Discurs emoționant. Ultimul mesaj de Anul Nou transmis de Angela Merkel în calitate de cancelar

Cancelarul german Angela Merkel a rostit ultimul său mesaj de Anul Nou din această funcţie, pentru că ea se va retrage înaintea alegerilor din septembrie 2021.

Calificat de presa europeană drept un discurs emoţionant, Angela Merkel a spus că 2020 a fost cel mai greu din cei 15 ani de mandat, scrie digi24.ro.

„Ce an am avut! În 2020, am avut ceva ce a venit peste noi, fără să ne aşteptăm. Un virus necunoscut care ne-a invadat trupurile şi vieţile. Ne-a lovit în ceea ce aveam mai uman: contacte sociale, conversaţii, îmbrăţişări, aniversări. Virusul a transformat comportamente normale în unele riscante, ne-a făcut să ne protejăm, într-un fel neaşteptat. Anul 2020, al pandemiei, a fost unul din care am avut ce învăţa. În primăvară a trebuit să reacţionăm la un virus despre care nu ştiam nimic verificat, a trebuit să luăm decizii despre care numai speram că le-am luat corect. Pandemia de coronavirus a fost şi rămâne o provocare pe termen lung politică, economică şi socială”, a spus cancelarul Angela Merkel.

„Va depinde de noi toţi, multă vreme de acum încolo, să vedem cum vom răzbi în această pandemie”, a subliniat cancelarul german. Ea le-a cerut germanilor să respecte regulile și în zilele şi săptămânile care vor urma, menționând că în continuare sunt „timpuri grele” pentru țară. „În afară de vaccin, avem cele mai eficiente mijloace la dispoziţia noastră, respectând regulile, fiecare dintre noi”, a insistat cancelarul german.

Totodată, Angela Merkel le-a mulţumit cetățenilor pentru disciplina de care marea majoritate au dat dovadă, pentru că au purtat măşti şi au păstrat distanţa fizică.

Există speranţă, a spus Angela Merkel, în contextul în care au fost vaccinate primele persoane în întreaga Europă şi în lume. Ea a dat asigurări că „oricine va dori” va putea să se vaccineze şi a spus că şi ea se va vaccina atunci când „îi va veni rândul”.

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume sunt o altă sursă de speranţă, inclusiv cei din Germania, care au dezvoltat primii un test anti-coronavirus fiabil şi au făcut primul vaccin ce urmează să fie aprobat de multe ţări, a subliniat cancelarul. Amintindu-i, cu nume şi prenume, pe fondatorii companiei germane BioNTech, Ugur Sahin şi Ozlem Tureci, Angela Merkel a subliniat că această companie cu sediul la Mainz are angajaţi care provin din 60 de ţări.

„Nimic nu poate demonstra mai bine decât atât că forţa diversităţii, cooperarea europeană şi internaţională sunt cele care aduc progresul”, a accentuat Angela Merkel.

Cancelarul german, care intră în cel de-al 16 an de mandat, a subliniat că la finalul a ceea ce a numit „un an care ne-a tăiat respiraţia” este important ca oamenii să facă o pauză şi să jelească. „Ca societate, nu trebuie să uităm câţi oameni au pierdut persoane dragi fără să poată fi alături de ele în ultimele ore de viaţă”, a spus ea. Angela Merkel a adăugat că poate doar să-şi imagineze cât de furioşi trebuie să se simtă aceşti oameni atunci când „persoane incorigibile persistă în a nega existenţa virusului”.

Teoriile conspiraţiei nu sunt doar neadevărate şi periculoase, sunt şi cinice şi crude pentru oamenii care au pierdut fiinţe dragi”, a adăugat Angela Merkel.

80% din mierea moldovenească ajunge pe rafturile europenilor datorită calității

După ce Uniunea Europeană a impus reguli mai stricte la importurile de miere, Guvernul de la Chișinău a modificat legislația așa încât produsele apicole să corespundă standardelor la etichetare și procesare a mărfii.

Anual, în țara noastră se produc aproximativ cinci mii de tone de miere, iar 80% dintre acestea sunt exportate, în mare parte în Uniunea Europeană.

Dacă până acum mierea în supermarketurile Uniunii Europene sau în alte magazine erau amestecuri de diferite mieri și de multe ori poate nici nu este un amestec de miere, dar siropuri, acum legislația UE a venit cu o trasabilitate directă a acestui produs și anume pe eticheta produsului să fie originea sau câte mixuri, origini de miere este în acel borcănaș”, a explicat Vitalie Popa, președintele Asociației Exportatorilor în apicultură, pentru Moldova1.

Vitalie Popa susține că noile modificări europene privind exportul de miere adoptate și de autoritățile noastre, vor reface piața exportatorilor, din care vor fi eliminate companiile apicole la care vor fi identificate nereguli.

Noi încercăm să promovăm produse cum ar fi mierea din Moldova, acest brand de țară care încercăm acum să-l mediatizam, să-l promovăm. Mergem la târgurile internaționale în cadrul asociației și a producătorilor. Anul acesta o să avem ocazia să mergem la două târguri internaționale, o să fim prezenți cu stand de țară la expoziția mondială apicolă în Copenhaga în septembrie, iar în octombrie vom fi la expoziția agroalimentară din Germania”, a relatat Vitalie Popa.

