Doi moldoveni, reținuți la vamă cu contracte de muncă fictive

Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Briceni au depistat două contracte de muncă fictive, în baza cărora, la revenirea în țară, doi conaționali erau exonerați de regimul de autoizolare pentru 14 zile.

separator

Potrivit poliției de frontieră, ambele persoane au fost identificate ieri, 7 septembrie, fiind șoferii unei rute ocazionale Moldova-Polonia.

Către ora 05:30, pe sensul de ieșire din Republica Moldova s-a apropiat un microbuz de model Mercedes Vito, cu numere de înmatriculare moldovenești, în care se aflau șase pasageri. În cadrul cercetărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele erau transportate ilicit, șoferul prestând servicii neautorizate de autoritățile naționale. În acest sens au fost acumulate suficiente probe care urmează să fie expediate reprezentanților ANTA pentru luarea măsurilor legale ce se impun. Documentat pentru această ilegalitate este un locuitor al raionului Cimișlia, în vârstă de 37 de ani.

Cercetările adiționale asupra actelor deținute s-a depistat și un contract de muncă, semnat de o firmă moldovenească, la care există bănuială de încheiere fictivă între angajator și persoana prezentă în PTF. Mai mult că s-au identificat un șir de greșeli și date neclare. Totodată, a fost luată decizia extinderii verificărilor și supra celui de-al doilea șofer, un chișinăuian de 26 de ani. Ca rezultat, printre documente a fost depistat încă un contract de muncă, eliberat de aceeași firmă și cu același număr de identificare.

Pe faptul celor constatate, personelor nu le-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, acestea au făcut cale întoarsă de la frontieră.

În continuare, polițiștii de frontieră din Direcția regională Nord investighează cazul în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională.

Poliția de Frontieră intervine repetat cu solicitarea către participanții la traficul transfrontalier de a prezenta o atitudine conștiincioasă față de regulile și restricțiile impuse pe perioada de pandemie. În special, cerem transportatorilor de pasageri și colete să nu încerce vigilența polițiștilor de frontieră și să respecte acele măsuri și restricții de circulație. Orice abatere de la aceste aspecte va fi prompt investigată și sancționată conform legii.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Măștile faciale sunt adevărate ,,infuzii de frumusețe”. Cum să le folosești corect!
Articolul anterior
Maria Van Kerkhove din cadrul OMS, despre cazurile de reinfectare cu noul coronavirus în întreaga lume: ,,Deocamdată, sunt irelevante din punct de vedere statistic”
Articolul următor