Cum a devenit Poșta ucraineană un simbol al rezistenței în fața invaziei: „După armată, suntem primii care ajungem în teritoriile eliberate”

În calitate de principal furnizor de bani în numerar, Ukrposhta este singurul serviciu public prezent în cele mai îndepărtate sate, uneori chiar în cele ocupate de ruși. Vechea companie, criticată în trecut pentru problemele sale, a ajuns azi să întruchipeze spiritul de rezistență față de Rusia, scrie Le Monde.

EBRD Will Provide EUR 4.5 Million Grant To Ukrposhta | Ukrainian news

Într-o noapte geroasă de ianuarie, un camion încărcat sosește de la Kiev la Borodianka, un oraș din apropierea capitalei, parțial distrus în timpul primului asalt rusesc din primăvara anului 2022.

În mașină se află saci cu bani, cutii de pantofi bine legate, cutii vechi de banane reciclate pentru a transporta bunuri sau pături împachetate, toate sosite în centrul de sortare temporar înființat de Poșta ucraineană – Ukrposhta, cu scopul de a-l înlocui pe cel care a fost incendiat în timpul invaziei.

În Ucraina devastată de război, scrie Le Monde, fiecare colet spune câte ceva din povestea de viață a destinatarului – și mai ales despre nevoile sale: o lampă sau un generator pentru electricitate, o cască militară, o scrisoare trimisă de pe front.

Există tot mai puțini clienți. „Sunt din ce în ce mai multe colete și din ce în ce mai puțini destinatari”, spune pentru Le Monde Olga Galaka, șefa Poștei în district.

Într-adevăr, de acasă au plecat opt milioane de persoane, fugite în Europa. Iar lor li se adaugă cei care s-au înrolat în armată.

Populația locală a scăzut, dar rezidenții rămași, majoritatea pensionari, au nevoie de ajutor. Iar Ukrposhta este colacul lor de salvare, scrie Le Monde. Fiind singurul serviciu public care ajunge în cele mai îndepărtate sate, uneori în cele aflate sub ocupație, Poșta întruchipează spiritul de rezistență al țării.

Cel mai mare furnizor de numerar din țară

Turul obișnuit al poștașilor în Borodianka, care îi poartă printr-un peisaj noroios, cu ruine și case șubrede, începe cu distribuirea pensiilor. Pensionarii vin să colecteze banii care îi vor ajuta să treacă peste o nouă lună. Atunci când beneficiarul este prea bătrân sau invalid, banii trebuie să fie predați la domiciliu.

„După armată, noi suntem primii care ajungem în teritoriile eliberate”, explică pentru Le Monde Igor Smelianski, șeful Ukrposhta.

„Dăm bani, desigur, punem în circulație grivnele (moneda ucraineană) cât mai repede posibil pentru ca rubla să dispară”.

Ukrposhta, scrie Le Monde, este cel mai mare furnizor de numerar din țară, mai ales de când bancomatele au încetat să mai funcționeze, din cauza întreruperilor de curent.

De multe ori, poștașii nu mai folosesc doar adresele, ci și numerele de telefon. Ei sună fiecare client pentru a verifica dacă acesta mai locuiește acolo.

În satul Iasnohorodka, o localnică, Katerina, a comandat pături de pe internet: „Este cea mai ieftină metodă de a te proteja de frig”, spune mama a doi copii, care și-a pierdut slujba de bucătăreasă pentru că nu a mai găsit un autobuz care să o ducă la serviciu.

În același sat, Olesia, o mamă singură în vârstă de 38 de ani, a comandat haine pentru fiica ei de cinci luni, care s-a îmbolnăvit recent. „Este din cauza frigului. Nu am avut gaz sau electricitate timp de trei zile”, spune ea.

După ce au fugit din Zaporojie, o regiune parțial ocupată de ruși în estul țării, Olesia și fiica ei au ajuns în casa surorii sale și vor pleca în România în februarie. „Cel puțin acolo voi avea dreptul la o alocație, voi putea lucra și voi avea încălzire și electricitate”, spune ea.

