Astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci. În această zi, se aminteşte despre suferinţa şi moartea pe cruce a Mântuitorului Isius Hristos. Enoriașii merg la biserică pentru a se ruga și țin post.
Ziua Crucii este cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci şi aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Este vorba despre găsirea, la porunca împărătesei Elena, a crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea solemnă a acesteia în văzul oamenilor.
Credincioşii sfinţesc la biserică ulcele noi pline cu miere şi lapte. De torţile vaselor ei leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare este acoperit cu un colac. Ofrandele se dau de pomană de sufletul rudelor decedate. Se spune că florile sfinţite astăzi în biserică au puteri fi vindecătoare.
Tot de Ziua Crucii începe culesul viilor, se bat nucii, iar din păduri se adună ramurile de alun. Nu se mănâncă usturoi, nuci sau prune, alimente al căror miez se aseamănă cu o cruce şi nu se munceşte.
În această zi, cârdul de ciori gălăgioase anunţă căderea brumei. Această dată vesteşte că vara s-a sfârşit şi toamna îşi intră în drepturi.