După izolarea din pandemie, tot mai mulți copii au probleme de vorbire

Odată cu pandemia și cu schimbarea modului de predare în școli, un număr îngrijorător de preșcolari și elevi din clasele primare se confruntă cu probleme de vorbire, o consecință neașteptată a izolării și a educației online, scrie evz.ro.

Prin urmare, în această perioadă importantă pentru dezvoltarea limbajului și a comportamentului, mulți copii au experimentat o limitare a interacțiunii sociale esențiale. Cei mai mulți au fost limitați la comunicarea cu părinții și utilizarea dispozitivelor digitale drept surse principale de companie.

Tot mai mulți elevi din România, cu probleme de vorbire

În județul Bihor, numărul acestora este extrem de ridicat. Csilla Simo-Ritter, un logoped cu experiență din județ, evidențiază importanța intervenției timpurii în corectarea acestor probleme de vorbire, chiar începând cu vârsta de cinci ani.

Csilla Simo-Ritter subliniază conexiunea strânsă dintre dezvoltarea abilităților motorii și cea lingvistică, evidențiind efectele negative ale izolării asupra ambelor aspecte.

În total, cei 20 de logopezi școlari din Bihor oferă terapie în prezent pentru 1.512 copii, un număr mai mare decât în orice alt moment anterior pandemiei.

„Au ajuns în clasele primare copiii care în anii de grădiniță au prins restricțiile cauzate de pandemie, iar părinții nu au reușit să suplinească lipsa activităților”, zice spune aceasta.

De asemenea, și izolarea și-a pus accentul pe problemele de vorbire ale micuților.

„Limbajul și dezvoltarea merg mână-n mână. Copilul închis în casă, care nu se dă în leagăn sau nu se cațără, nu își dezvoltă motricitatea fină, care dezvoltă legăturile neuronale”, explică logopeda.

Copilul va avea probleme și mai mari în școală

Dificultățile de vorbire devin semnificative odată ce copilul începe școala, deoarece pot afecta procesul său de învățare.

Un copil nu poate analiza cuvântul «câine», pentru că îl pronunță «tâine», așa că îi este greu să-l citească și să-l scrie.

Trebuie să depună un efort suplimentar și va fi concentrat pe citirea propriu-zisă, fără să perceapă informația, și așa apar analfabeții funcțional”, a explicat Cristina Avrigeanu, directoarea CJRAE Bihor.

Astfel, un copil cu probleme de vorbire se va simți descurajat să învețe și tocmai de aceea e nevoie să înceapă terapia cât mai repede.

Experții în vorbire recurg de cele mai multe ori la învățarea prin joacă, o metodă benefică pentru cei mici să-și rezolve problemele cât mai repede și să lucreze cu ele.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Medvedev îi jignește pe români, după ce UE a cerut Rusiei să returneze Tezaurul României. Nu-i consideră o națiune
Articolul anterior
Prima maşină electrică românească, produsă la Cluj, a stârnit deja interesul primilor clienţi
Articolul următor