Cum își înlocuiește Rusia militarii uciși pe frontul din Ucraina

Ministerul Apărării de la Moscova folosește stimulentele financiare, presiunile și propaganda pentru a înrola cât mai mulți oameni, cu scopul de a-i arunca în luptă, scrie Washington Post.

Cum își înlocuiește Rusia militarii uciși pe frontul din UcrainaFoto: libertatea.ro

Rusia face eforturi pentru a recruta noi soldați, după ce pierderile uriașe din primele luni au redus efectivele armatei și au afectat moralul soldaților de pe frontul din Ucraina, transmite libertatea.ro.

Kremlinul a refuzat până acum să decreteze o mobilizare generală, deoarece acest pas ar putea fi nepopular și ar semnala în același timp populației că războiul nu decurge așa de bine precum susțin discursurile oficiale.

În schimb, Moscova a demarat o campanie pentru a convinge rușii să semneze voluntar contracte de înrolare, încercând în același timp să reactiveze o parte dintre rezerviști.

„Aceste eforturi reprezintă, de fapt, o formă de mobilizare mascată. Sunt eforturi fragmentate, care permit armatei ruse să funcționeze pe front, dar nu abordează deficitul fundamental de personal”, a explicat Michael Kofman, director de studii despre Rusia la CNA, un think tank din Virginia, SUA.

Există mai multe metode folosite de ruși. La doar câteva săptămâni după debutul invaziei din 24 februarie, site-urile de joburi au început să promoveze locuri de muncă pentru militari, pe diverse poziții, de la grenadieri antitanc la șoferi și lunetiști.

Lista cu astfel de joburi este republicată sau actualizată constant, la fiecare câteva zile.

Un anunț pentru înrolare din Rostov-pe-Don, la doar câteva sute de kilometri de Ucraina, sună foarte palpitant: „Testează-ți limitele abilităților tale! Nu, la naiba cu limitele, ești gata să te depășești în fiecare zi?”.

Invitația continuă: „Ai decis să-ți demonstrezi ceva. Încerci să depistezi un inamic în fiecare umbră, pentru că dacă nu există un inamic, nu există luptă, iar dacă nu există luptă, nu există victorie”.

Eforturile sunt în mod special evidente în Sankt Petersburg, unde un personaj gonflabil, care joacă rolul unui ofițer, îi invită pe curioși într-un birou unde vor putea afla mai multe detalii despre avantajele înrolării.

Anunțurile oferă un salariu de bază modest, care poate ajunge însă la 3.500-4.000 de dolari pe lună, cu ajutorul primelor. Fiecare zi de luptă, spre exemplu, aduce în jur de 55 de dolari.

Aceste sume depășesc cu mult salariul mediu de aproximativ 600 de dolari din Rusia. Pentru oamenii care au astfel de salarii mici și credite de plătit, suma oferită de armată poate fi atrăgătoare.

Recrutarea de primăvară

Rusia derulează, de asemenea, și campania de recrutare obligatorie de primăvară, care va aduna în jur de 130.000 de soldați între 18 și 27 de ani, până la mijlocul lunii iulie.

Potrivit legii, acești recruți nu pot fi trimiși pe front decât după ce urmează patru luni de instrucție. Iar Kremlinul a promis în mod repetat că ei nu vor ajunge deloc în Ucraina.

Dar au existat cel puțin două situații confirmate în care sute de astfel de soldați lipsiți de experiență au ajuns pe front.

Oficialii însărcinați cu recrutarea au început, de asemenea, să apeleze telefonic bărbații eligibili pentru o posibilă înrolare.

Nikita Yuferev, un parlamentar local din Sankt Petersburg, a primit un astfel de apel în luna mai.

„Cea care m-a sunat mi-a explicat că sarcina ei este doar să mă informeze”, a spus Yuferev pentru Washington Post.

Yuferev a fost informat că are posibilitatea de a se înrola, dar că dacă vrea să afle mai multe detalii, trebuie să se deplaseze personal la biroul de recrutare.

„Înainte de asta trebui să te gândești cu atenție. Nu încerc să te conving. Este o decizie foarte importantă”, i-a mai spus femeia la telefon.

Dmitri, un bărbat din regiunea Moscovei, care a preferat să nu dezvăluie numele de familie, a primit un telefon asemănător.

