De ce este important Rostov pe Don, acolo unde Prigojin i-a chemat pe Șoigu și pe Gherasimov

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, urmărește să forțeze o schimbare de conducere în cadrul Ministerului rus al Apărării, dar este „puțin probabil să reușească”.

De ce e important Rostov, acolo unde au fost chemați Șoigu și Gherasimov

Cu toate acestea, orice mișcare de acest fel ar putea avea impact asupra războiului din Ucraina, transmite grupul de reflecție american Institute of War (ISW), citat de BBC, transmite digi24.ro.

ISW consideră că este „puțin probabil să reușească” ca Evgheni Prigojin să schimbe conducerea ministerului rus, deoarece Kremlinul pare să se opună acțiunii sale. 

Cu toate acestea, orice încercare a grupului Wagner de a prelua controlul asupra Rostov pe Don ar putea avea un impact asupra războiului din Ucraina, deoarece în Rostov se află comandamentul districtului militar rus de sud, care a avut un rol major în eforturile de război ale Rusiei. 

Armata a 58-a de arme combinate a districtului militar de sud este „în prezent angajată în mod decisiv în operațiuni defensive împotriva contraofensivei ucrainene în sudul Ucrainei și centrul de comandă pentru grupul comun de forțe rusești din Ucraina în ansamblu”, se arată în comunicat. 

Prigojin a transmis sâmbătă dimineaţa că se află în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom. 

Prigojin i-a chemat acolo pe ministrul apărării Serghei Şoigu şi pe şeful statului major Valeri Gherasimov.

FSB-ul rusesc face apel la grupul Wagner să nu facă „o greşeală ireparabilă” şi să-l aresteze pe Prigojin
Articolul anterior
„Situația din Rostov pe Don este dificilă”. Putin confirmă că activitatea civilă și militară a fost blocată
Articolul următor