FSB-ul rusesc face apel la grupul Wagner să nu facă „o greşeală ireparabilă” şi să-l aresteze pe Prigojin

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greşeală ireparabilă” şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării.

Yevgeny Prigozhin: UK reviews rules after Wagner head sued journalist - BBC  News

”Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia”, se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax și digi24.ro.

Potrivit comunicatului, ”declaraţiile şi acţiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei şi reprezintă o lovitură în spate pentru militarii ruşi care luptă împotriva forţelor pro-fasciste ucrainene”.

”Toate informaţiile răspândite pe reţelele de socializare în numele lui Evgheni Prigojin despre presupusul bombardament asupra unităţilor din spatele Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare informativă”, adaugă FSB.

Serviciul a precizat că ”direcţia de investigaţii (…) a deschis un dosar penal legitim şi bine fundamentat împotriva lui Prigojin” pentru ”organizarea unei rebeliuni armate”, o infracţiune ce se pedepseşte de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Prigojin a acuzat vineri armata rusă că a bombardat poziţiile companiei militare private şi a promis că îi va pedepsi pe vinovaţi.

Şeful Wagner a făcut apel la forţele din subordinea Ministerului Apărării să nu opună rezistenţă, în caz contrar vor fi ”eliminate imediat”, scrie .

”Suntem 25.000 şi vom afla de ce este haos în ţară”, a scris Prigojin, negând că ar fi vorba de o lovitură de stat. El a susţinut că dorinţa de a pune capăt ”haosului” care domneşte nu este ”o lovitură de stat”, ci un ”marş pentru justiţie” şi că operaţiunile militare nu vor fi afectate de acţiunile Wagner.

Potrivit lui Prigozhin, după ce „se vor ocupa” de cei care îi „anihilează” pe soldaţii ruşi, luptătorii Wagner „se vor întoarce pe front”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat despre ”situaţia din jurul lui Prigojin” şi că se iau măsuri corespunzătoare. 

Mihailo Podoliak, despre conflictul Prigojin-Kremlin: „Totul este abia la început în Rusia”
Articolul anterior
De ce este important Rostov pe Don, acolo unde Prigojin i-a chemat pe Șoigu și pe Gherasimov
Articolul următor