De Putin, nu scapă nimeni! Tânărul pilot rus, care a dezertat cu elicopterul în Ucraina, a fost găsit mort în Spania

Într-o dezvoltare tulburătoare care subliniază pericolele pe care le înfruntă cei care aleg să dezerteze din forțele armate rusești, Maxim Kuzminov, un pilot rus care a dezertat anul trecut în Ucraina, a fost găsit mort pe 13 februarie în orașul Villajoyosa, aproape de Alicante, în sudul Spaniei. Descoperirea sa, raportată inițial de agenția spaniolă de știri EFE și confirmată de surse din cadrul serviciului militar de informații ucrainean (GUR), ridică semne de întrebare grave privind siguranța dezertorilor și implicațiile internaționale ale acestui act, scrie aznews.ro.

Misterul morții unui dezertor rus în Spania: Cazul pilotului Maxim Kuzminov

Kuzminov, cunoscut pentru dezertarea sa spectaculoasă cu un elicopter Mi-8 în august, anul trecut, trăia în Spania sub identitate falsă, utilizând un pașaport ucrainean. La momentul dezertării, serviciul militar de informații ucrainean a făcut publică povestea sa, inclusiv detaliile privind cum a fost contactat de GUR, care i-a oferit bani și protecție în schimbul cooperării.

Potrivit relatărilor, Kuzminov a reușit să treacă granița zburând cu elicopterul sub radar, o manevră riscantă care a surprins atât aliații cât și adversarii. Companioni din echipajul său, neștiind de planurile sale, au încercat să scape după aterizare, dar au fost uciși de forțele ucrainene. Kirilo Budanov, șeful GUR, a declarat că serviciul a reușit să scoată și familia pilotului din Rusia, oferindu-le protecție.

Moartea lui Kuzminov în Spania adaugă un nou capitol întunecat la povestea sa deja complexă. Reprezentanți ai GUR au confirmat pentru Kyev Post că pilotul a fost asasinat, iar o mașină calcinată găsită în apropierea locuinței sale sugerează utilizarea acesteia de către asasini. Detaliile și motivul exact al uciderii sale rămân necunoscute, dar acest incident subliniază riscurile semnificative la care se expun dezertorii și familiile lor.

Serghei Narîşkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a refuzat să comenteze despre situația pilotului, lăsând loc speculațiilor privind posibilele implicații ale serviciilor secrete rusești în moartea sa. Incidentul atrage atenția asupra dinamicii delicate dintre Rusia și Ucraina, precum și asupra vulnerabilității celor care aleg să se opună Kremlinului.

Pe măsură ce comunitatea internațională urmărește dezvoltările, moartea lui Kuzminov servește drept o amintire sumbră a pericolelor pe care le implică conflictul continuu între Rusia și Ucraina, precum și prețul pe care unii îl plătesc pentru a căuta o viață liberă de subjugare și frică.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit de la primele simptome! Terapia celulară, descoperire majoră în lupta împotriva acestei maladii
Articolul anterior
O echipă de copii romi a câștigat un important concurs de robotică
Articolul următor