Pensii, dar și alimente

În unele dube poștale, printre scrisori și colete se află și alimente.

Explicația? „Multe magazine au fost distruse sau închise în timpul războiului, iar cele care au fost deschise practicau prețuri mari”, spune directorul Ukrposhta.

Compania vinde, prin urmare, direct și la prețuri mai mici decât în magazine, lumânări, chibrituri și produse alimentare de bază care nu trebuie ținute în frigider, cum ar fi conservele. În curând, camionetele vor distribui milioane de becuri LED donate de Europa, în schimbul celor vechi, pentru a reduce consumul național de electricitate.

Igor Smelianski spune că își va aminti mult timp de primele săptămâni de război.

„Avioanele erau oprite la sol, iar camioanele noastre nu puteau ieși noaptea”, spune el pentru Le Monde. Compania și-a scos din garaj vagoanele poștale vechi, nefolosite timp de 21 de ani, și le-a conectat la trenuri, singurele care au avut voie să circule pe timp de noapte în primele luni ale conflictului.

Acum ar dori să trimită aceste vagoane în Polonia, noul său centru poștal internațional, în loc să închirieze camioane care rămân blocate la cozi lungi la frontieră.

„Dar nu este ușor să convingi UE”, spune Smelianski. „Ei măresc numărul de controale pentru că sunt obsedați de procentul infim de colete care ar putea conține un produs periculos sau interzis, în timp ce Ucraina este obsedată de cele 99% de colete care o ajută să trăiască”, adaugă el.

Ajutor de la Starlink

Problemele au fost și sunt încă numeroase. Giganții comerțului electronic au trebuit să fie convinși să trimită colete în zonele ocupate de Rusia, aflate sub sancțiuni.

Distrugerea drumurilor și a podurilor a prelungit călătoriile și a îngreunat deplasările.

„Încă de la început, le-am spus șefilor de districte să se ocupe, să decidă singuri, în colaborare cu armata, ce districte să deservească”, spune directorul instituției. Astfel, în câteva zile, vechea companie cu structură piramidală, moștenită din epoca sovietică, s-a transformat.

Pentru transportul poștei nu este nevoie doar de drumuri și căi ferate, ci și de energie electrică și care să alimenteze sistemele informatice și terminalele. Dar întreruperile de curent au devenit din ce în ce mai frecvente.

Chiar structura supradimensionată a companiei a ajutat. „În centrele de sortare, nivelul scăzut de automatizare și numărul mare de angajați (60.000 în țară) au facilitat operațiunile”, spune Benoît Pleska, un belgian care a fost numit președinte al consiliului de administrație al Ukrposhta în decembrie 2018.

În plus, toate birourile sunt acum autosuficiente datorită Starlink – operatorul de internet prin satelit fondat de Elon Musk – și mulțumită generatoarelor. De fapt, birourile poștale sunt uneori singurele puncte de acces la internet sau la electricitate.

Cum au fost distribuite pensiile în zonele ocupate

Dar ar trebui ca pensiile să continue să fie distribuite în zonele ocupate? Aceasta a fost de mult timp o întrebare complicată pentru autoritățile ucrainene, scrie Le Monde.

Kievul a încercat să mențină o activitate minimă în aceste teritorii ocupate, mai ales pentru a arăta că nu își abandonează propriul popor. Asta cu riscul ca banii să fie furați de ocupanți.

Cel puțin până în iulie 2022, Ukrposhta a ales să plătească pensiile, în mare parte în mod clandestin. Un angajat al companiei îi înmâna primarului unui sat ocupat un sac cu bani, într-un loc secret.

Sau, și mai discret, compania de stat plătea o sumă comercianților din zona ocupată, care apoi plăteau echivalentul în pensii clienților lor, explică Le Monde.

