Decizie periculoasă. Țara în care tinerii se infectează intenționat cu coronavirus pentru a putea obține certificatul verde

Inspectoratul olandez responsabil pentru sănătatea tinerilor (IGB) avertizează că au apărut grupuri online care oferă posibilitatea infectării deliberate cu SARS-CoV-2 pentru ca persoanele respective să poată fi considerate ca trecute prin boală și să poată obține astfel certificatul verde, relatează agenția EFE, citată de Agerpres. Totul, în contextul în care guvernul plănuiește ca certificatul să fie valabil doar pentru persoanele imunizate sau cele care au suferit recent de Covid-19.

Pentru suma de 33,50 de euro, tinerii pot obține un pachet ce include un tub cu lichid pentru a se infecta cu coronavirus şi un test rapid pentru a verifica dacă rezultatul este pozitiv.

Reprezentanții IGB au făcut apel la tinerii olandezi să nu încerce să se contamineze pentru că riscă să dezvolte forme grave ale bolii și să transmită și altora virusul, punând în pericol sănătatea publică. „Este periculos să te infectezi intenţionat cu noul coronavirus. Dacă faci acest lucru te pui în pericol pe tine şi pe ceilalţi (…) Coronavirusul este periculos. Te poţi îmbolnăvi grav”, a transmis inspectoratul olandez.

Marina Eckenhausen, inspector general al Inspectoratului olandez responsabil pentru sănătatea tinerilor: Pentru suma de 33,50 de euro, un site le oferea tinerilor posibilitatea de a se contamina cu SARS-CoV-2, printr-un pachet ce include un tub cu lichid pentru infectare și un test rapid. Inspectorii IGJ au început să facă investigații cu privire la pagina online care, între timp, a fost ștearsă.

Guvernul olandez intenționează ca în perioada următoare să excludă persoanele nevaccinate din rândul celor care pot obține certificatul verde, chiar dacă acestea au un test cu rezultat negativ, plan care trebuie aprobat de Parlament. În Olanda, certificatul verde asigură, printre altele, accesul în malluri, restaurante, baruri sau concerte.

Autoritățile olandeze au confirmat în ultimele 24 de ore peste 23.000 de cazuri noi de COVID, un bilanț record. Rata de vaccinare cu schemă completă în Olanda este de aproximativ 83% în rândul populației de peste 12 ani. Începând din 13 noiembrie, Olanda a intrat într-un lockdown parțial de trei săptămâni, perioadă în care barurile, restaurantele și supermarketurile se închid la ora 20:00, magazinele cu produse considerate neesențiale nu mai primesc clienți de la ora 18:00, competițiile sportive se desfășoară fără spectatori, iar angajații sunt îndemnați să lucreze de acasă cât mai mult posibil.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Cod galben de vânt puternic, emis în Moldova. Perioada vizată
Articolul anterior
Fostul director al Agenției Servicii Publice, plasat în arest la domiciliu
Articolul următor