,,Crăciunul din mansardă” – un concert cald în spiritul sărbătorilor de iarnă, care vine în ajutorul beneficiarilor Fundației Hospice Angelus Moldova!

În această perioadă în care prevalează distanța socială, Fundația Hospice Angelus Moldova organizează evenimentul online „Crăciunul din mansardă” – un concert cald și frumos, în spiritul sărbătorilor de iarnă!

Ne vor fermeca auzul minunații interpreți: Cristina Scarlat, Geta Burlacu, Olga Verbițchi, Ion Razza, Pasha Parfeni, AKORD. La pian ne va încînta Aurel Chirtoacă și Serghei Vatavu la chitară. Evenimentul va fi moderat de Sergiu Beznițchi și va fi în transmisiune live pe Facebook.

Scopul evenimentului este colectarea de fonduri pentru susținerea serviciilor de îngrijire paliativă pentru copiii și adulții loviți de durerea diagnosticului necruțător din Republica Moldova. Toate serviciile oferite sunt gratuite, dar echipa Hospice Angelus Moldova nu poate continua fără spijin.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_8672-scaled.jpg

Maladiile incurabile și cancerul nu țin cont de context, tratamentele și durerea nu pot fi puse pe pauză, iar pacienții au nevoie de sprijin și îngrijire de specialitate. Ultima perioadă ne-a arătat, din nefericire, efectele necruțătoare pe care le are virusul COVID-19 asupra pacienților oncologici sau cronici.

Împreună putem aduce magia sărbătorilor de iarnă în sufletele copiilor și adulților cu diagnostic necruțător.

Fii și tu alături de această frumoasă aventură de Crăciun. Fiecare donație este mai mult decât binevenită și poate fi făcută aici https://hospice.md/ro/donation/

Anual, Fundația Hospice Angelus Moldova oferă servicii gratuite de îngrijiri paliative pentru circa 2500 de persoane.

În 2017, a fost deschis unicul Hospice pediatric din R. Moldova – „Casa Angelus”. Aici, micuții cu boli amenințătoare de viață din înteaga țară sunt cazați și îngrijiți non-stop de personalul multidisciplinar al Centrului.

Concertul acustic „Crăciunul din mansardă” e despre momente calde, muzică bună, discuții de suflet și generozitate!

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Moldova a făcut solicitare către platforma COVAX pentru livrarea vaccinului împotriva Covid-19
Articolul anterior
Germania: Angela Merkel anunță un lockdown mai dur. Măsurile existente nu dau rezultate
Articolul următor