Întoarcerea într-o zonă eliberată nu este întotdeauna ușoară, mai ales în regiunile estice, unde există simpatii proruse, de unde și importanța distribuirii pensiilor.

Unii angajați acuzați că au colaborat cu autoritățile de ocupație au fost concediați, uneori judecați, iar profilul noilor recruți a fost atent studiat.

Timbrele, un simbol al rezistenței

Ukrposhta nu este singură. Nova Poshta, concurentul privat al companiei de stat, se pregătise pentru invazia rusă, scrie Le Monde.

„Ne-am mutat sediul din Kiev în vestul țării în 24 de ore”, spune Viaceslav Klimov, cofondatorul companiei. „În primele luni ale războiului, a trebuit să gestionăm și fluxuri opuse, ajutor umanitar dinspre vest spre est, unde luptele făceau ravagii, și relocarea fabricilor care fugeau de lupte în direcția opusă”, adaugă acesta.

Pentru prima dată, ambele companii poștale au mutat fabrici întregi în vest, departe de front. Războiul a transformat logistica. După ajutorul umanitar din ultimele luni, care a inclus îmbrăcăminte și alimente, acum sunt trimise echipamente militare, cum ar fi veste antiglonț și căști de protecție.

Ukrposhta se află cumva paradoxal într-o situație bună. În cele din urmă, vechea companie publică ucraineană, îndelung criticată pentru lentoarea și problemele sale, a profitat de această ocazie pentru a-și îmbunătăți imaginea, scrie le Monde.

Timbrele sale, foarte populare într-o țară lipsită de electricitate și internet, au devenit un simbol al rezistenței. În teritoriile eliberate, Smelianski le semnează și le împarte ca pe niște autografe.

Fiecare lansare este urmărită cu mare atenție. „A cumpăra un timbru înseamnă să cumperi o bucată de istorie, să oferi un tribut armatei și să o ajuți, deoarece toate profiturile merg către ea”, spune șeful Ukrposhta.

sursa

Azi și mâine, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România. Adresele unde pot vota

Astăzi și mâine, în intervalul orelor 07:00 – 21:00, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România, informează unica.md.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției informează că polițiștii sunt la datorie pentru acordarea suportului pe segmentul asigurării ordinii publice și pazei secțiilor de votare.

Iată locațiile cu cele 59 de secții de votare deschise în țara noastră, unde vă puteți exercita dreptul la vot.

Trei semne zodiacale care își vor atinge obiectivele prin orice mijloace: Nimic nu le stă în cale

Poate fi greu să atingi obiective mari, fie că alergi un maraton, înveți o nouă abilitate sau realizezi o etapă majoră în viață, cum ar fi cumpărarea unei mașini sau întoarcerea la școală. În timp ce mulți oameni rămân blocați în faza de visare cu ochii deschiși – sau renunță în momentul în care lucrurile devin dificile – anumite semne zodiacale au ceea ce este necesar pentru a continua, scrie evz.ro.

În timp ce alții își pot atinge visele în cele din urmă, persoanele cu anumite semne zodiacale muncitoare au un impuls natural care face din urmărirea obiectivelor o prioritate numărul unu. Potrivit lui Letao Wang, astrolog și consilier spiritual, acest lucru este valabil în special pentru semnele de pământ, precum și pentru un semn de apă.

Aceste persoane au o combinație de trăsături care le inspiră să continue să forțeze – chiar și atunci când sunt plictisite, obosite sau frustrate. La urma urmei, este atât de tentant să renunți la un vis atunci când nu vezi un succes imediat, ca atunci când practici pianul sau înveți franceza și nu-ți amintești nicio gamă sau cuvânt de vocabular. Și dacă doriți să deschideți o afacere, să începeți o nouă rutină de wellness, sau să vă mutați într-o destinație de vis, uneori este mai ușor să aruncați prosopul proverbial.

În loc să renunțe, să își piardă interesul sau să renunțe atunci când întâlnesc un obstacol, semnele enumerate mai jos au un talent deosebit de a se ține de obiectivele lor.

