Deputat german: ,,Toate uşile sunt deschise pentru preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu”

„În Uniunea Europeană (UE), toate uşile sunt deschise pentru preşedinte ales al Republicii Moldova, Maia Sandu”, a declarat preşedintele Forumului germano-moldovenesc, deputatul Bundestag-ului german, Fritz Felgentreu.

separator

Potrivit corespondentului agenţiei Infotag de la Berlin, în cadrul unei discuţii cu genericul „Moldova după alegerile prezidenţiale”, desfăşurată luni seară, Fritz Felgentreu a spus că „Maia Sandu este foarte respectată şi recunoscută în UE, în timp ce preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon i-a fost greu să găsească contacte la Bruxelles”.

„Germania este interesată să consolideze statutul de drept în Moldova şi este gata să susţină cursul reformelor, iar victoria Maiei Sandu este un progres semnificativ. Nu exclud posibilitatea ca ea să fie invitată în Germania de Cancelarul german, Angela Merkel.

Maia Sandu a reuşit să mobilizeze alegători cu diferite opinii în jurul luptei împotriva corupţiei, soluţionarea problemelor sociale şi economice fără a le pune în faţa unei alegeri – fie UE, fie Federaţia Rusă.

Alegerea constantă între Occident şi Est, care s-a instituit în Moldova în ultimele decenii, a dus doar la stagnare”, a spus el.

Potrivit lui, noul preşedinte al Moldovei a primit un mandat clar şi bine definit de la popor.

„Maia Sandu are o mare autoritate morală, dar puterile preşedintelui sunt limitate. Pentru a-şi îndeplini promisiunile, Maia Sandu are nevoie de sprijin parlamentar.

Dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate, iar ea, împreună cu Partidul „Acţiune şi Solidaritate” (PAS), va reuşi să transfere dinamica alegerilor prezidenţiale la cele parlamentare, atunci se vor deschide noi oportunităţi”, a spus Fritz Felgentreu.

Deputatul Bundestag-ului german a subliniat că că, pentru a crea o majoritate parlamentară stabilă, vor fi necesare mari renunţări.

„Uniunea Europeană va monitoriza îndeaproape dezvoltarea situaţiei din Moldova, fără a exercita vreo presiune din exterior. În acelaşi timp, asistenţa financiară din partea UE va fi, ca întotdeauna, condiţionată de statutul de drept şi de implementarea reformelor”, a conchis deputatul.

Moment șocant la un concert! Un celebr rapper american a murit, după ce s-a prăbușit pe scenă. Are trei premii Grammy în carieră

Moment șocant în timpul concertului rapperului Fatman Scoop în Connecticut. Muzicianul s-a prăbușit pe scenă, în spatele pupitrului DJ-ului. A fost reanimat, printr-un masaj cardiac, apoi transportat la spital de urgență, scrie digi24.ro.

Din păcate, acesta și-a pierdut viața la numai 53 de ani. Anunțul tragic a fost făcut de managerul său de turneu, Birch Michael, cunoscut sub numele de Pure Cold.

„Cu cea mai grea inimă anunț decesul lui Isaac Freeman III, cunoscut profesional ca Fatman Scoop”, a declarat acesta pe rețelele sociale. Vineri seara, artistul a început să se simtă rău în timpul spectacolului și s-a prăbușit pe scenă, fiind transportat de urgență la spital. Managerul său, DJ Birch Michael, a anunțat moartea rapperului, iar familia artistului a descris pierderea sa ca pe cea a unui „suflet strălucitor” atât pe scenă, cât și în viață

Fatman Scoop, cunoscut pentru colaborările cu Missy Elliott și Mariah Carey și pentru hitul său „Be Faithful”, a câștigat trei premii Grammy și a fost activ și în reality TV. Cauza exactă a decesului nu a fost încă dezvăluită. Într-o înregistrare video, rapperul a fost surprins strigând „Let’s make some noise!” înainte de a se prăbuși pe scenă. „Dacă ați venit să petreceți”, a spus rapperul, înainte de a lua o pauză lungă. Apoi a părut să se aplece în față. „Faceți gălăgie”, a adăugat el, cu cuvintele stâlcite. Imediat ce a terminat de vorbit, s-a prăbușit la pământ, scăpând microfonul.

Creatura rară care a fost observată pe teritoriul României. Vine din Rusia 

Creatura rară observată recent pe teritoriul României, care e originară din Rusia. Aceasta nu apare, de obicei, la noi în țară în această perioadă din an, scrie fanatik.ro.

De curând, pe teritoriul României a fost observată o pasăre rară, de talie mare, care este originară din Rusia. Prezența ei la noi în țară, în această perioadă, reprezintă ceva cu totul neobișnuit.

Este vorba despre lebăda de iarnă, observată pe teritoriul județului Brașov, în localitatea Voila, pe 21 iulie 2024. Specia a fost văzută și în zilele de 4 și 7 august, în aceeași localitate.

De altfel, în același județ, dar în localitatea Dridif, specia a fost observată pe 26 iulie, potrivit observațiilor înregistrate pe Rombird.ro. 

Lebăda de iarnă este o specie de talie mare, având un aspect general greu de confundat. Adulți au un colorit complet alb, iar ciocul acestei specii este lung și subțire, de culoare galbenă, cu vârful și marginile negre.

Coloritul juvenililor este alb-murdar, cu tentă maronie, iar ciocul e maro deschis, cu vârful negru. Au o lungime a corpului de 140 – 160 cm, iar greutatea este de 5600 – 13100 de grame. Anvergura aripilor acestei specii e cuprinsă între 205 și 235 cm.

Echinocțiul de toamnă 2024. Din septembrie nopțile devin mai lungi

Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică, scrie digi24.ro.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora Moldovei.

“Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară. Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Actorul Vlad Ciobanu va fi condus mâine pe ultimul drum. Sicriul cu corpul neînsuflețit al actorului va fi depus în holul teatrului „Luceafărul”
Articolul anterior
De ce Vladimir Putin încă nu s-a vaccinat împotriva Covid-19, deşi Rusia are deja un vaccin
Articolul următor