Deficit mare de specialiști în domeniul IT, deși salariile sunt de ordinul miilor de euro

Sectorul Tehnologiilor Informaționale, unul dintre domeniile privilegiate peste Prut, cu afaceri de peste 70 de miliarde de lei în fiecare an, duce lipsă de specialişti. Deşi sunt mii de absolvenţi anual, necesarul este încă mare.

Pe piața din România, deficitul de profesionişti IT depășește acum 25.000, arată analizele recente. Asta pentru că mulţi dintre angajaţii în domeniu aleg să muncească pentru companii străine. Motivul este previzibil: salariul. Mai exact, un IT-is junior poate câştiga în jur de 1.000 de euro, în vreme ce programatorii cu experienţă pot încasa peste 6.000 euro.

Deşi în industria IT veniturile sunt mult peste cele din alte domenii de activitate, prea puţine companii din ţară pot să ţină pasul cu cele de afară. Iar angajatorii din Europa sau Statele Unite ale Americii vin cu oferte greu de refuzat, scrie Observator.

Bonusul este faptul că mulţi dintre IT-iştii români nici nu trebuie să se relocheze sau să plece de acasă pentru a-şi face treaba. Se estimează că în 2025, Europa va duce lipsă de aproximativ jumătate de milion de profesionişti tech.

Mai multe garaje din Chișinău au fost demolate

Mai multe garaje din sectorul Centru al Capitalei au fost astăzi demolate, informează unica.md.

În urma demersurilor pentru îmbunătățirea aspectului urban și a respectării legislației, Primăria Chișinău, în colaborare cu Pretura Centru, au demontat și evacuat 3 garaje metalice instalate în mod neautorizat pe terenul public din str. Alexandru Cosmescu, nr. 5.

”Îndemnăm cetățenii să utilizeze spațiile publice conform normelor în vigoare.”, se arată într-um mesaj al municipalității.

Maia Sandu, întâlnire cu studenții care participă la programul de stagii plătite în serviciul public

Președintele Maia Sandu a avut o întâlnire cu stagiarii care muncesc cu funcționarii din cadrul instituției prezidențiale, informează unica.md.

”Am avut o discuție interesantă și încurajatoare cu studenții care participă la programul de stagii plătite în serviciul public și i-am îndemnat să revină în instituțiile publice după ce își termină studiile. Urmează o perioadă istorică pentru țara noastră, în care tinerii trebuie să pună umărul la construirea unui viitor prosper pentru toți cetățenii, dar mai ales pentru ei înșiși – în Moldova Europeană.

Sunt 111 stagiari care muncesc, cot la cot cu funcționarii, în 20 de instituții publice, în cadrul unui program susținut de Guvern și de Delegația Uniunii Europene la Chișinău. Toți sunt plini de idei, energie și de dorință de a contribui la dezvoltarea Moldovei Europene. Cel mai important, cu toții își doresc să contribuie la binele țării.”, scrie Maia Sandu într-o postare.

Olga Pîntea, medic de familie: Europa înseamnă asistență medicală calitativă și pacienți responsabili de sănătatea lor

Medicul de familie Olga Pîntea activează de mai mulți ani într-o instituție medicală de stat. Ea are grijă ca fiecare pacient care intră pe ușa cabinetului să primească asistența și tratamentul necesar. Contribuția pe care Olga o aduce zilnic la starea de sănătate a cetățenilor noștri este incontestabilă și de neprețuit. 

Ca reprezentant medical, ea își dorește mai multe investiții în sistemul sănătății, astfel încât cetățenii să se poată baza pe ajutorul acordat în instituțiile publice. Fiecare are dreptul la sănătate și la asistență medicală de calitate. 

„Mi-aș dori ca în Moldova să se facă investiții în sistemul sănătății, în educația populației, să se dezvolte infrastructura astfel ca toți oamenii să beneficieze de servicii la standarde europene”, a declarat medicul. 

Starea de sănătate a pacienților depinde și de responsabilitatea acestora. Dezvoltarea unei culturi din care sănătatea face parte din valorile fundamentale ale oamenilor este esențială pentru starea de bine a unei națiunii. În acest sens, ar fi bine să luăm exemplu de la țările europene. 

„Europa pentru mine înseamnă o calitate mai bună a vieții, un nivel înalt al educației, asistenței medicale calitative și a pacienților responsabili față de sănătatea lor”, menționează Olga Pîntea. 

Videoul integral poate fi vizionat AICI.

Ea este sosia lui Kate Middleton. Femeia seamănă izbitor cu ducesa de Cambridge
Articolul anterior
Nunta unei mirese, fără mire
Articolul următor