Cum arată un sat de lângă Zaporojie după 18 bombardamente lansate acum o zi

Komișuva se află la câteva zeci de kilometri de Zaporoje. Pe 11 mai, rușii au lansat asupra alezării nu mai puțin de 18 atacuri aeriene. Rachetele au lovit casele civililor și au distrus o companie care furniza stâlpi de iluminat, scrie Ukrinform.ua.

Un sătuc de lângă Zaporoje, ras de ruși de pe fața Pământului. Foto/Dmitri Smolienko

„Este terorismt împotriva civililor. Nu există nicio intervenție militară aici. Au ucis un civil, bunica mea a fost rănită de schije și sângerarează, o femeie care lucra în grădină a fost rănită. Ce fel de acțiune militară este aceasta? Aceasta este teroare pură. Nu echipamentul militar sau depozitele au fost ține, ci doar civilii”, a declarat Iuri Karapetian, șeful administrației locale din Komișuva, conform realitatea.net.

Potrivit acestuia, prima „sosire” în sat a fost înregistrată la ora 4:40. O rachetă care zbura spre Zaporoje a fost doborâtă de armata ucraineană. Un obuz inamic a căzut și a explodat pe teritoriul uzinei de produse metalice din Komișuva.

La ora 14:00, inamicul a început să rătăcească haotic prin casele din sat. Au mai fost recepționate încă 17 „sosiri”.

„Totul este înregistrat. Sistemul de notificare din comunitate nu funcționează. Dar exploziile au fost atât de rapide încât niciun sistem de notificare nu ar fi funcționat”, a adăugat Karapetian.

În urma bombardamentelor, aproximativ 60 de case au fost avariate, iar alte 10 au fost complet distruse.

Katerina, o femeie de 83 de ani, locuiește într-una dintre casele complet distruse.

Nu poate vorbi, doar plânge și se plânge cuiva la telefon că locuința pe care ea și soțul ei și-a construit-o acum 60 de ani a dispărut.

La momentul atacului, bătrâna tocmai plecase de acasă. A avut grijă de fiica ei bolnavă, care locuiește în apropiere. De fapt, a salvat-o. Fiul Serghei și nora lui Svetlana au venit să strângă resturile. Amândoi plâng și nu știu ce să facă.

Au fost distruse și casele învecinate. Într-una dintre case, un val exploziv a dărâmat un zid spre interior – o femeie în vârstă a fost rănită. A fost internată cu sângerare internă la spitalul din Zaporoje.

Potrivit șefului administrației locale, aproximativ 8.000 de persoane au rămas pe loc. Alți 5.000 de locuitori (femei și copii) au plecat.

Șeful comunității recunoaște că nu au adăposturi centralizate, pentru că aici nimeni nu se pregătea de război.

El îi sfătuiește pe oameni, dacă aud măcar o explozie, să alerge la subsol și să-și amintească de regula celor doi pereți.

În ceea ce privește întreprinderea care a fost distrusă ieri de o rachetă inamică, este una dintre cele mai puternice din districtul Orikhiv. Potrivit lui Andriy Anikin, directorul Uzinei de produse metalice din Komyshuva, ieri au plănuit să instaleze echipamente noi, pe care le-au cumpărat la sfârșitul anului trecut.

„La începutul războiului uzina a fost oprită. Și acum vreo 2 săptămâni am decis să reluăm lucrările. S-a cumpărat ciment… Atacul a fost foarte devreme. În această zi trebuiau să meargă la lucru 5 oameni, plănuiau să instaleze echipamente. Totul a fost anulat”, a spus el.

Anul trecut, compania a construit stâlpi de iluminat pentru Podul Zaporoje în valoare de 3 milioane grivne. Ei plănuiau să cumpere echipamentul și, de asemenea, au semnat un contract cu compania turcă Onur pentru a produce încă 180 de suporturi pentru a doua parte a podului. Dar acum acestea sunt doar planuri…

Din cauza bombardamentelor constante, comunitățile au probleme cu alimentarea cu energie electrică.

„Liniile sunt întrerupte în mod constant. Conducta de gaz este avariată. Astăzi Magdalinivka și Novoyakovlivka sunt fără electricitate. Armata a interzis funcționarea serviciilor de urgență. Intenționează să restabilească alimentarea cu energie electrică mâine”, a spus Karapetyan.

Procuratura Regională Zaporizhzhya a demarat urmărirea penală pentru încălcarea legilor și regulamentelor internaționale ale războiului, combinată cu omor cu premeditare.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Taximetriștii din Rusia ar putea fi obligați să transfere FSB-ului date despre clienții lor
Articolul anterior
România s-a calificat în finala Eurovision! Cele 10 țări care merg mai departe
Articolul următor