Cum va fi vremea în Săptămâna Floriilor

Duminica Floriilor se sărbătorește cu o săptămână înainte de Paște și, din punct de vedere religios, marchează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Anul acesta, Paștele Ortodox pică în data de 2 mai, iar cu o săptămână înainte, creștinii sărbătoresc Floriile. Astfel, în 2021 Floriile se sărbătoresc pe data de 25 aprilie.

În această săptămână vremea nu se va schimba semnificativ, fiind sub influența unui front atmosferic asociat unui ciclon sudic, cu cer noros şi ploi de scurtă durată în toată ţara.

Conform meteorologilor, prima parte a săptămânii curente va înregistra o tendință de încălzire a vremii, ajungând vineri, 23 aprilie, până la 20 de grade Celsius.

Sfârșitul perioadei de referință va fi caracterizat de temperaturi diurne de maxim 12 grade.

Specialiştii SHS indică că nopțile devin mai calde, iar mercurul termometrelor nu va indica valori sub zero în intervalul nocturn al zilei. 

Astfel, în această săptămână, noaptea se așteaptă între 3 şi 9 grade cu plus, cu excepţia zonei de nord, unde sâmbătă şi duminică se prevede 1-2 grade cu plus.

De asemenea, în această săptămână, „fiind sub influența unui front atmosferic asociat unui ciclon sudic, cerul va fi de noros până la variabil, pe arii restrânse din toate regiunile ţării vor cădea ploi de scurtă durată. 

Vântul va sufla preponderent din nord,  slab până la moderat”, indică Serviciul Hidrometeorologic.

Săptămâna care a început este denumită Săptămâna Floriilor, pentru că duminică, 25 aprilie, creștinii ortodocşi sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. 

Tradiţia spune că înainte de Florii se strâng ramuri înmugurite de salcie şi se duc la biserică, pentru a fi sfințite. Ramurile de salcie reprezintă renașterea anuală a vegetației, precum și ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus, atunci când a intrat în Ierusalim. 

Se mai zice că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, or, nu se poate de plantat pomi înainte de Florii.

sursa

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Filmare cu camera ascunsă pentru carnea vândută în Piața Centrală. ,,Aduci toate zdohniturile”
Articolul anterior
Ce nume a ales Dmitry Shepelev pentru cel de-al doilea fiu al său
Articolul următor