Taur (20 aprilie – 20 mai)

Odată ce pun ochii pe premiu, nimic nu poate opri un Taur să își atingă obiectivele. Fie că este vorba de a alerga un maraton, de a merge la facultate sau de a învăța o limbă nouă, își vor investi toate eforturile pentru a ajunge la linia de sosire. Ei nu vor sări peste un antrenament, nu vor rata o întâlnire cu Duolingo, nu vor uita să se înscrie la cursuri – sau nu vor rămâne fără energie pe drum.

Taurul, un semn de pământ, este renumit pentru statornicia și fiabilitatea sa. Guvernat de Venus, Taurii au o înțelegere clară a dorințelor lor și sunt dispuși să depună efortul necesar pentru a le obține.

În timp ce alte semne ar putea renunța atunci când nu sunt imediat cei mai buni la ceva, un Taur va lăsa ca acest lucru să îi stimuleze să continue.

Persistența lor este dublată de o etică a muncii impresionantă care refuză să se clatine, chiar și în fața provocărilor. „Odată ce un Taur își stabilește un obiectiv, trasează un curs constant către acesta, dând dovadă de o anduranță și o răbdare remarcabile.” Verifică-i peste șase luni pentru a vedea unde sunt și vei fi uimit de progresul lor.

Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie)

Dacă un Capricorn visează să conducă o companie, să urce pe scara ierarhică sau să-și înceapă propria afacere, va fi doar o chestiune de timp până când numele său va fi scris pe o clădire. Acest semn de pământ știe că lucrurile mari nu se întâmplă peste noapte și de aceea sunt dispuși să depună săptămânile, lunile sau chiar anii de efort necesari pentru a vedea rezultatele.

Capricornii sunt întruchiparea perseverenței. Guvernați de Saturn, ei posedă un puternic simț al disciplinei și al responsabilității. Și sunt, de asemenea, motivați de lucruri precum succesul, banii și statutul. Acestea sunt luminile călăuzitoare care îi trezesc dimineața.

Dacă un Capricorn începe să își piardă avântul, tot ce trebuie să facă este să intre pe Zillow pentru a-și vedea casa visurilor sale sau să acceseze un site de călătorii pentru a-și vedea vacanța ideală și, pur și simplu, va fi din nou plin de energie și de avânt. Un Capricorn va întocmi un plan, va stabili etape clare, pas cu pas, pe care să le atingă și va rămâne concentrat cu laser asupra obiectivului său până când acesta este atins.

Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie)

Scorpionii sunt persoane intense, pasionale, conduse de dorința lor de a crește, de a se schimba și de a se transforma, guvernată de Pluton- și asta înseamnă că adoră un obiectiv. Odată ce un Scorpion are o idee în cap, fie că învață un instrument, scrie o carte sau se mută într-un oraș nou, nu se va opri până nu se întâmplă.

Potrivit lui Wang, acest semn de apă își va folosi pasiunea naturală, gândirea strategică și ingeniozitatea pentru a depăși orice obstacol care le stă în cale. Fiecare blocaj nu va face decât să le sporească dorința de a-și îndeplini visul, mai ales dacă simt că au ceva de demonstrat, chiar dacă este doar față de ei înșiși.

Intensitatea lor emoțională le alimentează ambițiile, făcându-i de neoprit în goana lor după succes. Doamne ferește ca cineva să sugereze că nu vor reuși, deoarece acest lucru nu va face decât să-i facă pe Scorpioni mai puternici. Motivați de sentimente, loialitatea și dăruirea Scorpionilor sunt de neegalat atunci când emoțiile lor sunt cu adevărat implicate.

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Rusia anunță oficial noua ofensivă în Zaporojie. Kremlinul susține că în timpul asaltului a cucerit „mai multe linii şi poziţii avantajoase”
Articolul anterior
S-a născut „bebelușul-gigant”. Câte kilograme are nou-născutul
Articolul următor