David are nevoie de ajutorul nostru! Puiul suferă de paralizie cerebrală, microcefalie – boală care îi aduce dureri insuportabile

La doar un anișor, viața lui  David atârnă de un fir de ață. Micuțul, are nevoie cât mai urgent de tratament. La cinci luni a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală, microcefalie – boală care îi aduce dureri insuportabile, iar mămica lui plânge neîncetat și este foarte disperată. Familia are nevoie de susținerea noastră! Cea care ne-a scris în redacție este mama lui David, care ne-a rugat să postăm acest articol!

separator

„Bună ziua, sunt Lăcrămioara Ostaf, mama acestui dulce și scump copilaș care lupta zi de zi pentru o speranță. A avea un copil cu dizabilități este o provocare pe care viața ne-o lansează fără drept de apel și căreia, indiferent de circumstanțele în care se întâmplă, trebuie să îi facem față. De aceea, a avea un copil cu dizabilități este una dintre cele mai copleșitoare experiențe pentru un părinte – o experiență care te ia pe nepregătite, purtându-te într-o călătorie prin viață, fără să știi dinainte care este destinația și câte alte provocări vei întâlni pe parcurs. Cu toate acestea, există ceva care este mai presus de orice putere omeneasca, ceva care dă forța de a trece printr-o astfel de suferință făcând față celor mai greu de imaginat situații. De la cinci luni copilul a fost diagnosticat cu paralizie cerebrala, diagnoză care a făcut să mi se rupă inima. Încontinuu facem reabilitări care pentru noi înseamnă o viață cât de cât normală. Am fost în iunie pentru prima dată la Moscova, la reabilitare cu propriile forțe, unde am avut rezultate bune, însă cheltuielile sunt foarte mari pentru noi, pentru că veniturile noastre sunt destul de modeste.  Zi de zi îi vad ochii care îmi cer ajutorul, iar eu ca mamă îndurerată vă cer ajutorul Dvs., pentru că nu am la cine altcineva apela. Atâta timp cât încă nu este totul pierdut, cer din toată inima, ajutorul oamenilor cu suflet mare, care îmi înțeleg durerea și care vor să ne susțină. Ajutați-ne să facem o reabilitare timp de un an de zile peste hotarele țării, tot ce ne oprește este suma uriașă de 15. 000 de euro. Vă implor să ne oferiți șansa și speranța ca totuși David să poată avea o viață fără chin și dureri. Avem foarte mare nevoie de o susținere! Să vă dea Domnul înzecit!!! Mulțumesc din suflet pentru orice donație și susținere!”

Pentru mai multe informații și donații accesați aici

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Incredibil. Oamenii care au supraviețuit fulgerului dezvăluie cum arată pielea lor azi
Articolul anterior
Stela Popa, pe coperta unei faimoase reviste din România! Vezi ce dezvăluiri a făcut despre carieră, familie și rolul de mămică
Articolul următor