Covid-19 a mai făcut 17 victime în țara noastră

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au decedat 17 persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul victimelor în țara noastră a ajuns la 3.299 morți. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Deces 3283: Femeie de 69 ani, din Transnistria. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 3284: Femeie de 61 ani, din Transnistria. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 3285: Bărbat de 57 ani, din Transnistria. Comorbidități: boală cardiovasculară.

Deces 3286: Bărbat de 71 ani, din mun. Bălți, internat la SC Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, angină pectorală de efort.

Deces 3287: Femeie de 63 ani, din mun. Chișinău, internată la SCR. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate, bronșită cronică.

Deces 3288: Femeie de 67 ani, din mun. Chișinău, internată la SCR. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 3289: Femeie de 54 ani, din r. Ungheni, internată la SR Ungheni. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 3290: Femeie de 53 ani, din r. Ungheni, internată la SR Ungheni. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 3291: Bărbat de 77 ani, din r. Ungheni, internat la SR Ungheni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică.

Deces 3292: Femeie de 75 ani, din r. Ungheni, internată la SR Ungheni. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 3293: Femeie de 58 ani, din r. Leova, internată la SR Leova. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, pancreatită cronică.

Deces 3294: Bărbat de 64 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, insuficiență venoasă cronică a membrelor inferioare, obezitate.

Deces 3295: Bărbat de 85 ani, din r. Edineț, internat la SR Edineț. Comorbidități: cardiopatie mixtă, angină pectorală de efort.

Deces 3296: Femeie de 70 ani, din mun. Chișinău, internată la SCM ”Gh. Paladi”. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, leucemie.

Deces 3297: Femeie de 70 ani, din r. Anenii Noi, internată la SCM ”Gh. Paladi”. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 3298: Femeie de 64 ani, din r. Ceadîr-Lunga, internată la SR Ceadîr-Lunga. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3299: Femeie de 55 ani, din r. Ungheni, internată la SR Ungheni. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în țara noastră a ajuns la 154.118.

În total, 144.356 persoane au fost tratate de Covid-19.

Cătălin Măruță a ajuns de urgență la spital

Cătălin Măruță a ajuns de urgență la spital, noaptea trecută, după un incident casnic. Îndrăgitul prezentator TV a fost nevoit să-și facă trei vaccinuri, pentru a se asigura că sănătatea nu-i este amenințată, scrie realitatea.net.

Măruță a ajuns de urgență la Spitalul „Matei Balș” din București, după ce a fost mușcat de propria pisică. Chiar dacă animalul este vaccinat, acesta a preferat să se supună tratamentului preventiv în astfel de situații.

Prezentatorul TV a fost nevoit să-și facă trei vaccinuri, două de antirabic și unul de antitetanos, și să ia tratament cu antibiotice, potrivit BZI.

El le-a transmis și telespectatorilor să fie atenți când se joacă cu animalele de casă, dacă vor să evite astfel de situații neplăcute.

„Să vezi ce înseamnă joaca cu pisica. Aveți grijă oameni buni, că dintr-o glumă ca asta… (…) chiar dacă aveți pisica dumneavoastră acasă sau câinele, cel mai bine este să mergeți la doctor dacă sunteți mușcați”, a spus Cătălin Măruță.

Comasarea alegerilor este constituțională. Sesizarea Opoziției a fost respinsă

Curtea Constituțională a respins sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la ordonanța privind comasarea alegerilor. Pe cale de consecință, alegerile locale și europarlamentare se vor desfășura pe 9 iunie, evz.ro.

Magistrații CCR au analizat constitușionalitatea OUG 21/2024, cunoscută drept ordonanța de comasare a alegerilor. Actul normativ a fost adoptat de guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Curtea Constituțională a decis peivind comasarea

Magistrații au decis că actul normativ ce stabilește cadrul legislativ pentru alegerile din 9 iunie nu încalcă Constituția. Curtea Constituțională a judecat, marți, o sesizare formulată la solicitarea partidului REPER.

Este vorba despre OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Judecătorii ICCJ au admis, în martie, o cerere depusă de reprezentanţii REPER privind sesizarea Curţii Constituţionale. REPER a invocat o excepţie de neconstituţionalitate pe dispoziţiile OUG 21/2024. Partidul lui Dacian Cioloș a deschis un proces, în care a reclamat că nu i s-a acceptat un reprezentant în Biroul Electoral Central. Contestația a fost respinsă de instanță.

Pe de altă parte, magistraţii au admis o cerere de sesizare a CCR în legătură cu ordonanţa de comasare a alegerilor.

Pe 16 martie, la constituirea Biroului Electoral Central, au fost respinse cererile REPER şi PMP de a avea reprezentanți în cadrul structurii. Au fost invocate prevederile prevederile ordonanţei privind comasarea alegerilor.

OUG, prevede că din BEC fac parte membrii propuşi de partidele politice parlamentare şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au avut grup parlamentar propriu. De asemenea, art. 2, lit. d) prevede că din BEC vor face parte membrii propuşi de partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2019.

Partidele politice care au grup parlamentar propriu şi care pot desemna reprezentanţi în BEC sunt PSD, PNL, USR, AUR şi UDMR.

Alegeriile europarlamentare și locale se vor desfășura pe data de 9 iunie, așa cum a stabilit Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Curtea Constituțională a acceptat că prevederile ordonanței nu încalcă Constituția.

REPER a acuzat în sesizarea pe care a formulat-o că „a fost deposedat de dreptul de a avea reprezentanţi în secţiile de votare şi în Biroul Electoral Central. Aceasta deşi are drept membri 5 europarlamentari dintre care Dacian Cioloş, Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru sunt şi candidaţi”.

O altă furtună solară de intensitate mare va lovi Pământul

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, scrie spotmedia.ro.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), transmite AFP.

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine – într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl.

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC. Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”.

Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii.

„Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

Câte cazuri de Covid-19 au fost înregistrate astăzi, 20 ianuarie?
Articolul anterior
Accident grav în localitatea Copăceni din raionul Sângerei. Un mort și 2 răniți
Articolul următor