalism.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, elicopter şi ambulanţă

Tot mai multe incidente cu implicarea copiilor. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitaliceacă atrage atenția asupra faptului că se atestată o situaţie îngrijorătoare privind incidentele cu implicarea copiilor, iar consecințele sunt grave.

La data de 19 iunie, ora 14:34 un băiat de 14 ani din raionul Călărași s-a electrocutat după ce s-a scăldat într-o cadă în spatele casei și a pus mâna udă la priză. Sora mai mare a observat și a stins contorul de lumină, alertând părinții. Echipa PAMU Onișcani din cadrul SAMU Călărași intervenită la locul solicitării a depistat băiatul în stare gravă și de urgență l-a transportat la spital cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali.

În seara zilei de 19 iunie, un copil de 9 ani s-a ales cu un traumatism abdominal în urma căderii de la înălțimea de 2,5 metri din copac. Părinții l-au dus de sine stătător la spital, de unde a fost preluat în stare gravă și transportat cu monitorizarea parametrilor vitali de echipa SAMU Ocnița la IMSP Spilalul Clinic Municipal Bălți.

La data de 20 iunie, ora 16:00 un minor de 11 ani dintr-o localitate din Orhei, a fost preluat în stare gravă, de o ambulanță, după ce a fost lovit de un cal. S-a constatat că copilul aflându-se în preajma casei a fost lovit de propriul cal cu copita în regiunea temporală a capului. În urma incidentului, copilul s-a ales cu traumatism cranio-cerebral grav și a fost transportat de urgență de echipa PAMU Chiperceni din cadrul SAMU Orhei la spital.

În seara zilei de 20 iunie, într-o localitate din raionul Strășeni un adolescent de 14 ani a fost mușcat de un șarpe care s-a dovedit a fi viperă. Copilul aflându-se în câmp a găsit un șarpe pe care intenționa să-l prindă și jucându-se a fost mușcat de degetul mâinii stângi. Rudele au solicitat ambulanța. Imediat a intervenit echipa SAMU Strășeni, care a acordat primul ajutor medical și a transportat copilul la IMSP Spitalul Raional Strășeni. Ulterior prin intermediul altei echipe AMU a fost transportat la IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Siguranța copiilor este responsabilitatea adulților, cât și a tuturor membrilor societății. Conștientizând riscurile, vom putea proteja copiii de ele, evitând situațiile de urgență. Pentru a minimaliza astfel de incidente și consecințe grave, echipa IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă părinții să manifeste mai multă responsabilitate în supravegherea copiilor mai ales în perioada vacanței de vară. Astfel puteți evita tragediile şi vă puteţi bucura în continuare de zâmbetele lor și de liniştea familiei dumneavoastră.

În caz de situații de pericol iminent, nu ezitați să solicitați ambulanța la numărul 112.

Rusia susține că Ucraina are „soldați mutanți creați în biolaboratoare”, cu ajutorul SUA
Articolul anterior
Insula Șerpilor, curățată de mine și echipament militar rusesc. Ucrainenii au salvat și o pisică
Articolul următor