Delegații pe străzile Capitalei, timp de două zile! Transportul rutier va fi restricționat

Poliția informează că, în perioada 22 – 23 mai, în Chișinău va avea loc cel de-al XIX-le-a Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene.

În timpul deplasării delegațiilor transportul rutier va fi restricționat parțial pe unele străzi:

  • str. Mitropolit Varlaam, perimetrul străzilor A. Pușkin – Vlaicu Pârcălab;
    – str. Vlaicu Pârcălab, perimetrul străzilor Mitropolit Varlaam – București;
    – strada București, perimetrul străzilor Vlaicu Pârcălab – Maria Cebotari;
    – strada Maria Cebotari, perimetrul str. Alexei Șciusev – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Polițiștii vor fi prezenți pentru a fluidiza traficul rutier cu redirecționarea acestuia pe străzile adiacente, dar și pentru a oferi suport șoferilor.

În acest context, poliția îndeamnă șoferiisă respectați cerințele polițiștilor antrenați în executarea misiunilor de serviciu și să vă organizați din timp rutele alternative de deplasare, dacă urmează să intersectați străzile menționate.

Soția regizorului Arcadie Spoială, după decesul tragic al acestuia în timpul furtunii: ”Cel mai iubit soț și tată”. Zeci de mesaje de condoleanțe pe rețele

Soția regizorului și directorului de imagine din Republica Moldova Arcadie Spoială a venit cu un mesaj dedicat soțului său pe rețelele sociale. Totodată, Tatiana a anunțat când și unde oamenii își vor putea lua rămas-bun de la răposatul său soț.

„Cu mare regret și durere anunțăm trecerea în neființă a celui mai iubit soț, tată și fiu, Arcadie Spoială”, a scris soția bărbatului, Tatiana Spoială, transmite Știri.md

De asemenea, femeia a anunțat că cei care doresc să-și ia rămas-bun de la el se pot apropia astăzi, 13 iunie, la Cimitirul „Sf. Lazăr”, pe strada Doina, 189, Sala de Priveghi, între orele 17:00 și 21:00. 

Cu un mesaj de condoleanțe a venit și interpretul Ionel Istrati, care a fost alături de Arcadie Spoială în ultimele sale clipe. 

„În viața noastră există momente când nu poți să respiri sau să gândești. Trăiesc acum una dintre marile dureri din viața mea. Bunul meu prieten, sprijinul meu în ceea ce am creat frumos în ultimii ani, a plecat la Domnul. Bătrânii zic despre „ceasul cel rău”. Acest ceas a venit ieri, ca o furtună, ne-a nenorocit. Drum lin. Lumină lină, bunul meu prieten”, a scris Ionel Istrati. 

Pe data de 11 iunie, un bărbat în vârstă de 36 de ani a decedat după ce peste cortul în care se afla, din cauza furtunii puternice, a căzut o creangă. Acesta s-a stins în ochii copiilor șia soției sale, deoarece nu a reușit să iasă din cort când a început furtuna.

Fratele regizorului, Dumitru Spoială, a confirmat că Arcadie Spoială a decedat și a declarat că familia va veni cu un mesaj public. 

După ce în mediul online au apărut informații precum că regizorul din Moldova Arcadie Spoială a decedat după ce o creangă grea a căzut peste cortul în care se afla, prietenii și cunoscuții săi au venit cu mesaje de condoleanțe pe rețelele sociale. 

SUA a aplicat sancțiuni Evgheniei Guțul. Reacția bașcanei: ”Nu este o surpriză”

Statele Unite ale Americii au anunțat astăzi, 12 iunie, sancțiuni împotriva bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul Șor, declarat neconstituțional, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin.

Ambasada SUA la Chișinău precizează că sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, transmite ipn.md.

La fel este vorba despre interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA, în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite.

„Cetățenii moldovenii, inclusiv locuitorii UTA Găgăuzia, merită alegeri libere și corecte și instituții democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influența malignă a Kremlinului. Statele Unite salută progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice și economice, precum și rezistența la acțiunile de interferență ale Kremlinului. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper și mai sigur”, se menționează într-un comunicat de presă al misiunii diplomatice.

Premierul Dorin Recean a comentat că reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova. 

„SUA au impus, astăzi, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale. Decizia vine în urma unei cooperări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale. Acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Moldova”, a declarat premierul.

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, spune că nu este surprinsă să se vadă pe listele de sancțiuni ale Statelor Unite ale Americii. „Măcar acum mai multă lume știe despre găgăuzi”, a notat bașcana pe Telegram.

„Să mă văd pe listele de sancțiuni din SUA nu este o surpriză pentru mine. Acest lucru era de așteptat. Exact așa cum se comportă echipa lui Sandu, curatorii lor acționează în același mod. Nu este benefic pentru ei că noi, împreună cu parteneri de încredere, îmbunătățim condițiile de viață ale moldovenilor și, în special, ale găgăuzilor”, a scris Guțul, transmite Știri.md.

„Nu are rost să-ți fie frică de instanțe, sancțiuni, amenințări. Echipa noastră și cu mine nu ne vom opri înaintea obiectivului cel mare – îmbunătățirea vieții pentru poporul și țara mea. Am depășit și vom depăși cursa cu obstacole organizată de Maia Sandu și curatorii ei. Dar acum multă lume mai știe despre găgăuzi”, a mai adăugat bașcanul.

Emoții pentru elevii claselor a IX-a! Aceștia susțin azi examenul la istorie

Astăzi, 13 iunie, elevii claselor a noua susțin ultimul examen din cadrul sesiunii de absolvire a gimnaziului. Începând cu ora 09:00, aproximativ 30 de mii de candidați vor susține proba la istoria românilor și universală, scrie radiomoldova.md.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în opt raioane, examenele de absolvire a gimnaziului sunt monitorizate de circa 400 de observatori voluntari. Această măsură este aplicată în cazul raioanelor în care elevii au absolvit gimnaziul cu note mari, dar au obținut rezultate slabe la examenul național de bacalaureat. Totodată, o parte din testele elevilor din aceste raioane vor fi reevaluate centralizat de o comisie republicană.

Amintim că testele vor fi verificate în perioada 3-19 iunie de către Comisiile Raionale sau Municipale de Evaluare. Rezultatele vor fi afișate la data de 20 iunie în fiecare instituție de învățământ, în care s-au desfășurat examenele. Elevii pot depune cerere de examinare a contestației la instituția de învățământ, pe 21 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 25 iunie.

Magistraţii repun pe rol procesul lui Vlad Filat
Articolul anterior
Ce trebuie să mănânce tinerii?
Articolul următor