Cu toții suntem de acord că o haină de calitate arată superb! Însă, nu oricine poate face diferența. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să identifici dintr-o privire acele obiecte vestimentare pe care le vei purta cel mult un sezon.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2018/07/fata1.jpg)
Calitatea materialului din care sunt fabricate
Materialele din care sunt fabricate hainele sunt, adeseori, cele care dictează prețul și ele pot reprezenta o garanție pentru durata de viață a piesei vestimentare. Multe haine ieftine sunt fabricate din materiale sintetice, vopsite artificial, care sunt dificil de întreținut și de curățat și sunt predispuse mai rapid la uzură. Dacă vrei ca hainele tale să se mențină impecabile cât mai mult timp, cel mai bine este să alegi unele fabricate din materiale naturale, precum lână, cașmir, bumbac, mătase sau in.
Acest lucru este valabil mai ales în cazul articolelor vestimentare tricotate, pentru că materialele sintetice pot provoca reacții alergice sau iritații la contactul cu pielea. Poate cel mai important lucru este faptul că astfel de haine sunt o investiție de lungă durată, adresându-se mai ales acelor femei pentru care nu contează cantitatea, ci calitatea unui produs, și care au deja un stil personalizat, bine definit, care le permite să investească în haine pe care să le poarte o viață.
Calitatea cusăturilor și a tivurilor
O bună metodă de a identifica acele piese vestimentare create pe bandă rulantă, în a căror fabricație nu s-a investit timp și efort proporțional cu prețul pe care îl plătești, este să analizezi cu mare atenție cusăturile și tivurile acestora. O cusătură bună trebuie să fie rezistentă, invizibilă, să lege materialul fără riscul de a-l rupe. Întăriturile realizate de-a lungul cusăturilor sunt și ele un bun indicator că haina respectivă este una de calitate, care nu se va rupe după primele purtări. De asemenea, tivurile trebuie să fie lipsite de neregularități și să nu aibă ațe care atârnă inestetic. Acele tivuri cu aspect nefinisat și neglijent sunt o marcă evidentă a unei calități proaste.
Fermoarele metalice și nasturii de rezervă
Nu vei vedea niciodată o haină de calitate dotată cu un fermoar de plastic sau una care nu îți oferă și niște nasturi sau găici de rezervă. Foarte important este ca nasturii să se potrivească ușor în găurile destinate lor, așa că dacă trebuie să forțezi materialul sau observi că acestea nu sunt simetrice cu poziția nasturilor, cel mai probabil ai pus mâna pe o haină de calitate îndoielnică. Până la urmă, calitatea hainelor și durata lor de viață constau tocmai în aceste mici detalii, a căror importanță devine tot mai mare în timp.
Țara în care au fost fabricate
Potrivit The Luxe Strategist, țara de proveniență a hainelor poate fi un bun indicator al calității, dar și a raportului calitate-preț. De exemplu, hainele fabricate în SUA sunt mai scumpe, pentru că și forța de muncă este mai scumpă. Nici hainele fabricate în Turcia sau Italia nu dezamăgesc, deoarece multe companii au făcut investiții în echipamentele de producție și au mai mare grijă cu forța de muncă atrasă. În schimb, dacă pe eticheta unei haine nu este trecută țara de origine sau este scris doar „produs de import”, înseamnă că aceasta a fost fabricată într-o țară care nu este privită cu ochi buni în industria modei.
Chiar dacă în garderoba noastră se mai strecoară, uneori, și haine cumpărate impulsiv, la prețuri de nimic, este foarte important să înțelegem adevărata valoare a hainelor de bună calitate, cele care se dovedesc a fi o investiție inteligentă pe termen lung și care ne vor rămâne în garderobă ani buni de acum încolo, fără să se deterioreze, să se decoloreze sau să se rupă cu ușurință.