Potrivit reglementărilor aprobate de Guvern, etichetele trebuie să arate țara sau țările din care provine mierea.

Un alt aspect important este menținerea compoziției naturale a mierii. Eliminarea noțiunii de „miere filtrată” din legislație va însemna că polenul și alți constituenți naturali nu mai pot fi îndepărtați. Astfel, produsul final va rămâne autentic, păstrându-și proprietățile benefice.

În prezent, 10 producători de miere din Republica Moldova au dreptul de a exporta pe piața din Uniunea Europeană.

Ucraina: Bilanțul atacului aerian rus asupra orașului Sumî a urcat la 31 de morți și 84 de răniți. „Doar ticăloșii pot face așa ceva”

Crește bilanțul victimelor în urma atacului cu rachete asupra orașului Sumî. Potrivit ultimelor date prezentate de serviciile de urgență ale Ucrainei, 31 de persoane au fost ucise în atac, inclusiv doi copii, și cel puțin 84 au fost rănite, inclusiv 10 copii.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat dur, calificând atacul drept un act de teroare. „Doar ticăloșii pot face așa ceva – să ia viețile unor oameni simpli”, a transmis liderul ucrainean, exprimând condoleanțe față de familiile victimelor.

„O lovitură teribilă a rachetelor balistice rusești asupra orașului Sumy. Rachetele inamice lovesc o stradă obișnuită a orașului: case, instituții de învățământ, mașini pe stradă… Și asta într-o zi în care oamenii merg la biserică: Duminica Floriilor, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim.

Conform datelor preliminare, există zeci de civili morți și răniți. Numai ticăloșii pot face asta. Să ia viața unor oameni obișnuiți. Condoleanțele mele familiilor și prietenilor”, a scris liderul ucrainean pe pagina sa de telegram.

Ce spun autoritățile despre cazul fetiței dispărute în timpul unei competiții sportive. „Cum s-a pierdut fetița în pădure, pentru că normele de securitate trebuie să fie asigurate”

Ministerul Educației anunță că va cere explicații președintelui Federației de orientare sportivă după ce o fetiță de 10 ani s-a rătăcit în pădure, în timpul unei competiții naționale.

Secretarul de stat, Sergiu Gurin, a declarat pentru Teleradio-Moldova că urmează să aibă loc o ședință la minister, cu participarea ministrului, conducerii direcției sport și a președintelui federației, imediat ce acesta revine în țară.

De cealaltă parte, șeful Inspectoratului General al Poliției susține că oamenii legii urmează să analizeze toate circumstanțele dispariției minorei.

„Aseară când am văzut la știri, evident am apelat președintele federației care ne-a spus că organizatorul este un club privat, el a spus că era responsabil clubul sportiv, președintele federației acum nu este pe loc. Deja luni ne vom aduna cu direcția sport și domnul ministru și vom chema președintele federației când revine în țară pentru ca să elucidăm cazul și să vedem ce s-a întâmplat și cum s-a pierdut fetița în pădure, pentru că normele de securitate trebuie să fie asigurate măcar minim. Trebuie să avem o discuție pentru ca să înțelegem în ce context s-a întâmplat, cine se face vinovat”, a declarat Sergiu Gurin.

La rândul său, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că urmează să fie analizate mai multe aspecte ce țin de organizarea competiției. El a adăugat că în seara zilei de sâmbătă a fost deja înregistrat un material pe caz, însă toate circumstanțele dispariției urmează să fie elucidate de comun cu procuratura.

„Sunt circumstanțe care, cu referire la caz, trebuie examinate suplimentar. Nu aș vrea acum să dau anumite concluzii. E necesar să stabilim care a fost regulamentul, cum s-a desfășurat, care au fost regulile, a fost sau nu cumva autorizat. Sunt mai multe aspecte. Dar cred că, după parcursul nopții curente, cumva aceasta a rămas pe locul secund. Cu siguranță, vor fi întreprinse acțiuni în zilele următoare pentru a stabili toate circumstanțele”, a spus Cernăuțeanu.

AMINTIM

O fetița de 10 ani a dispărut sâmbătă în timpul unei competiții naționale desfășurate în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni, a fost găsită în viață în jurul orei 2:00, la aproximativ 20 de kilometri de locul dispariției.

Potrivit Poliției, copila a reacționat la strigătele salvatorilor și a ieșit singură în întâmpinare.

Ea fusese dată dispărută în jurul orei 16:00, moment în care organizatorii competiției au observat că nu a ajuns la punctul de finish. După aproximativ 10 ore de la constatarea dispariției, fetița a fost găsită teafără.

La operațiunile de căutare au participat polițiști, susținuți de localnici, voluntari și pădurari. Pentru localizarea minorei au fost utilizate drone și alte echipamente speciale.

Autoritățile investighează toate circumstanțele dispariției.

Competiția sportivă, la care luau parte 150 de copii și 50 de adulți din mai multe localități, a început la ora 13:00. Participanții au fost organizați pe grupuri, fiecare având o hartă cu traseul de parcurs.

Ce mănâncă Cristiano Ronaldo pentru a se menține în formă
Articolul anterior
Nina Crețu, în lacrimi de Revelion. De vină a fost chiar fratele ei, Emilian
Articolul următor
Close menu