La receptor, un bărbat entuziast l-a întrebat dacă este interesat de un contract pe termen scurt, cu „un salariu competitiv” și, de asemenea, l-a invitat la biroul de recrutare.

Oficialii însărcinați cu recrutarea au început, de asemenea, să apeleze telefonic bărbații eligibili pentru o posibilă înrolare.

Nikita Yuferev, un parlamentar local din Sankt Petersburg, a primit un astfel de apel în luna mai.

„Cea care m-a sunat mi-a explicat că sarcina ei este doar să mă informeze”, a spus Yuferev pentru Washington Post.

Yuferev a fost informat că are posibilitatea de a se înrola, dar că dacă vrea să afle mai multe detalii, trebuie să se deplaseze personal la biroul de recrutare.

„Înainte de asta trebui să te gândești cu atenție. Nu încerc să te conving. Este o decizie foarte importantă”, i-a mai spus femeia la telefon.

Dmitri, un bărbat din regiunea Moscovei, care a preferat să nu dezvăluie numele de familie, a primit un telefon asemănător.

La receptor, un bărbat entuziast l-a întrebat dacă este interesat de un contract pe termen scurt, cu „un salariu competitiv” și, de asemenea, l-a invitat la biroul de recrutare.

Atât Nikita, cât și Dmitri au refuzat invitația, de teamă că odată ajunși la biroul de recrutare, nu se vor mai întoarce acasă.

Organizațiile pentru drepturile omului au relatat că ofițerii însărcinați cu înrolarea au început, de asemenea, să îi sune pe rezerviști.

Scopul declarat este acela de a menține legătura sau de a actualiza informațiile personale, dar în cele din urmă, rezerviștii primesc invitația de a se înrola din nou.

„Deocamdată, din câte observ, Ministerul Apărării folosește oportunitatea de a-i suna pe rezerviști pentru a le oferi un contract și pentru a-i trimite la război”, a explicat Serghei Krivenko, director al organizației „Cetățenii. Armata. Legea”.

Campania de înrolare demarată de Moscova nu este neapărat foarte populară. Au existat mai multe cazuri în care birourile de recrutare din unele regiuni au fost incendiate.

Nevoia de bani și patriotismul

Vadim Șatrov a semnat un astfel de contract la mijlocul lunii mai și a fost înrolat în Brigada 138 de pușcași motorizați din regiunea Belgorod.

„Două zile au trecut între momentul în care am venit la biroul de recrutare doar pentru a vedea care e treaba și momentul în care am fost înrolat”, a scris Vadim într-un jurnal pe care îl ține pe Telegram.

Șatrov a povestit că motivele financiare, dar și opțiunile sale patriotice sunt cele care l-au împins să se înroleze.

Washington Post scrie că decizia sa de a pleca pe front pare să fie alimentată parțial și de propaganda Moscovei, care spune că NATO și naziștii ucraineni sunt o amenințare existențială pentru Rusia.

„După cum văd eu lucrurile – nu voi lupta împotriva ucrainenilor obișnuiți, ci împotriva NATO, a naziștilor și a teroriștilor!”, a spus Șatrov, la mijlocul lunii mai. Cu cât s-a apropiat mai mult de linia frontului, cu atât mai dezamăgit a fost.

Colegii care s-au întors din Ucraina i-au povestit întâmplări îngrozitoare din timpul luptelor și au deplâns planificarea proastă care i-a făcut pe soldații ruși să mănânce iarbă din cauza lipsei de provizii.

„Nu am vești patriotice”, a scris Șatrov.

„În sala de mese, am întâlnit voluntari la fel ca mine. Au fost acolo timp de cinci zile, iar 80% dintre ei nu s-au mai întors. Din cei patru oameni din Iaroslavl, doar un singur tip s-a întors. A spus că comandanții lui i-au abandonat acolo”, a mai scris el.

Serviciile secrete britanice estimează că pierderile rusești în primele trei luni ale războiului au fost de până la 20.000 de militari uciși, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că cifra se apropie de 30.000.

Kofman a declarat că „o estimare rezonabilă, bazată pe informații limitate”, duce numărul militarilor ruși uciși undeva între 7.000 și 15.000, cifra cea mai probabilă fiind aproape de 10.000

 În ultimul bilanț oficial al morților, difuzat în martie, Moscova a declarat că a pierdut doar 1.351 de soldați.

