Creştinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare religioasă a toamnei în Calendarul Ortodox, prăznuită în fiecare an, pe stil vechi, de 14 octombrie. Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave, un cuvânt slavon care înseamnă acoperământ al pământului cu brumă sau zăpadă.

separator

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea zilei în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne. În această zi, credincioşii cer protecţie şi ajutor de la Fecioara Maria.

Potrivit tradiţiei creştine, Cuviosul Andrei, stareţul Mănăstirii „Maica Domnului” din Constantinopol, şi ucenicul său Epifanie au avut o viziune. În faţa lor a apărut Sfânta Fecioară Maria, care se ruga pentru creştini. Ea era înconjurată de îngeri şi sfinţi, printre care Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Apostol Evanghelist Ioan. Ulterior, Maica Domnului şi-a scos vălul de pe cap şi l-a întins peste oameni.

În tradiţia populară, astăzi, toamna se întâlneşte cu iarna.

 

Pe 14 octombrie, când este Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii trebuie să țină post pentru a fi feriți de înec sau de boli și pentru a nu avea supărări. Persoanele care se tund nu trebuie să arunce sau să ardă păru.

Gospodinele perepară plăcintă de post, umplute cu mere sau dovleac, vitele trebuie stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli pe timpul iernii. Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau Sfântului Pocroavă pentru a avea un păr bogat.

Se spune că fetele care sunt împodobite de Provoace pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă.

În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune:

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

 

La mulți ani, Chișinău! Vezi programul festivităților dedicate Hramului orașului
Articolul anterior
Imagini revoltătoare. Copil de 1 anișor, agresat de mamă într-o stație din Capitală
Articolul următor
Alte articole interesante