Dezastru ecologic într-o locație preferată de turiști. 278 de tone de păcură, 50 de tone de motorină, acid azotic și alte substanțe chimice vor ajunge în mare

Autoritățile din Sri Lanka se pregătesc de o poluare masivă din cauza navei scufundate X-Press Pearl, după ce încercările de a tracta vasul în ape mai adânci au eșuat, informează BBC.

Nava înregistrată în Singapore a ars două săptămâni, înainte să înceapă să se scufunde în apropierea portului Colombo. O parte din carena navei s-a așezat pe fundul mării.

Experții se tem că sutele de tone de păcură din rezervoarele cargobotului ar putea devasta viața marină și plajele din zonă. Au fost pregătite deja dispozitive de extragere a petrolului din apă, dispersanți chimici și bariere plutitoare pentru controlarea scurgerilor.

Nava X-press Pears transporta acid azotic, dar și alte substanțe chimice și produse cosmetice, înainte să ia foc. Flăcările au fost stinse la începutul săptămânii, însă nava a fost distrusă. Vasul a poluat deja apele și plajele din Negombo cu milioane de mici peleți de plastic, care se aflau în câteva containere.

Experții în salvarea navelor au încercat să tracteze epava mai departe de coastă. Joi, operatorul din Singapore al vasului a anunțat că partea din spate s-a așezat pe fundul mării, la o adâncime de 21 de metri, iar partea din față a început și ea să se așeze.

Navele marinei din Sri Lanka și mai multe avioane monitorizează epava, căutând scurgeri, însă operațiunea este îngreunată de vremea rea.

„Nu există o încă o scurgere de păcură, însă am pregătit echipamente pentru a ne ocupa de o posibilă scurgere”, a declarat Indika de Silva, purtător de cuvânt al marinei, pentru AFP. „Chiar dacă prova atinge fundul mării, va exista o secțiune a punții superioare care va rămâne deasupra apei”.

Nava X-Press Pearl avea la bord 278 de tone de păcură și 50 de tone de motorină. Totodată, transporta 20 de containere cu lubrifianți.

O organizație de mediu avertizează că nava, care transporta și acid azotic și lingouri de plumb, ar putea crea „o supă chimică” în zonă.

Pescarilor din zonă li s-a spus să rămână la țărm din cauza poluării. „Interdicția afectează 4.300 de familii în satul meu”, a declarat Denzil Fernando, liderul unui sindicat regional de pescuit. „Majoritatea oamenilor trăiesc cu o masă pe zi. Cât timp putem continua așa? Guvernul trebuie să ne lase să pescuim sau să ne ofere compensații”.

Între timp, guvernul din Sri Lanka a anunțat că va încerca la rândul lui să obțină compensații pentru incident. „Vom calcula costul încă de la început și vom cere compensații”, a declarat Rohitha Abeygunewardene, ministrul porturilor.

Autoritățile din Singapore și-au lansat propria anchetă.

Oficialii din Sri Lanka sunt de părere că focul a fost provocat de o scurgere de acid azotic despre care echipajul știa deja de 10 zile. Operatorul din Singapore a confirmat că echipajul știa de scurgere, însă susține că acestuia nu i-a fost permis accesul în porturi din India și Qatar.

sursa: www.digi24.ro

Până în 2030 va fi dublat numărul de poduri peste Prut

A fost desemnată compania care va elabora Studiului de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut, a anunțat secretarul de stat la ministerul Transporturilor de la București, Irinel Ionel Scrioșteanu, transmite IPN.

Este vorba de podul nou Costești – Stânca al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Botoșani și al raionului Rîșcani.

Podul nou Leova – Bumbăta al cărui amplasament va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, raionului Leova.

Podul nou Leca – Falciu al cărui amplasament va fi pe teritoriul județului Vaslui și al raionului Cantemir.

Totodată, podul nou Bărboieni – Răducăneni al cărui amplasament este localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul raionului Nisporeni.

Până în anul 2030 ministerul român menționează că va fi dublat numărul podurilor rutiere existente.

Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri peste Prut este de puțin peste un milion de lei românești fără TVA, pentru fiecare lot în parte, iar sursa de finanțare este asigurată de la bugetul statului român. Termenul de elaborare a Studiului de Fezabilitate este de 12 luni.

Potrivit autorităților construcția acestor poduri peste Prut va duce la eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei, creșterea capacității de transport dintre cele două țări, realizarea conectivității Republicii Moldova cu rețelele europene de transport TEN-T și fluidizarea fluxului de transport mărfuri cu camioanele ce trebuie operate în Portul Constanța.

De astăzi lumina și căldura sunt mai scumpe

Consumatorii vor achita începând cu ziua de astăzi mai mult pentru energia electrică și pentru energia termică. Hotărârile ANRE cu privire la majorarea tarifelor au fost publicate în Monitorul Oficial, transmite IPN.

UPD 11.00 – În știrea inițială s-a strecurat o eroare tehnică: au fost indicate aceleași tarife pentru ambii furnizori de energie electrică. IPN își cere scuze pentru această confuzie. Precizăm că noile tarife pentru consumatorii Premier Energy sunt următoarele:

Pe 3 ianuarie, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

– 3,02 lei/kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,26 lei/kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,29 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV);

– 3,51 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

– 4,10 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele tarife, fără TVA:  

– 3,10 lei /kWh la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;

-3,34 lei /kWh la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;

– 3,64 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV);

-4,68 lei /kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV).

Tot de astăzi intră în vigoare noul tarif pentru consumul de agent termic. Tariful pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica” va constitui 2 510 lei /Gcal (+38%). Tariful pentru energia termică livrată de „CET Nord” va fi de 2 126 lei /Gcal (+17%).

În cazul „Comgaz-Plus”, tariful pentru termie va fi de 3 603 lei /Gcal (+1%). Consumatorii „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” vor achita un tarif de 3 222 lei /Gcal (+12%).

Încă o lună de stare excepțională: Noi decizii luate la Tiraspol

Starea de urgență din regiunea transnistreană a fost prelungită cu 30 de zile. Așa-zisul soviet suprem a aprobat în acest sens „decretul” liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, transmite IPN.

Potrivit deciziei administrației de la Tiraspol, starea de urgență, instituită în legătură cu criza energetică, rămână în vigoare până pe data 8 februarie.

Administrația de la Tiraspol a decis pe 9 decembrie 2024 să instituie stare de urgență economică pe malului stâng al Nistrului, dar atunci încă nu se cunoștea dacă după 1 ianuarie 2025 concernul rus Gazprom va continua sau nu livrările pentru regiunea transnistreană.

De când gazul rusesc a fost oprit, peste 51 000 de gospodării din regiunea transnistreană au rămas fără gaz și aproape 1 500 de blocuri de locuințe nu au căldură și nici apă caldă. De asemenea, localnicii se confruntă cu deconectări zilnice de energie electrică.

Echipe mobile de vaccinare ,,din casă în casă”, organizate în localitățile din Moldova
Articolul anterior
De Ziua internaţională a mediului, preşedintele Maia Sandu a participat la curățarea unei păduri din Vadul lui Vodă
Articolul următor