Un deputat rus din comisia de apărare a parlamentului, Andrei Kartapolov, a declarat că numărul nu a mai fost actualizat de atunci deoarece Rusia „practic a încetat să mai piardă oameni”.

Acest comentariu este în contradicție cu necrologurile aproape zilnice care apar pe rețelele de socializare.

Mulți voluntari vor să se întoarcă de pe front

În jurnalul său, Șatrov a descris echipamente militare vechi distribuite luptătorilor: „puști Kalașnikov ruginite din anii 1980”.

El a spus că soldații s-au plâns de lipsa timpului de odihnă și de bătăliile prost planificate, în care unitățile rusești depășite numeric au suferit pierderi, sub focul de artilerie ucrainean. 

Relatarea sa a fost confirmată de alte rapoarte ce vorbesc despre epuizarea crescândă în rândul unităților rusești.

„Am avut câteva sute de cereri din partea unor oameni care doreau să-și întrerupă prematur contractul”, a declarat Krivenko.

„Unii spun că motivul este lipsa oricărei comunicări (cu cei dragi), alții dau vina pe comandamentul care i-a abandonat sau se plâng de condițiile proaste”, a spus acesta.

„Și, în general, spun că războiul este brutal și că nu le este clar ce caută acolo și împotriva cui luptă”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Șatrov pare să fie încă angajat în această cauză.

Într-una dintre cele mai recente postări pe care le-a împărtășit din tabăra de lângă granița ucraineană, el a lăudat curajul soldaților ruși, în timp ce a deplâns modul în care „băieții mor” din cauza unor decizii „stupide” ale comandanților.

Săptămâna Europeană a Sportului se va desfășura în Republica Moldova în perioada 23-30 septembrie

În perioada 23-30 septembrie în Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Europeană a Sportului cu genericul BeActive. Scopul activităților este de a inspira oameni de toate vârstele să practice sportul, contribuind astfel la bunăstarea personală și la crearea unei comunități unite în jurul activităților fizice, transmite MOLDPRES

Seria de evenimente va începe cu Festivalul BeActive, care se va desfășura în parcul La Izvor din municipiul Chișinău. Participanții vor avea ocazia să participe la mai multe activități sportive, inclusiv fotbal pe plajă, volei, padel și tenis. Festivalul va găzdui și o zonă specială BeActive, dedicată activităților de fitness, pentru a încuraja un stil de viață activ. 

Pe data de 22 septembrie, de la ora 9:00 va avea loc BeActive Antrenament de Alergare, o sesiune condusă de antrenori experimentați, care va ajuta participanții să își îmbunătățească rezistența și tehnica de alergare. Pe 24 septembrie, de la ora 11:00, toți iubitorii de sport sunt așteptați la BeActive Cărpineni Start de Alergare, un eveniment special dedicat refugiaților din Ucraina stabiliți în Cărpineni. 

La 28 septembrie, de la ora 11:00, va avea loc BeActive Marathon start pentru copii, unde cei mici vor avea ocazia să alerge pe diferite distanțe și să încurajeze un stil de viață activ. 

Evenimentul principal al săptămânii va avea loc pe 28 și 29 septembrie, la Chișinău și va include BeActive Roller Marathon Start, BeActive Marathon4ALL Start, o cursă rezervată  sportivilor în scaune cu rotile; BeActive Moldova Mass Start, un moment istoric, cu starturi simultane în cinci orașe din Moldova; BeActive Special Olympics Înot, competiție de înot dedicată sportivilor cu dizabilități intelectuale etc.

Pe 5 octombrie, în cadrul evenimentelor BeActive, va avea loc un meci caritabil de tenis între Radu Albot și Marius Copil. Fondurile colectate din vânzarea biletelor și donații vor fi direcționate către susținerea sportivilor cu dizabilități din Moldova. 

Femeile câștigă mai puțin decât bărbații. Diferența e destul de mare

Salariul mediu al femeilor din Moldova, în anul trecut, a fost mai mic cu 15,6% față de cel al bărbaților, scrie jurnal.md.

Diferența între salariile medii este de peste 2 000 de lei. Salariul mediu lunar brut al femeilor a constituit 11 237 de lei, al bărbaților – 13 309 lei. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, de Ziua internațională a salarizării echitabile, marcată anual în data de 18 septembrie, transmite IPN.

