De ce se mută pensionarii germani în Ungaria. Cât costă casele care îi atrag ca un magnet, explozie de cereri

Locuințele ieftine îi atrag ca un magnet de vârstnicii din Germania care aleg să achiziționeze locuințe în Ungaria. În ultimii 2 ani, peste 3.000 de pensionari s-au mutat aici, în special în regiunea lacului Balaton.

Chiar dacă este una dintre cele mai spcumpe zone din țară, aici se găsesc locuinţe mai ieftine decât cele din Germania, scrie ziarulromanesc.at citat de adevarul.ro.

De altfel, în Ungaria, mai ales în zonele rurale, proprietățile sunt mult mai ieftine decât în Germania.

Traiul ieftin, principala cauză

Un agent imobiliar german a explicat cum a prezentat recent unor posibili cumpărători o casă recent renovată, care se află la 10 km distanță de Lacul Balaton. Aceasta costă 18 milioane forinţi (49.000 euro). „La preţul acela nu poţi cumpăra nici măcar un garaj în Germania“, a spus agentul. 

Conform sursei citate, căutările de case au explodat în zonă, înregistrându-se de la trei până la şase prezentări pe zi. Traiul ieftin este unul din principalele motive care îi determină pe pensionarii germani să aleagă să trăiască în Ungaria.

Potrivit băncii fintech N26, costul mediu al vieţii în Germania este de 2.073 euro pe lună. În Ungaria, cu 800 de euro, pensionarii germani duc un stil de viaţă tihnit și echilibrat.

„În Ungaria pot face asta”

În acest sens, o femeie din Dresda a spus că în Germania ar fi rămas fără adăpost, deşi a lucrat 55 de ani. „Vreau doar să trăiesc în pace din pensia mea şi în Ungaria pot face asta“, a explicat femeia. Cu toate că Ungaria are cea mai puternică inflaţie din UE, cu mult peste cea din economia germană, serviciile sunt încă mai ieftine decât în Germania. Ungaria este a doua cea mai ieftină ţară din UE la nivelul serviciilor, pe primul loc situându-se Polonia. 

Un pastor evanghelic care slujeşte în Keszthely spune că germanii aleg Ungaria în număr foarte mare și din cauza situației de pe scena politică germană care i-au făcut să se simtă nesiguri şi nemulţumiţi. În Ungaria însă, pot fi fericiţi.

Sute de români devin proprietari în Ungaria la un preț de 10 ori mai mic decât în țara noastră

Și românii sunt atrași de locuințe în Ungaria. Anul trecut, sute de persoane au ales să își achiziționeze proprietăți în Ungaria. Casele care vin la pachet și cu terenuri de câteva mii de metri pătrați, sunt disponibile la prețuri de 10 ori mai mici decât în România.

Cei mai mulți români care și-au cumpărat o casă în Ungaria sunt din Arad și Timișoara. Aceștia au ales să cumpere case la prețuri între 5.000 și 10.000 de euro care includ teren și toate utilitățile necesare. De regulă, prețurile caselor din Ungaria încep de la 2.500 de euro. 

Prețurile sunt cu mult sub cele din România, unde un apartament cu două sau trei camere ajunge și la 100.000 de dolari în București. Așadar, este foarte greu pentru majoritatea românilor să își cumpere o locuință fără să apeleze la un credit pe 10-30 de ani. 

Care este singurul dezavantaj

La doar câțiva kilometri de granița cu România sute de români au cumpărat case cu terenuri de peste 2-3 mii de metri pătrați la doar 5.000 de euro. Casele sunt într-o stare bună, dar au fost abandonate de proprietarii care au ales să meargă în alte zone ale țării pentru a găsi locuri de muncă mai bune.

Așa apare și singurul dezavantaj al acestor locuințe, lipsa unor locuri de muncă în acele zone. Românii însă nu sunt afectați de acest lucru deoarece fac aproape o oră până la granița cu România sau lucrează chiar de acasă. 

Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz (5 km de frontieră – n.r.). Este în centrul localităţii, are 100 metri pătraţi utili, trei camere şi 4.000 de metri pătraţi de teren.

În momentul de faţă, cea mai ieftină casă pe care o avem în portofoliu este la 9.000 de euro, la circa 7 km de de Variaşu Mic (localitate din Arad aflată la frontieră – n.r.), cu trei camere, utilităţi complete şi teren de 1.500 metri pătraţi”, a declarat pentru Bogdan Holocan, agent imobiliar în zona Banatului, potrivit Agerpres.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Prigojin anunţă sfârşitul Grupului Wagner: ”În curând, Wagner va înceta să mai existe”
Articolul anterior
Un deputat moldovean, pe câmp, la volanul tractorului său: ,,Dacă vom da din coate, vom avea ce mânca la toamnă”
Articolul următor