De la 1 ianuarie 2019, prețul gazelor naturale livrate în Moldova a fost majorat

De la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acest tarif e valabil doar pentru primul trimestru al acestui an, se arată într-un răspuns pentru Mold-street.com, dat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

separator

Astfel costul de import a metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut.

Importul de gaze a crescut cu 9%, preţul cu 34%

Potrivit datelor ANRE în anul 2018, în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) au fost importate 1,13 miliarde metri cubi de gaze, cu circa 9,3% mai mult (apoape 96 milioane metri cubi) decât în 2017. Este cel mai mare volum importat din anul 2011. Totodată circa 45% au fost importate în primul trimestru al anului trecut.

Preţul mediu de import pe parcursul anului 2018 a fost cu 34% (+55,4 dolari) mai mare decât în 2017, ajungând la 217,46 dolari pentru o mie de metri cubi.

În monedă naţională însă, preţul mediu de import în 2018 a crescut cu 22%, până la 3.670 lei pentru o mie de metri cubi de gaze.

Când vor fi ajustate tarifele

Cât despre o eventuală ajustare a tarifelor Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susţine într-un răspuns pentru Mold-street.com că până pe 13 martie, Moldovagaz nu a prezentat la ANRE raportul pentru anul 2018.

„Conform Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE nr. 79 din 29.12.2002, Raportul anual de activitate al titularului de licență se prezintă ANRE nu mai târziu de 20 martie al anului următor anului de raportare”, explică autoritatea de reglementare.

Totodată în răspuns se precizează până la această dată „calcule pentru ajustarea tarifelor și prețurilor reglementate nu au fost depuse spre examinare (înregistrare) la ANRE”. Amintim că tarifele actuale la gaze au fost stabilite un an în urmă.

În plus la insistenţa Mold-street.com, ANRE a solicitat Moldovagaz să publice pe pagina sa web „informațiile aferente, inclusiv rapoartele privind situația financiară pentru anul 2017”. Rapoartele pentru anii precedenţi nu au fost publicate.

Republica Moldova implementează votul prin corespondență. Care va fi procedura

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament în lectură finală. Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului la vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care vor organiza această metodă alternativă de exercitare a dreptului la vot. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost supus unui amplu proces de consultări publice la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice și ai autorităților publice implicate în procesul electoral. Propunerile parvenite au fost luate în considerație la îmbunătățirea documentului.

Printre amendamentele acceptate figurează includerea criteriilor pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Astfel, condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior; experiența implementării acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri; siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

De asemenea, a fost eliminată incertitudinea privind vârsta alegătorilor. Respectiv, își vor exercita dreptul la vot prin corespondență persoanele care, la depunerea solicitării, au împlinit vârsta majoratului. O altă prevedere inclusă în document se referă la asigurarea securității votului. Astfel, plicul cu materiale pentru votare va conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați. Codul Contravențional a fost completat cu un articol care vizează nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență sau transmiterea buletinului de vot unei persoane terțe.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Violonista Alexandra Conunova, decorată de președinta Maia Sandu cu titlul onorific de „Artist al Poporului”

Violonista din Republica Moldova, Alexandra Conunova, a fost decorată cu titlul onorific de „Artist al Poporului”. Premiul a fost înmânat de președinta Maia Sandu, pe scena Sălii cu Orgă de la Chișinău.

„Este un titlu binemeritat, Alexandra este nu doar o mare artistă a poporului nostru, ea este admirată și dincolo de hotarele țării noastre.

I-am mulțumit din numele spectatorilor noștri pentru talentul său prin care ne aduce atâta bucurie, dar și pentru că sprijină tinerele talente din țara noastră prin fundația sa, Arta Vie. Este esențial pentru copiii noștri să aibă modele adevărate, să înțeleagă că, în afară de talent, marile scene ale lumii și ale vieții pot fi cucerite prin caracter, dedicație și multă, foarte multă muncă”, susține Maia Sandu printr-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit șefei statului, Alexandra Conunova este cu adevărat o minunată ambasadoare muzicală a țării noastre, așa cum sunt și mulți alți artiști din Republica Moldova care, prin talentul lor, ne integrează în marea cultură europeană.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, clarinet, oboi, flaut, vioară şi pian

Revoluție în industria panourilor fotovoltaice. Un nou material crește eficiența celulelor solare la 190%

Cercetătorii de la Universitatea Lehigh au dezvoltat un material cu potențialul de a crește semnificativ eficientă panourilor solare, relatează Interesting Engineering.

Inovațiile constante care îmbunătățesc eficientă au devenit cruciale, în special pentru a satisface nevoile energetice globale.

Echipa de cercetători a prezentat în premieră un prototip care utilizează un material cuantic că strat activ într-o celulă solară. Materialul respectiv a prezentat o absorbție fotovoltaică de 80% și o eficientă cuantică externă (EQE) de până la 190%.

Această performanță este remarcabilă deoarece depășește limita teoretică stabilită de eficientă Shockley-Queisser pentru celulele solare tradiționale pe baza de siliciu. În comparație, celulele solare convenționale au o EQE maximă de 100%.

„Această lucrare reprezintă un salt semnificativ în înțelegerea și dezvoltarea de soluții energetice durabile. Evidențiază abordări inovatoare care ar putea redefini eficientă și accesibilitatea energiei solare în viitorul apropiat”, a declarat Chinedu Ekuma, profesor de fizică la Universitatea Lehigh și autor al lucrării de cercetare, într-un comunicat.

sursa

Tânăra dispărută după o vizită la mănăstire, a fost găsită fără suflare
Articolul anterior
O statuie de bronz a lui David Beckham a fost instalată în fața clubului L. A. Galaxy
Articolul următor