Bărbații câștigă mai bine decât femeile în majoritatea activităților economice. Biroul Național de Statistică precizează domeniile unde sunt raportate cele mai mari diferențe: informații și comunicații, unde salariul unui bărbat este cu 38% mai mare decât al unei femei; finanțe și asigurări – cu 34,6%, sănătate și asistență socială – cu 25,6%.

În schimb, femeilor le revin câștiguri salariale mai mari în servicii administrative și de suport – cu 7,5% mai mult în comparație cu lefurile bărbaților, iar în industria extractivă – cu 3,1%, notează BNS.

Poziția ierarhică la locul de muncă și nivelul de calificare al salariaților influențează diferențele salariale pe sexe, explică Biroul Național de Statică.

BNS mai precizează că femeile predomină în rândul salariaților în majoritatea raioanelor, cele mai mari ponderi fiind la Fălești, Nisporeni, Sângerei și Cantemir.

Tot mai mulțiminori după gratii: creștere alarmantă a infracțiunilor deosebit de grave comise de ei

Numărul infracțiunilor comise de minori în Republica Moldova continuă să scadă constant pe parcursul ultimilor zece ani, arată rapoartele Biroului Național de Statistică (BNS). Dacă în anul 2014, aproape 1200 de minori au figurat în dosare, în 2023  numărul acestora s-a micșorat la aproape 450. În același timp, numarul crimelor deosebit și exceptional de grave a crescut aproape de trei ori in 2023, ATO Gagauzia înregistrând o crestere de 200 la sută în sectorul delicvenței juvenile în comparație cu 2022, scrie anticorupțir.md.

Infracţiunile cel mai des comise de minori rămân a fi furturile, cu o pondere de 58,8% din totalul infracţiunilor, jafurile – 7,1%, cazurile de huliganism – 5,1%, pungășiile – 3,8% și escrocheriile – 2,9%, precum și alte infracțiuni – 22,3%.  Ultimul omor, cu implicarea minorilor, datează din anul 2021.

Deși indicii totali ai infracțiunilor se reduc, la capitolul infracțiunilor deosebit de grave numărul cazurilor a crescut de la trei  la nouă în 2023, comparativ cu 2022, iar al inracțiunilor  excepțional de grave – de la trei la șase, în aceleași perioade de referință.

Numărul minorilor care au comis infracțiuni (2022 vs 2023)

Analiza  fenomenului criminalității juvenile  după principiul teritorial ne relevă faptul că indicii s-au redus vizibil pe parcursul anului trecut în toate zonele republicii cu excepția ATO Gagauzia, unde s-a înregistrat o creștere de 200 la sută, de la 4 cazuri în 2022 la 12 în 2023.

Totodată, un raport al Inspectoratului General de Poliție arată că la comiterea celor 449 de  infracțiuni au participat 735 copii, dintre care  51 fete.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că, momentan, în penitenciarele Republicii Moldova își execută pedeapsa cu închisoarea 31 de deținuți minori. Vârsta celui mai mic minor aflat în detenție este de 16 ani, acesta executând pedeapsa pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 186 Cod penal – furtul, și a prevederilor art. 1921 Cod penal – răpirea mijlocului de transport.

Potrivit instituției, furtul este infracțiunea pentru care sunt pedepsiți cu privațiune de libertate cel mai mare număr de deținuți minori.

Conform informației livrate de ANP, din numărul total de deținuți minori care la moment se află după gratii, 14 deținuți au săvârșit infracțiunile prin recidivă, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea deținut minor după eliberarea din închisoare revine la stilul de viață obișnuit și continuă să încalce legea.

Penitenciarul nr.10-Goian este unul de tip semiînchis unde îşi execută pedeapsa deţinuţii minori. Acesta este amplasat în comuna Ciorescu, satul Goian.

Accident grav în sudul țării. Un minor care conducea o motocicletă a decedat, iar pasagera sa, o tânără de 17 ani, se află în stare gravă
Articolul anterior
Un eveniment în premieră a fost organizat de Primăria Chișinău. Edilul Ion Ceban a făcut o baie de mulțime la Gala Absolvenților 2022
Articolul următor