Cum arată Circul din Chișinău după renovare: UE a investit 2,2 milioane de euro

După ce europenii au investit 2,2 milioane de euro, autoritățile anunță că au reușit să oprească degradarea circului din Chișinău. Lucrările de conservare au durat un an și opt luni, timp în care a fost reabilitat acoperișul și s-au montat vitralii noi, scrie tv8.md.

Doar că până la deschiderea circului mai este atât de mult de lucru, încât nimeni nu poate spune când vom avea o arenă modernă.

Cu toate aceste, astăzi, cu ocazia încheierii primei etape de reabilitare, pe șantier au venit atât finanțatorii, cât conducerea țării.

„Așa arata acum acoperișul circului, după finalizarea primei etape de conservare. Lucrările, care au durat aproape 2 ani au prevazut schimbarea învelitorii cupolei, schimbarea rețelei de evacuare a apelor pluviale, dar și reabilitarea acoperișului. Lucrările au costat peste 800 de mi ii de euro”.

Ceea ce este vizibil pentru cei care trec prin preajmă este faptul fațada circului. Datorită vitraliilor noi, acum prin clădire nu mai șuieră vântul.

„Când am venit, între 70-80% din sticlă era distrusă, era căptușită cu foi de PFL. Sticla corespunde exigențelor de izolare termică noi. Este vorba despre trei rânduri de sticlă așa cum prevăd noile normative”, a declarat managerul de proiecte, Andrei Vasilache.

Lucrările de conservare au costat peste 2,2 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

„Aceste lucrări sunt menite să protejeze edificiul de condițiile meteorologice nefavorabile și de erodare ulterioară. Sunt doar o primă etapă de restaurare din multe alte etape care urmează a fi realizate”, a menționat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

La această etapă, însă, nu se vede nici măcar luminița din capătul tunelului. Prezentă la eveniment președinta Maia Sandu doar a constatat că mai avem nevoie de mulți bani până să deschidem o arenă conform standardelor europene.

„E nevoie de bani în continuare, dar cred că reușim să ne mobilizăm să găsim resursele pentru ca să ducem la bun sfârșit acest proiect”, a vorbit președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Până vin banii, managerul de proiect își face planuri. Proiectul de reparație capitală a fost împărțită în câteva etape, iar a doua fază presupune prevede înlocuirea rețelelor inginerești.

„Unul din primii pași care trebuie să fie realizați sunt schimbarea tuturor rețelelor inginerești. Este vorba despre conectarea la apă, canalizare, iluminare și tot ce ține de respectivele rețele”, a declarat managerul de proiecte, Andrei Vasilache.

În lipsă de investiții, circul a degradat până când în 2002, guvernarea a decis să-l închidă. 12 ani mai târziu, sala mică a circului a fost redeschisă pentru public, iar sala mare rămâne în continuare nefuncțională.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Accident tragic lângă Milești: Un motociclist și-a pierdut viața
Articolul anterior
Guvernul României a aprobat noul pachet de sprijin pentru Republica Moldova
Articolul următor