Dorin Recean: „Construim o Moldovă care să arate europeană de la nord la sud, în cele mai mici sate și cele mai mari orașe”

Guvernul construiește drumuri, rețele de apă și canalizare, iluminat public, școli și spitale, poduri, parcuri și stadioane, iar acest proces va continua pentru a dezvolta localitățile și a asigura un nivel de viață european în Republica Moldova. Despre proiectele realizate și cele care urmează a fi implementate în perioada următoare a vorbit Dorin recean în cadrum unei conferințe de presă. Proiectele pot fi accesate pe pagina Executivului, la compartimentul Guvernul Construiește.

„Suntem într-un proces amplu de construcție a țării. Mă refer la numărul mare de proiecte de infrastructură care schimbă la față Republica Moldova. Mai multe din aceste proiecte au fost blocate ani sau chiar zeci de ani la rând. Impactul fiecărei acțiuni de construcție înseamnă îmbunătățirea calității vieții, locuri de muncă, dezvoltare economică pentru zeci și sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, iar multe dintre aceste proiecte au fost așteptate zeci de ani de locuitori”, a spus premierul Dorin Recean.

Prim-ministrul s-a referit la cele 850 de proiecte finalizate în ultimii doi ani, cu suportul partenerilor externi și a finanțărilor europene, menționând că, în anul curent, mai urmează alte 500 de proiecte. Potrivit premierului, au fost construite și reabilitate circa 530 de km de drumuri naționale, regionale și locale, 57 de poduri, peste 478 de km de rețea de apă și canalizare și aproape 300 de km de rețea de iluminat stradal. De asemenea, au fost renovate circa 200 de școli și grădinițe, 28 de case de cultură, iar în modernizarea instituțiilor medicale s-au investit peste 2 miliarde de lei, ceea ce a permis dotarea tuturor spitalelor raionale din țară.

„Aceste cifre înseamnă mii și zeci de mii de oameni concreți, care au condiții mai bune de viață: 30 de mii de gospodării, adică peste 120 de mii de oameni cu acces la apă potabilă sau canalizare, circa 75 de mii de copii care merg în școli și grădinițe renovate, 1.200 de membri ai colectivelor artistice care pot promova tradițiile noastre și aproape 200 de mii de oameni care merg pe străzi iluminate”, a menționat șeful Executivului.

În următorii ani se va încheia construcția unor drumuri importante care leagă țara noastră de Uniunea Europeană, a podurilor rutiere și reabilitarea căii ferate. În același timp, vor fi implementate proiecte noi de eficiență energetică, vor continua investițiile în producția energiei verzi, în educație și medicină.

„Uniunea Europeană demonstrează repetat, inclusiv prin fondurile imense cu care ne susține, că își dorește să construim împreună o Moldovă europeană, cu infrastructură europeană. Construcția Moldovei nu este un proces de o zi sau două. Acest proces durează și e nevoie de fiecare, vom reuși să construim o Moldovă care să arate europeană de la nord la sud, în cele mai mici sate și în cele mai mari orașe, doar dacă toată țara pune umărul”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

Fără feerie de sărbători! Guvernul cere deconectarea iluminatului decorativ

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție cu privire la economisirea resurselor energetice în orele de vârf: între 07:00 și 11:00 și în intervalul orelor 18:00 și 23:00. Astfel, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor asigura reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, scrie newtv.md.

Totodată, comisia dispune deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior),cu excepția iluminatului firmei.

Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 ba fi limitată funcționarea scărilor rulante, a escalatoarelor.

Întreprinderile în care funcționează cuptoarele electrice, aparate de sudură, instalații de topire electrice vor organiza programul de lucru astfel,  încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Autoritățile recomandă oamenilor să nu utilizeze liftul în orele de vârf

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) le recomandă cetățenilor să nu folosească liftul în orele de vârf. În dispoziția emisă de CSE în data de 27 decembrie se precizează că administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să plaseze la locul de chemare un anunț prin care cetățenii vor fi atenționați despre o posibilă blocare, scrie newtv.md.

”În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”, precizează CSE.

Un nou mesaj de la Kremlin! Rușii au distribuit un clip în care sania lui Moș Crăciun este spulberată de o rachetă

Canalele Telegram pro-Kremlin au difuzat, vineri, un videoclip de Anul Nou în care sistemele rusești de apărare aeriană doboară sania cu reni a lui Moș Crăciun. Totul sub privirile aprobatoare ale lui „Moș Gerilă”, care îl îmbrățișează pe soldatul ce a monitorizat „acțiunea”, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

Videoclipul, distribuit pentru prima dată de canalul Pul N3 Telegram, începe cu Moș Crăciun zburând deasupra centrului Moscovei pe melodia „We Wish You a Merry Christmas”.

„Ho-ho-ho”, strigă din înaltul cerului Moș Crăciun, care ține în sanie rachete NATO, în timp ce bea o Coca-Cola. „Bună, ruși. Iată cadourile voastre”, spune Moș Crăciun. „La mulți ani”, adaugă Moșul înainte ca o rachetă să-i lovească sania, făcând-o să explodeze în aer.

Intră în scenă „Moș Gerilă” Scena se mută apoi într-o cameră de control, unde un militar rus și Moș Gerilă – versiunea rusă a lui Moș Crăciun – monitorizează acțiunea pe un ecran, în timp ce pe fundal se aude o melodie populară tradițională rusă. „E gata?”, îl întreabă Moș Gerilă pe militarul care poartă căști.

„Da, e gata. Ținta a fost distrusă”, răspunde militarul. „Bun. Nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru, care să ne zboare deasupra capetelor”, spune Moș Gerilă, îmbrățișându-l pe militar. Publicarea clipului are loc la doar două zile după ce un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în vestul Kazahstanului. Autoritățile azere suspectează că avionul ar fi fost lovit de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare antiaeriană din Rusia.    

Ingredientul care e sursa obezității. Alimente în care se găsește
Articolul anterior
A fost aprobat un nou mecanism de coordonare a procesului de aderare a R. Moldova la UE, precum și modul de organizare și funcționare a echipei de negociere
Articolul următor